Botercrème lijkt heel makkelijk om te maken en dat is eigenlijk ook zo. Toch kunnen er wel wat dingen misgaan bij het maken van je botercrème. Er zijn verschillende recepten voor botercrème, maar deze heerlijke topping maak je meestal op basis van boter en poedersuiker, op basis van banketbakkersroom of Italiaanse meringue. Kies de versie die het beste bij je taarten past en klop de crème rustig op. Gaat er wat mis? Geen zorgen, wij helpen je graag en vertellen je waar je op moet letten.
Botercrème is de perfecte topping voor cupcakes en taarten. Romig, zoet en zelf op kleur en smaak te brengen. Geschifte botercrème is makkelijk te redden met een bak warm water en een mixer. Is je botercrème te dun? Zet hem dan even in de koelkast.
Er zijn een aantal dingen die mis kunnen gaan wanneer je zelf botercrème maakt. Gelukkig komt het bijna altijd weer goed. Wat de reden ook is dat je botercrème mislukt is, wij leggen je ook uit hoe je de botercrème weer 'repareert'. We behandelen vandaag de meest voorkomende problemen bij het maken van je eigen botercrème. Of je nou een simpele botercrème maakt met alleen boter en poedersuiker, of dat je deze verrijkt met banketbakkersroom of Italiaanse meringue. Onderstaande problemen kunnen bij elk type botercrème voorkomen:
De botercrème schift
De botercrème is te slap
De botercrème is te hard
De botercrème heeft een korrelige structuur
De botercrème is te zoet of niet zoet genoeg
Na het invriezen ziet je botercrème er anders uit
Heb je net je best gedaan om een mooie gladde botercrème te maken, zitten er allemaal kleine korreltjes in. Dit noemen we schiften. Schiften wordt veroorzaakt door de temperatuur van ingrediënten. Als de basis op kamertemperatuur is en je boter nog te koud, dan treedt dit effect op.
Gelukkig is geschifte botercrème bijna altijd wel te redden:
Pak een grote kom met warm water en zet hier je mengkom met botercrème in. Op deze manier verwarm je de botercrème en zorg je ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen.
Mix ondertussen met een mixer op medium stand totdat je botercrème weer helemaal glad is.
Gebruik de gladde botercrème voor het decoreren van taarten en cupcakes
Heb je een restje botercrème ingevroren? Dan is de kans groot dat deze schift tijdens het ontdooien. Mix de botercrème dan een paar minuten goed totdat deze weer helemaal glad is.
Naast schiften is ook te slappe botercrème bij veel mensen een probleem. Met vloeibare botercrème maak je geen mooie toefjes en ook het decoreren van taarten wordt hiermee lastig. Slappe botercrème wordt veroorzaakt doordat één van de ingrediënten te warm is. Meestal is dit de Italiaanse meringue of de banketbakkersroom. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen:
Zet de botercrème voor 15 minuten in de koelkast
Klop het mengsel vervolgens met de mixer nog een paar minuten op
Is de botercrème nog steeds te slap? Herhaal bovenstaand proces dan tot je tevreden bent met de consistentie
Is je botercrème juist te hard? Zorg er dan voor dat je botercrème, of de ingrediënten, lang genoeg uit de koelkast zijn. Is dit al wel het geval? Mix de botercrème dan nog even goed door zodat deze mooi luchtig is.
Is de consistentie van je botercrème goed, maar merk je juist dat je botercrème nog korrelig is, dat kan natuurlijk ook. Dit kan komen doordat je banketbakkersroom aan de boter toevoegt als deze nog te warm is of doordat je grovere suiker gebruikt dan poedersuiker. Hoe los je dit op?
Simpel! Zorg ervoor dat je banketbakkersroom voldoende is afgekoeld én dat je de juiste suiker gebruikt als je voor een simpele botercrème gaat.
Niet alleen de consistentie van je botercrème is belangrijk, de smaak van de botercrème zelf natuurlijk ook. Je wil niet dat deze te boterig smaakt, of dat de botercrème niet zoet genoeg is of juist te zoet.
Mijn botercrème is te zoet: In dat geval kan het zijn dat je verhoudingen niet helemaal kloppen en je teveel suiker hebt toegevoegd. Een andere oorzaak kan zijn dat de suikersiroop in je Italiaanse meringue te ver is doorgekookt en daardoor te zoet is. Heb je andere zoete elementen aan je botercrème toegevoegd zoals jam of karamel? Dan kan dat natuurlijk ook de oorzaak zijn van je te zoete botercrème. Probeer dit te repareren door met de verhoudingen te experimenteren door bijvoorbeeld weer extra boter toe te voegen.
Mijn botercrème is niet zoet genoeg: Is je botercrème juist niet zoet genoeg? Ook dan kan het aan de verhoudingen van je botercrème liggen. Houd dan ook altijd het recept aan, of accepteer dat als je zelf gaat experimenteren, de smaak nou eenmaal anders wordt dan bedoeld. Heb je botercrème gemaakt op basis van Italiaanse meringue? Dan kan het zijn dat de suikersiroop juist niet ver genoeg was ingekookt. Probeer dit te repareren door met de verhoudingen te experimenteren door bijvoorbeeld weer extra suiker, suikersiroop of andere zoete ingrediënten die je gebruikt hebt toe te voegen aan je botercrème.
Smaakt je botercrème gewoon een beetje gek of muf? Dan kan het zijn dat de boter die je gebruikt hebt niet meer goed was. Of dat de ingrediënten van je banketbakkersroom of Italiaanse meringue niet meer goed waren. Begin in dat geval opnieuw.
Wist je dat je botercrème prima kunt bewaren? Er zijn verschillende bewaarmethodes waaronder in de koelkast, de vriezer of gewoon op het aanrecht.
De meeste mensen bewaren botercrème in de koelkast. Botercrème is in de koelkast ongeveer één week houdbaar. Vergeet niet dat de boter in de crème hard wordt. Haal de botercrème dus altijd een paar uur voordat je begint met decoreren uit de koelkast.
Heb je botercrème gemaakt die je binnen een dag gaat gebruiken? Dan heeft het weinig zin om deze in de koelkast te zetten. Zoek een koele droge plek en bewaar hier je goed afgedekte kom botercrème. Door te bewaren op kamertemperatuur is de botercrème gelijk klaar voor gebruik.
Heb je na het decoreren nog een restje over? Vries deze dan in! In de vriezer blijft botercrème tot wel 3 maanden goed. Genoeg tijd dus om weer iets lekkers te bakken. Haal het bakje een aantal uur voor gebruik alvast uit de vriezer en meng de botercrème goed met een mixer voor je begint met decoreren. Zo krijgt je botercrème weer een gladde textuur.