🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Heb je ooit overwogen om zelf je bladerdeeg te maken? Zelf bladerdeeg maken is tijdrovend, maar zeker de moeite waard! Wij leggen je uit hoe het moet.
Je hebt een aantal dingen nodig:
250 gram bloem
140 ml water
5 gr zout
50 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram koude roomboter
Wat de meeste mensen tegenhoudt om zelf bladerdeeg te maken, is dat je elk half uur een handeling moet verrichten. Voor het deeg klaar is ben je zo een halve dag verder. Maar heel eerlijk: voor thuisbakkers met een beetje ervaring is het recept zelf niet moeilijk.
Je maakt een stevig deeg met de bloem, water, zout en 50 gram roomboter en laat dat even rusten. Rol vervolgens een pakje boter uit tot een plak van een halve centimeter dik. Rol ondertussen het deeg uit tot een ster met vier punten zoals hiernaast te zien is en leg de plak boter na een half uur in het midden van het deeg.
Nu kun je beginnen met wat we 'toeren' noemen. Vouw de vier punten over de boter zodat je een mooi pakketje krijgt. Rol vervolgens met een deegroller voorzichtig uit totdat je een mooie rechthoek krijgt en vouw deze in drieën. Draai het deeg een kwartslag en doe bovenstaande nog een keer.
Het toeren doe je 5 keer, met elke keer een pauze van 30 minuten waarin het deeg in de koelkast rust.
Na 5 keer toeren is het bladerdeeg bijna klaar voor gebruik. Leg het nog een keer voor minimaal 30 minuten in de koelkast, voordat je er iets lekkers mee gaat maken. Ben je op zoek naar inspiratie? Wij hebben alvast een aantal van onze favoriete bladerdeeg recepten voor je op een rijtje gezet.
Als je ooit in Portugal bent geweest, heb je ongetwijfeld pasteís de nata geprobeerd. Deze verrukkelijke bladerdeeghapjes zijn krokant van buiten met romige custard van binnen. Maak ze zelf met versgemaakte bladerdeeg.
Ja, ik wil ook Pasteís de Nata maken!