🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Bij veel mensen zijn zelfgebakken traktaties zo op. Bak je voor een speciale gelegenheid van tevoren alvast traktaties of maak je in het weekend iets om de rest van de week van te snoepen? Wij vertellen je hoe je deze baksels het beste kunt bewaren.
Hoe je taarten, koekjes en cakes het beste bewaart is afhankelijk van het recept. Over het algemeen geldt dat de meeste baksels ongeveer 1 week goed blijven in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Pak jouw traktaties goed in en geniet extra lang van iets lekkers.
Het bewaren van etenswaren begint bij het creëren van de juiste omstandigheden:
- Zorg dat de koelkast een temperatuur heeft van 4˚C. Daarnaast is het belangrijk dat je de koelkast regelmatig schoonmaakt. Haal 1x per maand alle producten eruit en ga aan de slag met een sopje. Hierdoor voorkom je bacteriegroei en blijven etenswaren langer goed.
- In de vriezer is het belangrijk dat producten in een afgesloten verpakking zitten. Zo kan er niks bij jouw ingrediënten of baksels komen. Werk je met ingrediënten uit het vriesvak? Laat deze dan altijd rustig op het aanrecht ontdooien: nooit in de zon of boven de verwarming.
- Ook voor de voorraadkast geldt: sluit verpakkingen zo veel mogelijk luchtdicht af. De voorraadkast is bij voorkeur een droge, donkere, koele ruimte zoals een trapkast of kelder.
Er gaat weinig boven versgebakken koekjes. Knapperig, krokant en met je favoriete smaken. Berg je koekjes goed op, dan blijven ze sowieso 1 – 2 weken lekker. Een aantal bewaartips:
· Heb je knapperige koekjes gebakken? Bewaar deze dan in een luchtdicht koekblik of afgesloten zak. Hiermee voorkom je dat de koekjes zacht worden.
· Chewy koekjes bewaar je in een zakje met een verse boterham. Dit klinkt misschien gek, maar het vocht uit het brood zorgt ervoor dat de koekjes niet hard worden
· Wil je koekjes langer bewaren? Verpak ze dan in een luchtdichte verpakking en stop de koekjes in de vriezer. Ingevroren koekjes blijven zo’n 3 maanden goed
Taarten zijn er in verschillende vormen en maten. Daarom is het lastig te zeggen hoelang jouw taart precies goed blijft. Toch geven we je graag een aantal tips:
· In de koelkast blijft taart sowieso wel 2-3 dagen goed. Bewaar de taart onder een stolp of in een taartdoos, om ervoor te zorgen dat er geen andere smaken en geuren bij komen
· Bak je ver vooruit? Vries de taart dan in! Dit kan bij de meeste taarten en zorgt ervoor dat de taart ongeveer 3 maanden goed blijft. Invriezen is niet aan te raden voor slagroomtaarten, maar kan wel met appeltaart, biscuittaarten en verschillende taartbodems. Wel even goed inpakken en invriezen maar!
Zelfgemaakte cake bewaar je juist niet in de koelkast. In de koelkast droogt cake snel uit. Verpak cake in aluminiumfolie of in een speciale cakedoos, dan blijft je cake zeker een week lekker. Wil je de cake langer bewaren? Wikkel hem dan goed in folie, stop hem in een plastic diepvrieszak en de cake kan in de vriezer. Ingevroren cake is ongeveer 3 maanden houdbaar.
Goed inpakken zorgt ervoor dat taarten, cakes en koekjes langer vers blijven. Zorg dat je verschillende bakjes in huis hebt en vergeet niet aluminiumfolie en vershoudfolie in te slaan.
- Wikkel een stapel koekjes voorzichtig in folie en behoudt zo het knapperige resultaat.
- Bak je regelmatig taarten voor anderen? Investeer dan in mooie taartdozen en cake drums. Cake drums zijn kartonnen plateaus, die ervoor zorgen dat een taart niet verschuift en je hem makkelijker in en uit de taartdoos tilt.
- Maak je weleens een batch van die heerlijke chocolate chip cookies? Bereid dan 2x zo veel cookie dough als normaal en vries de helft in. Rol balletjes, bewaren in een afsluitbaar diepvriesbakje en vries deze in. Staat er onverwachts iemand op de stoep? Gooi dan een deegbal in de oven en tover binnen 15 minuten heerlijke verse koeken op tafel.
- Heb je cupcakes met een toefje botercrème gemaakt om uit te delen? Bewaar deze dan in doosjes met speciale cupcake inserts. Deze kartonnen dozen zijn precies groot genoeg voor cupcakes en zorgen ervoor dat de decoraties mooi blijven tijdens het vervoeren.
Taarten met veel zuivel zijn altijd wat lastiger te bewaren. Pak de taarten goed in en volg onze andere tips op. Hierdoor blijven jouw taarten langer goed.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo’n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen. Daarnaast helpt een taartdoos ook tegen dit probleem.
Je kunt cheesecake ook erg goed invriezen. Vries een no-bake cheesecake in als één geheel en snijd gebakken cheesecakes juist in stukken voor je ze invriest. Verpak ieder stuk in een diepvrieszakje en haal een taartpunt uit de vriezer als je zin hebt in iets lekkers. Bewaar de cheesecake maximaal 1 maand in de vriezer en ontdooi de taart rustig in de koelkast voor consumptie.
Botercrème is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Dek de kom goed af of schep de botercrème in een afsluitbar bakje. Hierdoor neemt de botercrème geen geuren en smaken over van andere producten in de koelkast. Houd er rekening mee dat botercrème in de koelkast hard wordt. Haal de topping daarom een paar uur voor het decoreren uit de koelkast.
Heb je veel botercrème over? Bewaar deze dan in een afgesloten bakje in de vriezer. Botercrème is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je de botercrème later weer gebruiken voor een taart of cupcakes? Haal deze dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het bakje in de koelkast ontdooien.
Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek. Je kunt cupcakes en taarten met botercrème ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt de cake snel droog en de botercrème te hard. Bewaar de traktaties bijvoorbeeld op een mooie standaard met stolp of in een stevige cupcake- of taartdoos.
Bladerdeeg opnieuw invriezen, kan dat? In het kort: soms wel, soms niet. Heb je bladerdeeghapjes of appelflappen gemaakt om te bewaren? Bak deze dan eerst af in de oven en vries ze na het afkoelen in. Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer. Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen. Schil een appel en maak een lekker toetje met suiker en kaneel of bak een kleine bladerdeegpizza met het overgebleven deeg.
Eet je de hapjes de komende dagen nog op? Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed. Voor het serveren een paar minuten in de oven en smullen maar!