Er is iets magisch aan meringue: die luchtige, zachte textuur die smelt in je mond en een zoete smaak achterlaat. Of je meringue nu maakt om als topping voor taarten te gebruiken, in pavlova's of in schuimgebakjes, meringue is een veelzijdig en heerlijk ingrediënt dat de perfecte finishing touch kan geven aan elk dessert of gebak.
Maar een perfecte meringue maken, kan soms een uitdaging zijn. Van overkloppen tot te weinig suiker gebruiken, er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het mislukken van meringue.
Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je meringue goed af te branden? Of wordt jouw meringue niet stijf genoeg? In deze blog ontdek je alle in en outs van het maken van meringue, zodat jij voortaan de perfecte meringue kunt maken voor elk dessert en gebak!
Een leuk feitje over meringue is dat het oorspronkelijk werd gebruikt als een medicinale lekkernij in Zwitserland en Italië. Meringue werd beschouwd als een remedie tegen hoest en koude rillingen vanwege de luchtige textuur die het veroorzaakt bij het eten. Tegenwoordig wordt meringue voornamelijk gegeten als een heerlijke zoete traktatie.
Belangrijk om te weten, is dat er niet één type meringue is. Meringue voor macarons maak je bijvoorbeeld heel anders dan bijv. Zwitserse meringue, gebrande meringue of meringue schuimpjes. In de basis komt het vaak neer op het volgende.
Je hebt een aantal dingen nodig:
Eiwitten (4 stuks)
Citroensap (1 el)
Suiker (150 gram) Doe de eiwitten (4 stuks), citroensap (1 el) en de suiker (150 gram) in de kom. Klop met de mixer op de hoogste stand in 5 minuten de eiwitten, citroensap en de suiker tot een luchtig meringue schuim.
Als je mooie pieken kunt maken en de kom ondersteboven kunt houden is de meringue klaar.
Zelf meringue maken is een klusje – of klutsje van eiwit en suiker- waarbij je door het stevig opkloppen van eiwitschuim, met de suiker, schuim maakt. Dit zoete schuim noem je ook wel meringue. Meringue is gewoonweg een van de meest veelzijdige en verrukkelijke ingrediënten die je kunt gebruiken in desserts en gebakjes!
Meringue is niet alleen zoet en smaakvol, maar het heeft ook die geweldige, luchtige textuur die het een perfect ingrediënt maakt om te combineren met andere smaken en texturen. Of je nu een simpele cake wilt oppimpen of een echte showstopper wilt maken, meringue kan je daar altijd bij helpen!
Gebruik je meringue bijvoorbeeld als een heerlijke topping voor taarten en cupcakes, maak schuimpjes die knapperig en chewy zijn, of maak een Pavlova die je gasten versteld zal doen staan.
De boosdoeners als meringue niet stijf wordt en dus mislukt, zijn meestal vet en eigeel. Het is heel belangrijk om, voordat je begint met meringue maken, te zorgen voor een vetvrije kom en vetvrije gardes. Als je aan de slag gaat met het kloppen van eiwitten, gebeurt er iets magisch. Je slaat de eiwitten op tot er kleine belletjes ontstaan, waardoor er lucht in de eiwitten wordt geslagen. Maar vet kan echt een spelbreker zijn. Het vet kan zich namelijk binden aan de eiwitten, waardoor ze minder stijf worden en minder luchtig. Waardoor je meringue dus mislukt. Om je spullen vetvrij te maken, was je de kom en gardes goed af en wrijf je ze in met citroensap.
Naast vet kun je ook echt geen eigeel in je meringue gebruiken. Scheid daarom eerst eiwit van eigeel voor je begint met meringue maken. Eigeel en meringue zijn als water en vuur - ze kunnen gewoon niet goed samenwerken! Het is niet dat eigeel slecht is voor je meringue, maar het kan wel de textuur beïnvloeden. Het vet in de dooiers kan zich namelijk binden aan de eiwitten, waardoor het moeilijker wordt om lucht in de meringue te kloppen en deze lekker luchtig te maken. En we willen toch allemaal een perfect luchtige meringue, nietwaar?
Ook suiker is van cruciaal belang voor de perfecte meringue? Als je niet genoeg suiker toevoegt, kan het zijn dat je meringue niet stevig blijft en inzakt. En dat willen we natuurlijk niet! Dus, wees niet te zuinig met de suiker en zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen gebruikt. Alleen dan krijg je die fantastische, knapperige textuur en die heerlijk zoete smaak!
Bij het maken van de perfecte meringue is ook zuur een belangrijk element. Te weinig zuur kan leiden tot instabiliteit en textuurproblemen van je meringue, terwijl te veel zuur de stabiliteit kan beïnvloeden en de meringue te zuur kan maken. Dus, om je meringue perfect te maken, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid zuur te gebruiken, volgens het recept, en om de instructies op te volgen. Zuur op de juiste manier gebruiken, kan het geheime ingrediënt zijn voor perfecte meringue!
De kloptijd van het eiwit voor het meringue maken, komt nauw, maar hangt ook af van de manier van kloppen. Gebruik je een handmixer of keukenmachine. Een keukenmachine klopt sterker waardoor het eiwit sneller stijf is. Over het algemeen duurt het kloppen van eiwitten tot stijve pieken tussen de 5 en 10 minuten. Waarbij een keukenmachine eerder in de buurt komt van 5 minuten en een handmixer er eerder 10 minuten over doet. Je meringue overkloppen is een veel voorkomende fout bij het maken van meringue. Het is belangrijk om de eiwitten niet te lang te kloppen, omdat ze dan stijf en droog kunnen worden. Dit kan leiden tot een meringue met een verkeerde textuur en uiteindelijk een ingezakte meringue. Dus wees voorzichtig en blijf alert tijdens het kloppen van de eiwitten, zodat je meringue de juiste textuur krijgt en niet tijdens het bakken alsnog inzakt. Hoe weet je of de het eiwit voldoende is geklopt en de meringue goed is? Zie je stijve pieken vormen die rechtop blijven staan wanneer je de garde uit de meringue tilt? Dat is een goed teken! Als de pieken slap zijn en naar beneden zakken, betekent dit dat de eiwitten nog niet stijf genoeg zijn en je nog even door moet kloppen. Een bekende truc is dat je de kom kunt omdraaien en op z'n kop boven je hoofd kunt houden, zonder dat de meringue eruit loopt. De suiker is dan goed opgelost in het eiwitschuim.
Je kunt ook wat van de meringue tussen je duim en wijsvinger wrijven. Als je dan de suikerkorrels nog voelt, is de meringue nog niet voldoende geklopt. Klop de meringue door totdat je een mooi fluweelzachte meringue hebt, zonder hardere korrels erin.
Meringue is niet alleen lekker, het is ook nog eens super veelzijdig. Er zijn namelijk verschillende soorten meringue die je kunt maken, afhankelijk van wat je ermee wilt doen.
Allereerst hebben we de Franse meringue. De Franse meringue wordt gemaakt door suiker langzaam aan stijfgeklopte eiwitten toe te voegen. Deze meringue is luchtig en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld taarten, pavlova's en schuimpjes.
Dan hebben we de Italiaanse meringue. De Italiaanse meringue is wat complexer. Deze wordt gemaakt door suikersiroop aan stijfgeklopte eiwitten toe te voegen. De Italiaanse meringue is steviger dan de Franse meringue en kan bijvoorbeeld worden gebruikt als basis voor een lemon meringue pie.
Tot slot hebben we nog de Zwitserse meringue. De Zwitserse meringue wordt gemaakt door eiwitten en suiker te verwarmen in een kom boven een pan met kokend water, en vervolgens stijf te kloppen. Deze meringue is het meest stabiel en kan gebruikt worden voor onder andere schuimgebakjes en meringue botercrème.
Wist je dat je meringue ook vegan kunt maken? Daarvoor moet je wel één van de belangrijkste ingrediënten voor de meringue vervangen door een plantaardig alternatief. Om meringue vegan te maken kun je het eiwit vervangen door aquafaba. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar aquafaba is het vocht dat bijv. bij kikkererwten in een pot of blik zit. Als je aquafaba vocht opklopt, gedraagt het zich net zo als eiwit. Zo kun je dus ook meringue helemaal vegan maken! Let wel op dat je lekker dik aquafaba vocht gebruikt, anders kan je meringue nog steeds instorten.
Meringue maken is een uitdaging, maar jij kunt het. Dus is het je gelukt om mooie stijve pieken te maken, dan wil je natuurlijk nog een stap verder naar de top, naar van die zacht gebrande pieken. Want die zijn naast dat ze mooi zijn ook nog heerlijk krokant. Die lichtgebruinde pieken bereik je door meringue te branden. Dit kan in een voorverwarmde oven (elektrisch 180°C/hetelucht 160°C, 5- 10 minuten) of met een crème brûlée-brander. Tijdens het branden karamelliseert de suiker in de meringue en ontstaat het knapperige bruine laagje. Karamelliseren gaat snel en kan dus ook snel misgaan. Let dus goed op en blijf erbij om te voorkomen dat de meringue pieken aanbranden.