Wist je dat je in Nederland vrijwel geen gingerbreadkruiden kunt vinden in de supermarkt? Wij hebben namelijk onze eigen populaire en minstens zo lekkere speculaaskruiden. Het enige verschil is dat in gingerbread kruiden iets meer gember zit. In deze blog lees je hoe je zelf speculaaskruiden maakt en wat je ermee kunt in bakrecepten.
Een potje speculaaskruiden bevat de volgende kruiden:
8 theelepels kaneel
2 theelepels nootmuskaat
3/4 theelepel kardemom
1 theelepel anijs
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel gemberpoeder
Dit zijn de basisingrediënten, maar je kunt er natuurlijk zelf mee experimenteren om de beste kruidenmix te krijgen! Wil je je kruidenmix meer op gingerbread kruiden laten lijken? Doe er dan een extra theelepel gember bij.
Hoe verwerk je kruiden het best door de taart of cake? Veel kruiden ontwikkelen hun smaak pas als je ze vermaalt. Doe alle kruiden in een vijzel en maal ze met een licht stampende beweging tot poeder.
Tijdens het bakken kun je de kruiden eenvoudig door het beslag mengen of door de botercrème. Zoals bij deze kersttaart op basis van biscuittaart. Maar ook als decoratie op de topping van je taart kun je goed kruiden gebruiken. Steranijs, kaneelstokjes en vanillestokjes maken je kersttaart helemaal compleet!
Francesca van Francesca Kookt ging helemaal los met kruiden voor het taartbeslag van deze Naked gingerbread taart! Gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat. Ze maakte hiermee de ultieme kersttaart! Echt een recept om uit te proberen, want hij ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook heerlijk!
Heb je nog veel kruiden over of ken je iemand die erg van bakken houdt? Dan kun je er een super leuk kerstcadeautje van maken! Doe ze in een feestelijk zakje en je hebt een heel bijzonder en persoonlijk cadeautje voor iemand. Leuk voor Sinterklaas of met Kerst!
Nadat je de kruiden hebt gemalen, kun je de overgebleven speculaaskruiden het beste luchtdicht bewaren op een droge en donkere plek. Kruiden zijn heel lang houdbaar, maar kunnen als ze in de zon staan ook snel hun smaak verliezen.