🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Botercrème lijkt heel makkelijk te maken en dat is eigenlijk ook zo. Er zijn verschillende recepten maar deze heerlijke topping maak je meestal op basis van banketbakkersroom of Italiaanse meringue. Kies de versie die het beste bij je taarten past en klop de crème rustig op. Gaat er wat mis? Geen zorgen, wij helpen je graag en vertellen je waar je op moet letten.
Botercrème is de perfecte topping voor cupcakes en taarten. Romig, zoet en zelf op kleur en smaak te brengen. Geschifte botercrème is makkelijk te redden met een bak warm water en een mixer. Is je botercrème te dun? Zet hem dan even in de koelkast.
Er zijn een aantal dingen die mis kunnen gaan wanneer je zelf botercrème maakt. We behandelen vandaag de drie meest voorkomende problemen:
De botercrème schift
De botercrème is te slap/vloeibaar
Na het invriezen ziet je botercrème er anders uit
Heb je net je best gedaan om een mooie gladde botercrème te maken, zitten er allemaal kleine korreltjes in. Dit noemen we schiften. Schiften wordt veroorzaakt door de temperatuur van ingrediënten. Als de basis op kamertemperatuur is en je boter nog te koud, dan treedt dit effect op.
Gelukkig is geschifte botercrème bijna altijd wel te redden:
Pak een grote kom met warm water en zet hier je mengkom met botercrème in. Op deze manier verwarm je de botercrème en zorg je ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen.
Mix ondertussen met een mixer op medium stand totdat je botercrème weer helemaal glad is.
Gebruik de gladde botercrème voor het decoreren van taarten en cupcakes
Heb je een restje botercrème ingevroren? Dan is de kans groot dat deze schift tijdens het ontdooien. Mix de botercrème dan een paar minuten goed totdat deze weer helemaal glad is.
Naast schiften is ook te slappe botercrème bij veel mensen een probleem. Met vloeibare botercrème maak je geen mooie toefjes en ook het decoreren van taarten wordt hiermee lastig. Slappe botercrème wordt veroorzaakt doordat één van de ingrediënten te warm is. Meestal is dit de Italiaanse meringue of de banketbakkersroom. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen:
Zet de botercrème voor 15 minuten in de koelkast
Klop het mengsel vervolgens met de mixer nog een paar minuten op
Is de botercrème nog steeds te slap? Herhaal bovenstaand proces dan tot je tevreden bent met de consistentie
Wist je dat je botercrème prima kunt bewaren? Er zijn verschillende bewaarmethodes waaronder in de koelkast, de vriezer of gewoon op het aanrecht.
De meeste mensen bewaren botercrème in de koelkast. Botercrème is in de koelkast ongeveer één week houdbaar. Vergeet niet dat de boter in de crème hard wordt. Haal de botercrème dus altijd een paar uur voordat je begint met decoreren uit de koelkast.
Heb je botercrème gemaakt die je binnen een dag gaat gebruiken? Dan heeft het weinig zin om deze in de koelkast te zetten. Zoek een koele droge plek en bewaar hier je goed afgedekte kom botercrème. Door te bewaren op kamertemperatuur is de botercrème gelijk klaar voor gebruik.
Heb je na het decoreren nog een restje over? Vries deze dan in! In de vriezer blijft botercrème tot wel 3 maanden goed. Genoeg tijd dus om weer iets lekkers te bakken. Haal het bakje een aantal uur voor gebruik alvast uit de vriezer en meng de botercrème goed met een mixer voor je begint met decoreren. Zo krijgt je botercrème weer een gladde textuur.