Heb je ooit overwogen om zelf je bladerdeeg te maken? Zelf bladerdeeg maken is tijdrovend, maar zeker de moeite waard! Wij leggen je uit hoe je zelf bladerdeeg kunt maken.
Je hebt een aantal dingen nodig:
250 gram bloem
140 ml water
5 gr zout
50 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram koude roomboter
Wat de meeste mensen tegenhoudt om zelf bladerdeeg te maken, is dat je elk half uur een handeling moet verrichten. Voor het bladerdeeg klaar is ben je zo een halve dag verder. Maar heel eerlijk: voor thuisbakkers met een beetje ervaring is zelf bladerdeeg maken niet zo moeilijk. Dus ben je thuis en heb je tijd? Probeer dan ook eens zelf bladerdeeg te maken!
Maak een stevig deeg met de bloem, water, zout en 50 gram roomboter en laat dat even rusten. Rol vervolgens een pakje boter uit tot een plak van een halve centimeter dik. Rol ondertussen het deeg uit tot een ster met vier punten zoals hiernaast te zien is en leg de plak boter na een half uur in het midden van het deeg.
Nu kun je beginnen met wat we 'toeren' noemen. Vouw de vier punten over de boter zodat je een mooi pakketje krijgt. Rol het deeg vervolgens met een deegroller voorzichtig uit totdat je een mooie rechthoek krijgt en vouw deze 3 slagen op. Draai het bladerdeeg een kwartslag en doe bovenstaande nog een keer.
Het toeren doe je 5 keer, met elke keer een pauze van 30 minuten waarin het deeg in de koelkast rust. Op deze manier krijg je mooie laagjes van afwisselend deeg en boter.
Na 5 keer toeren is het bladerdeeg bijna klaar voor gebruik. Leg het deeg nog een keer voor minimaal 30 minuten in de koelkast, voordat je er iets lekkers mee gaat maken. Ben je op zoek naar inspiratie? Wij hebben alvast een aantal van onze favoriete bladerdeeg recepten voor je op een rijtje gezet.
Kun je überhaupt zelf bladerdeeg maken zonder boter? Eigenlijk niet, je hebt boter nodig om die mooie gelaagdheid in het deeg te krijgen. Je kunt uiteraard wel plantaardige boter gebruiken in plaats van roomboter. Zo maak je je bladerdeeg ook direct vegan!
Ook als je zelf bladerdeeg maakt gaat er een flinke hoeveelheid roomboter of plantaardige boter in het deeg. Echt gezond zal bladerdeeg dus niet worden, ook niet als je het zelf maakt. Een voordeel van het zelf maken van je bladerdeeg, is dat je wel precies weet wat er in gaat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder zout in je bladerdeeg doet, wat natuurlijk wel een stuk gezonder is dan veel zout.
Heb je zelf bladerdeeg gemaakt, dan wil je er natuurlijk wel iets lekkers mee bakken. En dat moet er natuurlijk ook lekker uitzien! Hoe zorg je er nou voor dat jouw zelfgemaakte bladerdeeg zo mooi bruin bakt? Bestrijk je bladerdeeg creatie met een mengsel van geklutst ei en een scheutje water of melk en je krijgt het meest prachtigbruine resultaat! Heerlijk knapperig bladerdeeg, fluffy van binnen, met een mooie bruine gloed. Dat is hoe je bladerdeeg wil bakken!
Als je ooit in Portugal bent geweest, heb je ongetwijfeld pasteís de nata geprobeerd. Deze verrukkelijke bladerdeeghapjes zijn krokant van buiten met romige custard van binnen. Maak ze zelf met versgemaakte bladerdeeg.
Ja, ik wil ook Pasteís de Nata maken!