Ken je dat? Je hebt zin om een appeltaart te bakken. Maar welke appel moet je kiezen voor de lekkerste appeltaart? Wij hebben voor je uitgezocht welke appelsoort het beste bakt!
De lekkerste appel voor een zelfgebakken appeltaart is de Elstar! De oer-Hollandse Elstar appel is fris en zoetzuur van smaak. De appel blijft lekker stevig in de appeltaart. Een ander lekker appeltje is de eveneens frisse Cox Orange. We horen je denken: en de Goudreinet dan? Die vinden wij iets minder geschikt. De Goudreinet is namelijk een moesappel die zacht wordt tijdens het bakken. Wil je liever een wat zoetere appel in je appeltaart? Kies dan voor de Fuji appel. Deze is zoeter dan de Elstar en Cox Orange, maar blijft net zo lekker in je appelgebak!
Wie kent ‘m niet? De Elstar appel is misschien wel het bekendste appelsoort van Nederland. Deze appel is zeer geschikt om een appeltaart of een ander soort appelgebak mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in je appel gebak. De stevige Elstar appel heeft een zachtzure tot zoete smaak: de perfecte appel om mee te bakken!
Granny Smith appels: je vindt deze appel waarschijnlijk erg lekker of juist helemaal niet. In een appeltaart of appelcake komt de Granny Smith appel echter wel erg goed tot zijn recht. De zure smaak van de Granny Smith appel in combinatie met het zoete deeg van je appeltaart- of cake maakt ‘m zeker de moeite waard om eens te gebruiken in je baksels!
De rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Wat dat betreft een prima appel. Maar de Braeburn bevat te veel vocht, waardoor deze niet geschikt zijn om mee te bakken. Het vocht trekt in het gebak en daardoor lijkt het niet gaar. Gala appels zijn ook niet geschikt: de smaak is te vlak voor in een appeltaart of appelcake. Tot slot de Red Delicious: prima van smaak, maar ook te vochtig. Van Red Delicious kun je wel lekkere compote of jam maken.
Welke rode appel is dan wel geschikt voor appeltaart? De Fuji appel kun je wel goed in je appeltaart of appelgebak verwerken. Deze appel is wat zoeter dan de eerder genoemde appels, maar blijft wel lekker stevig als je 'm bakt. Een perfecte appel voor appeltaart of appelgebak dus!
Van oorsprong is de Goudreinet toch wel de appel om een traditionele appeltaart mee te bakken. Vraag het aan je opa of oma en je weet zeker dat ze je de Goudreinet appel adviseren. Toch vinden wij de Goudreinet minder geschikt voor het bakken van een appeltaart.
Een Goudreinet is namelijk een moesappel, dat betekent dat hij veel vocht bevat en zacht wordt na het bakken. Het vocht van de appel trekt in je appeltaart of appelcake, daardoor lijkt het alsof je baksel niet gaar is. Wil je toch graag appeltaart of iets anders bakken met Goudreinet, strooi dan een beetje paneermeel of custard over de bodem van je deeg. Op die manier trekt het vocht van de appel in het paneermeel of de custard en niet in je deegbodem. Daardoor wordt je baksel niet zompig, maar blijft het lekker stevig en krokant.