🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Ken je dat? Je hebt zin om een appeltaart te bakken. Maar welke appel moet je kiezen voor de lekkerste appeltaart? Wij hebben voor je uitgezocht welke appelsoort het beste bakt!
De lekkerste appels voor een zelfgebakken appeltaart is de Elstar! Deze oer-Hollandse appel is fris en zoetzuur van smaak. De appel blijft lekker stevig in de appeltaart. Een ander lekker appeltje is de Cox Orange. We horen je denken: en de Goudreinet dan? Die vinden wij iets minder geschikt. Het is namelijk een moesappel die zacht wordt tijdens het bakken.
Wie kent ‘m niet? De Elstar is misschien wel het bekendste appelsoort van Nederland. Deze appel is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtzure tot zoete smaak: de perfecte appel om mee te bakken!
Granny Smith: je vindt deze appel waarschijnlijk erg lekker of juist totaal niet. In een appeltaart of cake komt deze Granny Smith echter wel erg goed tot zijn recht. De zure smaak van de appel in combinatie met het zoete deeg maakt ‘m zeker de moeite waard om eens te gebruiken in een appeltaart!
De rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Wat dat betreft een prima appel. Maar de Braeburn bevat te veel vocht, waardoor deze niet geschikt zijn om mee te bakken. Het vocht trekt in het gebak en daardoor lijkt het niet gaar. Gala appels zijn ook niet geschikt: de smaak is te vlak voor in een appeltaart of appelcake. Tot slot de Red Delicious: prima van smaak, maar ook te vochtig. Van Red Delicious kun je wel lekkere compote of jam maken.
Van oorsprong is dit toch wel de appel om een traditionele appeltaart mee te maken. Vraag het aan oma’s en je weet zeker dat ze je deze appel adviseren. Toch vinden wij de Goudreinet wat minder geschikt. Een Goudreinet is namelijk een moesappel, hij bevat veel vocht en wordt zacht na het bakken. Het vocht van de appel trekt in het gebak, daardoor lijkt het alsof de cake of appeltaart niet gaar is. Wil je toch graag appeltaart bakken met goudreinet, strooi dan een beetje paneermeel of custard over de bodem.