🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Biscuittaart is de perfecte basis voor een indrukwekkende taart. Maar hoe krijg je de taart lekker luchtig? En hoe maak je een strakke laag botercrème? In dit artikel delen we de beste tips die jou helpen met het maken van de lekkerste biscuittaart.
Een lekkere biscuittaart begint bij het beslag. Voor biscuittaart is het altijd belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat je minimaal 5 minuten het beslag luchtig klopt. Luchtig beslag zorgt voor een hogere taart.
Springvorm hack: Kom je erachter dat je springvorm te laag is? Geen stress! Verhoog de bakvorm door bakpapier te plaatsen langs de randen, deze blijft plakken aan de bakvormranden als je die goed invet met boter of bakspray.
Volg voor het bakken van de biscuit de aanwijzingen van het specifieke recept, aangezien de baktijd afhankelijk is van de hoeveelheden. Als algemene richtlijn kun je een temperatuur van 160 graden aanhouden en een baktijd van 40 tot 50 minuten. Als je de biscuit licht indrukt en hij veert terug, dan is hij gaar. Ook wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
Zakt je biscuittaart in elkaar? Dat kan gebeuren! Dit kan verschillende redenen hebben. Wellicht is je boter te zacht geweest. Ook is het belangrijk om niet te lang te mixen, dan wordt het biscuit te luchtig en gaat hij overlopen. Zorg er altijd voor dat je oventemperatuur niet te laag is en je de taart lang genoeg in de oven bakt, zodat hij de kans heeft om gaar te worden.
Wanneer de taart gaar is, haal je hem niet gelijk uit de oven. Doe je dit te snel dan zal hij inzakken. Laat hem eerst even rusten in de net uitgezette oven en plaats hem daarna nog in de springvorm op een rooster om verder te laten afkoelen. Na 10 minuten laat je hem zonder springvorm volledig afkoelen op een taartrooster. Een gebakken biscuitbodem smaakt veel beter en laat zich nog makkelijker verwerken als deze tenminste 2 uur of nog liever 12 uur op een koude plaats is afgekoeld.
Nadat de taart volledig is afgekoeld, beginnen we eerst met het doormidden snijden van de biscuittaart. Snijd hem in zoveel lagen als je zelf wilt. Gebruik hiervoor een scherp kartelmes (groot broodmes). Leg de taart ondersteboven op het rooster (dus met de bollere kant onder) en plaats je hand zachtjes op de taart zodat deze niet verschuift. Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden. Tip: Maak een inkeping. Voordat je de lagen biscuittaart van elkaar losmaakt, is het belangrijk eerst de taart met een kleine inkeping te markeren. Dan weet je hoe de lagen weer op elkaar passen.
Wil je jouw taart bekleden met marsepein of fondant? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de vulling tussen de taartlagen. Hoe vochtiger de vulling, hoe lastiger het is om de marsepein of het fondant mooi strak te krijgen. Een vochtige vulling kan bijvoorbeeld jam zijn. Zorg dan dat je altijd eerst een ring van botercrème smeert rondom de taart. Binnen de botercrème-rand verdeel je de jam of andere vulling.
Wanneer de taart is gevuld, is het tijd om de taart af te smeren met botercrème. Hiervoor hebben we de stappen onder elkaar gezet zodat jij gemakkelijk een super strakke biscuittaart kan maken.
Stap 1: Laat de taart goed afkoelen, eventueel in de koelkast
Stap 2: Besmeer de taart eerst grof met een laagje botercrème
Stap 3: Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast
Stap 4: Bedek nu de hele taart met een dikke laag met botercrème
Stap 5: Schraap de botercrème recht met een paletmes of een schraper voor botercrème
Stap 6: Zet de taart weer terug in de koelkast
Stap 7: Smeer de bovenkant naar binnen toe af en ga net zolang door totdat de bovenkant en zijkant er strak genoeg uitzien
Tip: Maak het paletmes of de schraper elke keer goed schoon, anders smeer je de botercrème te veel uit. Als je de taart op een taart-draaiplateau zet, kun je makkelijker rondom de hele taart komen en krijg je alles nog strakker.
Dit onderwerp verdient eigenlijk zijn eigen pagina. Met de afwerking kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Hier zijn namelijk echt talloze opties mogelijk. Denk aan afwerking met fondant, marsepein, glazuur, botercrème en slagroom. Met decoratie kun je de mooiste kunstwerken maken.
Wil je een biscuittaart meer smaak geven? Voeg 20 gram cacao toe voor een chocoladebiscuit, of voeg wat geraspte citroenschil aan het beslag toe. Of maak een Unicorn biscuit door verschillende kleurstoffen te gebruiken.
Ook met de botercrème kun je variëren: meng er bijvoorbeeld speculaas- of gingerbreadkruiden doorheen.
Je afgekoelde en onbewerkte biscuittaart kun je een paar dagen buiten de koelkast bewaren, mits luchtdicht verpakt in vershoudfolie. Je kunt de biscuit overigens ook perfect invriezen! Ook weer in een luchtdichte verpakking. In de vriezer blijft biscuit zo'n twee maanden goed.
Een afgewerkte taart kun je vervolgens nog een dag of twee bewaren in de koelkast. De bewaartijd is wel afhankelijk van hoeveel dagen je biscuit oud was vóór afwerking en welke vulling je gebruikt.
Hopelijk kun je met bovenstaande tips goed voorbereid zelf aan de slag! Ga voor die mooie laagjestaarten en maak er een meesterwerk van! Wat dacht je van de fantastische Drip cake met unicornstrooisel? Of de prachtige Kersttaart met kerstdorp er bovenop? Keuze genoeg!