Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Speculaas letterkoek

Speculaas letterkoek

Dit recept is van: Annet

  1. speculaas letterkoek recept
Item 1 of 1
Speculaas letterkoek
info
Benodigdheden
Stappen

Ken jij de letterkoek al? De letterkoek is een kruidige koek die je uitbundig versiert. Speciaal voor Sinterklaas extra lekker gemaakt met speculaaskruiden en sinterklaas snoep.

90 min.Bereidingstijd
50 min.Baktijd
Moeilijkheid
20Porties
SpeculaasSinterklaasThema receptenKoekjesFeestdagen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Lichtbruine basterdsuiker
    160 g
    Lichtbruine basterdsuiker
  • Citroenrasp (Dr. Oetker)
    2 tl (theelepels)
    Citroenrasp (Dr. Oetker)
  • Boter (ongezouten roomboter)
    220 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Zout
    0.5 tl (theelepels)
    Zout
  • Ei (losgeklopt)
    1 Stuk(s)
    Ei (losgeklopt)
  • Koopmans Patentbloem Kristal
    380 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Speculaaskruiden
    20 g
    Speculaaskruiden
  • Melk
    250 ml
    Melk

 

  • Suiker (kristalsuiker)
    40 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Vanillestokje
    1 null
    Vanillestokje
  • Eidooier
    2 Stuk(s)
    Eidooier
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    20 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Poedersuiker
    50 g
    Poedersuiker
  • Boter (ongezouten roomboter)
    250 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
    1 tl (theelepels)
    Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
  • Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)
    Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)

Keukenspullen

  • Garde
    Garde
  • Mixer met deeghaken
    Mixer met deeghaken
  • Papier
    Papier
  •  
    Plasticfolie
  • Schaal
    Schaal
  • Spuitzak
    2 Stuk(s)
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Spuitmondjes gevarieerd
    2 null
    Spuitmondjes gevarieerd
    Bestel dit product online
  • Steelpan
    Steelpan

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Speculaasdeeg maken

Doe de roomboter (220 g), basterdsuiker (160 g), citroenrasp (2 tl) en zout (0,5 tl) in een kom en klop het luchtig. Voeg het losgeklopte ei, de Koopmans Patentbloem Kristal (380 g) en de speculaaskruiden (20 g) toe. Meng dit alles snel tot een samenhangend speculaasdeeg.

Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Snijd twee keer de letter uit.

Dek de letters af met huishoudfolie en leg ze minimaal 1 uur in de koelkast.

Deeg over?

Heb je deeg over? Maak van het restant kruidnootjes. Dit doe je door kleine bolletjes te maken. Leg deze bolletjes op een bakplaat en bak deze op 180 graden in 25 minuten gaar.

2. Speculaas letterkoeken bakken

Verwarm de oven voor (elektrisch 180°C/ hetelucht 160°C).

Bak de speculaas letterkoeken direct vanuit de koelkast in 20 tot 25 minuten gaar.

3. Banketbakkersroom maken

Doe de melk (250 ml) en de suiker (20 g) in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

Doe in een ruime kom de eierdooiers (2 stuks), de suiker (20 g) en maïzena (20 g) bij elkaar. Klop dit op tot een schuimig massa.

Haal de pan van de warmtebron en schenk één-derde van de kokende melk bij het eierdooiermengsel (dit heet familie maken). Schenk het eierdooiermengsel terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom, al roerend, door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.

Doe de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten). Dek het af met huishoudfolie en laat banketbakkersroom helemaal afkoelen.

4. Botercreme maken

Doe de ongezouten roomboter (250 g, op kamertemperatuur) en de poedersuiker (50 g) in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille aroma (1 tl) toe en mix tot het is opgenomen door de botercrème.

Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is, anders zal de botercrème schiften. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom.

Klop de botercrème met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen. De botercrème met banketbakkersroom is nu klaar.

5. Letterkoek versieren

Neem twee verschillende spuitmondjes b.v. een rozetspuitmondje en een gladspuitmondje. Vul de twee spuitzakken met botercrème . Neem een van de letters en versier de letterkoek met de botercrème. Dit wordt de bodem van de letterkoek.

Leg de tweede letterkoek als bovenkant op de onderste koek. Versier de bovenkant van de letterkoek verder met de botercrème. Leg daarna alle versieringen (Sinterklaassnoep) op de letterkoek.

Zorg dat de letterkoek op kamertemperatuur is wanneer je hem serveert.

Meer bakken?

Kijk voor het maken van een sint cookie cake op DeLeuksteTaartenShop.

Meer speculaas recepten

  1. Arretjescake met speculaasjes
    Makkelijk
    3
    20 min.
  2. Speculaas tiramisu
    Gemiddeld
    5
    40 min.
  3. Speculaas tartelettes
    Moeilijk
    5
    35 min.
  4. Speculaas letterkoek
    Erg moeilijk
    4
    90 min.
  5. Sinterklaas speculaas cakejes
    Makkelijk
    5
    30 min.
Item 1 of 5

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.