🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cake
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Moederdag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Regenboog
      • Seizoen bakken
        • Seizoen bakken
        • Lente
        • Zomer
        • Herfst
        • Winter
      • Geboorte
      • Verjaardag
      • Reisje door Europa
      • Brunch
      • Halloween
      • Sinterklaas
      • Kerst
      • Oud & Nieuw
      • Valentijn
      • Pasen
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Cake Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Moederdag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Regenboog
Seizoen bakken
Lente Zomer Herfst Winter
Geboorte Verjaardag Reisje door Europa Brunch Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw Valentijn Pasen
Baktips
Recepten
Ganache maken
Ganache maken

Ganache maken

In onze recepten kom je regelmatig ganache tegen. Klinkt ingewikkeld en is een techniek die je even onder de knie moet krijgen, maar zodra je een paar keer zelf ganache hebt gemaakt wil je niet anders meer. Wij leggen je uit waar je op moet letten en helpen je met het maken van de perfecte ganache.

Wat is ganache?

Ganache is een heerlijk mengsel van chocolade en room. Daarnaast wordt ook roomboter en suiker toegevoegd voor een romige zoete smaak. Een goed gemaakte ganache is zacht en romig en geeft desserts en gebak een rijke smaak.

tetiana-bykovets-H22N-9s8AUw-unsplash

anton-6 ewhkIfFfo-unsplash

Waar kan ik ganache voor gebruiken?

Je kunt ganache voor talloze verschillende recepten gebruiken, maar je ziet het meestal als vulling voor bonbons en taarten. Daarnaast kun je het ook gebruiken voor heerlijke desserts. Ganache is romige, zoet en heeft afhankelijk van de chocoladesoort een rijke of juist subtiele chocoladesmaak. Hierdoor is het de perfecte toevoeging aan vrijwel ieder baksel.

De juiste verhoudingen

De juiste verhouding tussen slagroom en chocolade maakt of breekt je ganache. Wij hebben een handig overzicht gemaakt van deze verhouding voor verschillende soorten chocolade. Sla deze afbeelding op zodat je altijd terug kunt zoeken hoeveel slagroom en chocolade je nodig hebt. Kort gezegd: hoe puurder de chocolade, hoe meer room je nodig hebt. Wij hebben de juiste verhoudingen voor je op een rijtje gezet.

Naast de juiste verhouding tussen chocolade en room kun je ook nog boter en invertsuiker of honing toevoegen. Ga hierbij uit van 5% van het totaalgewicht toe aan invertsuiker en honing en 10% van het totaal gewicht aan zachte boter. Boter geeft de ganache een extra romige smaak en suiker gaat kristallisatie van het mengsel tegen.

Ganache verhoudingen

jason-leung-Wk81Z1noABM-unsplash

Aan de slag

Begin met het afwegen van de ingrediënten. Zet de juiste hoeveelheid chocolade, suiker, boter en room klaar op het aanrecht. Gebruik voor de chocolade callets of hak zelf chocolade in stukken. Breng vervolgens de room met suiker aan de kook en haal het mengsel van het vuur. Voeg hier de chocolade aan toe en roer rustig met een garde of staafmixer tot een gladde massa. Voeg tot slot de boter toe en je ganache is klaar. Wil je de ganache gebruiken als vulling voor bonbons of taarten? Laat de kom ganache dan even opstijven in de koelkast. Wil je de ganache juist over een cake of taart gieten, bewaar hem dan op het aanrecht in plaats van in de koelkast.

Let op dat je de boter pas toevoegt wanneer het mengel is afgekoeld tot ongeveer 40°C. Is het chocolademengsel nog te warm kan de boter gaan schiften.

Eindeloos variëren

Ruby chocolate is roze van kleur en heeft een fruitige smaak. De zure fruitsmaak maakt deze chocolade een goed alternatief voor het vullen van soezendeeg en gebak. Maak ruby ganache met bovenstaande verhoudingen en verras fijnproevers met deze roze chocolade.

Gold chocolate heeft een intense karamelsmaak en is de perfecte toevoeging aan verschillende desserts. Deze chocolade lijkt qua samenstelling erg op witte chocolade en heeft daarom dezelfde chocolade – room verhouding.

Heb je zin in een fruitig baksel? Vervang dan (een deel van) de room in het recept voor fruitpuree, vruchtensap of smaakpasta. Daarnaast kun je ook de slagroom extra diepgang geven met koffie, citroen of specerijen. Allemaal manieren om jouw ganache net wat spectaculairder te maken. Wil je een beetje likeur toevoegen aan de ganache? Zorg dan dat je minder slagroom toevoegt en vul het mengsel aan met hetzelfde aantal milliliter likeur naar keuze.

De lekkerste recepten met ganache

Mini taartjes met chocolade en aardbei
Witte chocolade ganache taart met pistache
Champagnetaart met frambozen en witte chocolade
 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2022 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.