Een lemon meringuetaart, helemaal vegan. Geen boter, maar wel een heerlijke romige vulling. Geen eiwit, maar wel een fluweel zachte meringue op de taart. En dat met een heerlijk bodem met amandelmeel en zonder roomboter!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Boen één van de citroenen goed schoon en rasp de schil. Pers vervolgens alle citroenen uit.
Doe het water (80 ml), het citroenrasp en de Koopmans Maïzena (40 g) in een pan en roer er een papje van. Doe er vervolgens de kristalsuiker (200 g) en citroensap (200 ml) bij. Breng het geheel al roerend aan de kook. Stop pas met roeren als het geheel héél dik is.
Zet het vuur laag en voeg de vegan boter (70 g) en de amandelmelk (60 ml) toe. Roer het vervolgens tot een glad geheel en breng het nogmaals aan de kook. Giet de lemonvulling op een plat bord of schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het afkoelen.
Doe het amandelmeel (40 g), de patentbloem (180 g), poedersuiker (65 g), vegan boter (120 g) en het zout (snufje) in een kom. Kneed er snel een samenhangend deeg van.
Rol het deeg in huishoudfolie en leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een grote ronde plak. Leg de plak deeg voorzichtig in de vorm en werk het netjes af.
Zet de vorm minimaal 30 minuten in de koelkast of eventueel in de vriezer. Verwarm in de tussentijd de oven voor (elektrisch 180°C / hetelucht 165°C).
Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Plaats de vorm in de oven en bak de taartbodem af in ongeveer 25 minuten.
Plaats een zeef in een schaal. Stort hier de inhoud van het blikje met kikkererwten (400 g). Laat de kikkererwten goed uitlekken. Het vocht wat overblijft heet aquafaba.
Neem 100 gram van de aquafaba en doe dit in een vetvrije kom.
Begin met het opkloppen van de aquafaba met een mixer. Zodra het begint te schuimen kan lepel voor lepel de kristalsuiker (100 g) toegevoegd worden. Klop totdat de aquafaba stijf is. De meringue is goed wanneer er stijve pieken ontstaan als de garden uit de meringue worden getrokken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Neem de afgekoelde taartbodem. Klop de lemonvulling even los en verdeel dit over de bodem.
Doe de meringue in een spuitzak. Spuit de meringue op of verdeel het met een lepel rustiek over de vulling.
Rooster nu de pieken voorzichtig met een creme brulee brander tot je 'm mooi genoeg vindt.
Brand eventuele bruine randjes met de crème brûlée-brander aan de meringue.