Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Artikelen
Zelf bladerdeeg maken, zo doe je dat!
Zelf bladerdeeg maken, zo doe je dat!

Zelf bladerdeeg maken, zo doe je dat!

Zo maak je zelf bladerdeeg!

Heb je ooit overwogen om zelf je bladerdeeg te maken? Zelf bladerdeeg maken is tijdrovend, maar zeker de moeite waard! Wij leggen je uit hoe je zelf bladerdeeg kunt maken.

Je hebt een aantal dingen nodig:

  • 250 gram bloem

  • 140 ml water

  • 5 gr zout

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 200 gram koude roomboter

Bladerdeeg maken en laten rusten

Niet moeilijk, wel tijdrovend

Wat de meeste mensen tegenhoudt om zelf bladerdeeg te maken, is dat je elk half uur een handeling moet verrichten. Voor het bladerdeeg klaar is ben je zo een halve dag verder. Maar heel eerlijk: voor thuisbakkers met een beetje ervaring is zelf bladerdeeg maken niet zo moeilijk. Dus ben je thuis en heb je tijd? Probeer dan ook eens zelf bladerdeeg te maken!

Bladerdeeg rollen

Maak een stevig deeg met de bloem, water, zout en 50 gram roomboter en laat dat even rusten. Rol vervolgens een pakje boter uit tot een plak van een halve centimeter dik. Rol ondertussen het deeg uit tot een ster met vier punten zoals hiernaast te zien is en leg de plak boter na een half uur in het midden van het deeg.

Nu kun je beginnen met wat we 'toeren' noemen. Vouw de vier punten over de boter zodat je een mooi pakketje krijgt. Rol het deeg vervolgens met een deegroller voorzichtig uit totdat je een mooie rechthoek krijgt en vouw deze 3 slagen op. Draai het bladerdeeg een kwartslag en doe bovenstaande nog een keer.

Het toeren doe je 5 keer, met elke keer een pauze van 30 minuten waarin het deeg in de koelkast rust. Op deze manier krijg je mooie laagjes van afwisselend deeg en boter.

Bladerdeeg 01

Bladerdeegbakjes en vormpjes W

Je bladerdeeg is bijna klaar voor gebruik!

Na 5 keer toeren is het bladerdeeg bijna klaar voor gebruik. Leg het deeg nog een keer voor minimaal 30 minuten in de koelkast, voordat je er iets lekkers mee gaat maken. Ben je op zoek naar inspiratie? Wij hebben alvast een aantal van onze favoriete bladerdeeg recepten voor je op een rijtje gezet.

De lekkerste recepten met bladerdeeg

  1. Ontbijtbakjes van bladerdeeg
    Makkelijk
    0
    30 min.
  2. Gevulde bladerdeegpakketjes
    Makkelijk
    4
    35 min.
  3. Hartige hapjes met geitenkaas en spek
    Makkelijk
    4
    10 min.
  4. Appelbeignets van bladerdeeg
    Moeilijk
    4
    10 min.
  5. Bladerdeegstengels met chocolade
    Makkelijk
    5
    15 min.
  6. Knakworstjes in bladerdeeg
    Makkelijk
    4
    10 min.
  7. Snelle appeltaart van roomboterbladerdeeg
    Gemiddeld
    4
    20 min.
Item 1 of 7

Zelf bladerdeeg maken zonder boter

Kun je überhaupt zelf bladerdeeg maken zonder boter? Eigenlijk niet, je hebt boter nodig om die mooie gelaagdheid in het deeg te krijgen. Je kunt uiteraard wel plantaardige boter gebruiken in plaats van roomboter. Zo maak je je bladerdeeg ook direct vegan!

Is bladerdeeg zelf maken gezond?

Ook als je zelf bladerdeeg maakt gaat er een flinke hoeveelheid roomboter of plantaardige boter in het deeg. Echt gezond zal bladerdeeg dus niet worden, ook niet als je het zelf maakt. Een voordeel van het zelf maken van je bladerdeeg, is dat je wel precies weet wat er in gaat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder zout in je bladerdeeg doet, wat natuurlijk wel een stuk gezonder is dan veel zout.

Bladerdeeg mooi bruin bakken

Heb je zelf bladerdeeg gemaakt, dan wil je er natuurlijk wel iets lekkers mee bakken. En dat moet er natuurlijk ook lekker uitzien! Hoe zorg je er nou voor dat jouw zelfgemaakte bladerdeeg zo mooi bruin bakt? Bestrijk je bladerdeeg creatie met een mengsel van geklutst ei en een scheutje water of melk en je krijgt het meest prachtigbruine resultaat! Heerlijk knapperig bladerdeeg, fluffy van binnen, met een mooie bruine gloed. Dat is hoe je bladerdeeg wil bakken!

Pasteís de nata

Als je ooit in Portugal bent geweest, heb je ongetwijfeld pasteís de nata geprobeerd. Deze verrukkelijke bladerdeeghapjes zijn krokant van buiten met romige custard van binnen. Maak ze zelf met versgemaakte bladerdeeg.

Ja, ik wil ook Pasteís de Nata maken!

 

Pasteis de nata W

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.