Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Vegan lemon meringue

Een lemon merengue taart helemaal vegan. Geen boter maar wel een heerlijke romige vulling. Geen eiwit maar wel een fluweel zachte merengue op de taart. En dat met een heerlijk bodem met amandelmeel en zonder roomboter.

Bereiden

45 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

10-12 taartpunten

Lemonvulling maken

  1. Stap 1

    • 4-5 citroenen (biologisch)

    Boen één van de citroenen goed schoon en rasp de schil. Pers vervolgens alle citroenen uit.

  2. Stap 2

    • 80 ml water

    • 40 g Koopmans Maizena

    • 200 g kristalsuiker

    Doe het water, de citroenrasp en de maïzena in een pan en roer er een papje van. Doe er vervolgens de suiker en 200 ml citroensap bij. Breng het geheel al roerend aan de kook. Stop pas met roeren als het geheel héél dik is.

  3. Stap 3

    • 70 g vegan boter

    • 60 ml amandelmelk

    Zet het vuur laag en voeg de vegan boter en de amandelmelk toe. Roer het vervolgens tot een glad geheel en breng het nogmaals aan de kook. Giet de lemonvulling op een plat bord of schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het afkoelen.

Maak een vegan deeg

  1. Stap 4

    • 40 g amandelmeel

    • 180 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • 65 g poedersuiker

    • Snufje zout

    • 120 g vegan boter

    Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er snel een samenhangend deeg van.

  2. Stap 5

    Rol het deeg in huishoudfolie en leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast.

Bak je vegan taartbodem

Elektrisch 180°C / Hetelucht 165°C

  1. Stap 6

    Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een grote ronde plak. Leg de plak deeg voorzichtig in de vorm en werk het netjes af.

  2. Stap 7

    Zet de vorm minimaal 30 minuten in de koelkast of eventueel in de vriezer. Verwarm in de tussentijd de oven voor.

  3. Stap 8

    Plaats de vorm in de oven en bak de taartbodem af in ongeveer 25 minuten.

Vegan meringue maken

  1. Stap 9

    • 1 blik kikkererwten (400 g)

    Plaats een zeef in een schaal. Stort hier de inhoud van het blikje met kikkererwten. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Het vocht wat overblijft heet aquafaba.

  2. Stap 10

    Neem 100 gram van de aquafaba en doe dit in een vetvrije kom.

    Vetvrij maken

    Maak je kom vetvrij door deze goed af te wassen en haal er vervolgens een keukenpapier met wat citroenssap of azijn door.

  3. Stap 11

    • 100 g kristalsuiker

    Begin met het opkloppen van de aquafaba met een mixer. Zodra het begint te schuimen kan lepel voor lepel de suiker toegevoegd worden. Klop totdat de aquafaba stijf is. De merengue is goed wanneer er stijven pieken ontstaan als de garden uit de merengue worden getrokken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Vegan taart opbouwen

  1. Stap 12

    Neem de afgekoelde taartbodem. Klop de lemonvulling even los en verdeel dit over de bodem.

  2. Stap 13

    Doe de merengue in een spuitzak. Spuit de merengue op of verdeel het met een lepel rustiek over de vulling. Brand evt. bruine randjes met de crème brûlée brander aan de merengue.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.