Wil je een indrukwekkende taart maken, dan is een biscuittaart daar de perfecte basis voor. Wat is een biscuittaart, hoe maak je een biscuittaart en hoe krijg je de biscuit lekker luchtig? En hoe maak je vervolgens een strakke laag botercrème om de biscuittaart af te werken? In dit artikel delen we de onze tips en technieken die jou helpen met het maken van de lekkerste biscuittaart.
Een biscuittaart maak je op basis van biscuit of biscuitdeeg. Anders dan een cake is een biscuittaart heel erg luchtig doordat je een stuk minder boter in het beslag gebruikt en juist meer eieren. Door de eieren goed luchtig te kloppen met de suiker, creëer je een heerlijk luchtig beslag dat een mooie basis biedt voor een hoge en luchtige biscuittaart.
Het mooie van een luchtige biscuit, is dat je de biscuittaart nog prima kunt verrijken met een wat zwaardere botercrème. En het ziet er natuurlijk hartstikke indrukwekkend uit om zo'n mooie hoge afgestreken en versierde biscuittaart op tafel te kunnen zetten!
Een goede biscuittaart begint bij het biscuitdeeg. Voor biscuittaart is het altijd belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat je minimaal 5 minuten lang het biscuitdeeg luchtig klopt. Een luchtig biscuitdeeg zorgt namelijk voor een hogere en lekker luchtige taart.
Springvorm hack: Kom je erachter dat je springvorm te laag is? Geen stress! Verhoog de bakvorm door bakpapier te plaatsen langs de randen, deze blijft plakken aan de bakvormranden als je die goed invet met boter of bakspray. De biscuittaart kan dan gewoon rijzen en het bakpapier zorgt ervoor dat de taart niet overloopt.
Volg voor het bakken van de biscuit de aanwijzingen van het specifieke recept, aangezien de baktijd afhankelijk is van de hoeveelheden die je gebruikt. Als algemene richtlijn kun je een temperatuur van 160 graden aanhouden en een baktijd van 40 tot 50 minuten. Als je de biscuit licht indrukt en hij veert terug, dan is hij gaar. Ook wanneer je er met een satéprikker in de biscuit prikt en deze er schoon uitkomt, is deze gaar.
Zakt je biscuittaart in elkaar? Dat kan gebeuren! Dit kan verschillende redenen hebben. Wellicht is je boter te zacht geweest. Ook is het belangrijk om niet te lang te mixen, dan wordt het biscuit te luchtig en gaat hij overlopen. Zorg er altijd voor dat je oventemperatuur niet te laag is en je de taart lang genoeg in de oven bakt, zodat hij de kans heeft om volledig gaar te worden.
Wanneer de biscuittaart gaar is, haal je hem niet meteen uit de oven. Haal je de biscuit namelijk te snel uit de oven dan zal hij inzakken. Laat hem eerst even rusten in de net uitgezette oven en plaats de biscuit daarna, nog in de springvorm, op een rooster om verder te laten afkoelen. Na 10 minuten laat je hem zonder springvorm volledig afkoelen op een taartrooster. Een gebakken biscuitbodem smaakt veel beter en laat zich nog makkelijker verwerken als deze tenminste 2 uur of nog liever 12 uur op een koude plaats heeft afgekoeld.
Nadat de biscuittaart volledig is afgekoeld, beginnen we eerst met het, in de lengte, doormidden snijden van de biscuit. Snijd hem in zoveel lagen als je zelf wilt. Gebruik hiervoor een scherp kartelmes (groot broodmes). Leg de taart ondersteboven op het rooster (dus met de bollere kant onder) en plaats je hand zachtjes op de taart zodat deze niet verschuift. Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden.
Tip: Maak een inkeping. Voordat je de lagen biscuittaart van elkaar losmaakt, is het belangrijk eerst de taart met een kleine inkeping te markeren. Dan weet je hoe de lagen weer perfect op elkaar passen.
Wil je jouw taart bekleden met marsepein of fondant? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de vulling tussen de taartlagen. Hoe vochtiger de vulling, hoe lastiger het is om de marsepein of het fondant mooi strak te krijgen. Een vochtige vulling kan bijvoorbeeld jam zijn. Zorg dan dat je altijd eerst een ring van botercrème smeert rondom de taart. Binnen de botercrème-rand verdeel je de jam of andere vulling. Je kunt de biscuittaart natuurlijk ook alleen met botercrème afsmeren, dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan bij een naked cake.
Wanneer de biscuittaart is gevuld, is het tijd om de taart af te smeren met botercrème. Hiervoor hebben we de volgende stappen onder elkaar gezet zodat jij gemakkelijk een super strakke biscuittaart kan maken.
Stap 1: Laat de taart goed afkoelen, eventueel in de koelkast
Stap 2: Besmeer de taart eerst grof met een laagje botercrème
Stap 3: Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast
Stap 4: Bedek nu de hele taart met een dikke laag botercrème
Stap 5: Schraap de botercrème recht met een paletmes of een schraper voor botercrème
Stap 6: Zet de taart weer terug in de koelkast
Stap 7: Smeer de bovenkant naar binnen toe af en ga net zolang door totdat de bovenkant en zijkant er strak genoeg uitzien
Tip: Maak het paletmes of de schraper elke keer goed schoon, anders smeer je de botercrème te veel uit. Als je de taart op een taart-draaiplateau zet, kun je makkelijker rondom de hele taart komen en krijg je alles nog strakker.
Heb je de biscuittaart afgestreken met botercrème, dan kun je de taart bekleden met marsepein of fondant. Door de taart eerst af te strijken met botercrème, blijft de fondant of marsepein mooier en strakker over de taart zitten. Maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de taart enkel met botercrème af te strijken.
Ga je de taart met fondant of marsepein bekleden, rol je bol marsepein of fondant dan mooi dun uit. Let op dat je wel genoeg uitrolt. De diameter van je fondant of marsepein moet gelijk zijn aan de diameter van je taart + 2x de hoogte van je taart.
Pak je lap fondant of marsepein voorzichtig op en leg midden op de taart. Ligt de lap eenmaal op je taart, verplaats deze dan niet meer, daar kan het namelijk door gaan scheuren.
Strijk vervolgens eerst het fondant of de marsepein bovenop de taart glad en werk vervolg dan met de zijkanten. Werk hier van boven naar beneden om scheurtjes te voorkomen. Strijk plooien glad en druk de lap fondant of marsepein vervolgens mooi strak tegen de taart aan. Heb je de biscuit helemaal bekleed, snijd de fondant of marsepein dan onderaan de taart af. Je biscuittaart is nu klaar om te versieren!
Dit onderwerp verdient eigenlijk zijn eigen pagina. Met het versieren van je biscuit kun je het namelijk zo bont maken als je zelf wilt. Hier zijn namelijk echt talloze opties mogelijk. Denk aan afwerking met fondant of marsepeinen figuurtjes, glazuur, botercrème, slagroom of misschien zelfs bloemen en chocolade kunstwerken. Met decoratie kun je de mooiste biscuittaarten maken. We geven je graag wat inspiratie!
Hopelijk kun je met bovenstaande tips goed voorbereid zelf aan de slag! Ga voor die mooie laagjestaarten en maak er een meesterwerk van! Wat dacht je van de fantastische Drip cake met unicornstrooisel? Of de prachtige Kersttaart met kerstdorp er bovenop? Keuze genoeg!
Wil je een biscuittaart meer smaak geven? Voeg 20 gram cacao toe voor een chocoladebiscuit, of voeg wat geraspte citroenschil aan het biscuitdeeg toe voor een lekker frisse biscuittaart. Je kunt ook voor een Unicorn biscuit gaan, door verschillende kleurstoffen te gebruiken.
Ook met de botercrème kun je variëren: meng er bijvoorbeeld speculaas- of gingerbreadkruiden doorheen voor een biscuittaart met een meer Herfstige smaak.
Je afgekoelde en onbewerkte biscuittaart kun je een paar dagen buiten de koelkast bewaren, mits luchtdicht verpakt in, bijvoorbeeld vershoudfolie. Je kunt de biscuit overigens ook perfect invriezen! Ook weer in een luchtdichte verpakking. In de vriezer blijft biscuit zo'n twee maanden goed.
Een afgewerkte biscuittaart kun je vervolgens nog een dag of twee bewaren in de koelkast. De bewaartijd is wel afhankelijk van hoeveel dagen je biscuit oud was vóór afwerking en welke vulling je gebruikt.
Gaat er iets niet goed bij het bakken van je biscuittaart? Dan geven we je graag antwoord op de meest gestelde vragen bij het bakken van een biscuittaart.
Zakt je biscuit in? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. We benoemen hier de meest voorkomende oorzaken en wat je kunt doen om dit te voorkomen
Boter is te zacht: Als de boter te zacht is, kan dit resulteren in een ingezakte biscuittaart. Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is en niet warmer dan dat. Dit doe je door de boter liever 2 uur vantevoren uit de koelkast te halen, dan bijvoorbeeld een dag vantevoren.
Biscuit is niet gaar: Als je biscuit in het midden niet gaar is, dan kan de biscuittaart inzakken. Zorg er dus voor dat je biscuit volledig gaar is. Bak de biscuit dus altijd lang genoeg (ten minste 40 minuten) en check de gaarheid door een satéprikker in de biscuit te steken. Komt deze er schoon uit, dan is je biscuit gaar.
Te lage oventemperatuur: Is de temperatuur van de oven te laag, dan krijgt het biscuitdeeg onvoldoende tijd om te stollen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de biscuit inzakt voordat het beslag heeft kunnen stollen. Zorg dus voor een oventemperatuur van ten minste 160 graden.
Te korte oventijd: Bak je de biscuit niet lang genoeg, dan kan het zijn dat je biscuit niet gaar is. In dit geval geldt dus ook dat je de biscuittaart ten minste 40 minuten bakt en checkt of de biscuit gaar is door er met een satéprikker in te prikken.
Te vroeg uit de oven gehaald/te snel af laten koelen: Als je de biscuittaart te snel uit de oven haalt, koelt deze te snel af. Ook hierdoor kan je biscuit inzakken. Laat de biscuittaart dus eerst afkoelen in de oven en daarna pas op het aanrecht.
Te veel bloem gebruikt: Gebruik je teveel bloem in je biscuit, dan kan het biscuitdeeg te zwaar worden, waardoor de biscuit onvoldoende kan rijzen. Zorg dus dat je je goed aan het recept en de hoeveelheden/verhoudingen houdt. Anders kan je biscuittaart inzakken.
Biscuitdeeg te lang gemixt: Mix je het biscuitdeeg te lang, dan wordt je biscuitdeeg juist te luchtig. Hierdoor lijkt de biscuittaart mooi te rijzen in de oven, maar zakt deze volledig in als je de biscuit uit de oven haalt. Mix je biscuitdeeg dus liever 10 minuten dan 20 minuten.
Wordt je biscuitdeeg niet luchtig? Dan heb je de eieren waarschijnlijk niet lang genoeg opgeklopt. Of je hebt na het luchtig kloppen van de eieren met de suiker, de lucht er weer uitgeslagen met bijvoorbeeld het toevoegen van de bloem. Zorg ervoor dat je mooie luchtige eieren krijgt en daarna de bloem en andere ingrediënten er met een spatel doorheen spatelt. Zo behoud je de lucht in het beslag wat zorgt voor een mooie luchtige en hoge biscuittaart.
Is je biscuit droog, dan komt dat waarschijnlijk door onvoldoende vocht in je biscuittaart of doordat de eieren niet voldoende op kamertemperatuur waren. Zorg er dus voor dat je eieren - en alle andere ingrediënten - op kamertemperatuur zijn.
Tijdens het bakken van de biscuit in de oven, wordt er vocht aan de biscuittaart onttrokken. Zorg er daarom dus voor dat je ovenstand niet te heet is en je de biscuit niet te lang bakt.
Mislukt je biscuit nog steeds en heb je bovenstaande oorzaken en oplossingen al getest? Dan denken we graag met je mee om je biscuit wél perfect te laten worden. Laat ons weten wat er fout gaan aan het bakken van je biscuittaart en wij denken graag met je mee.