🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cake
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Moederdag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Regenboog
      • Seizoen bakken
        • Seizoen bakken
        • Lente
        • Zomer
        • Herfst
        • Winter
      • Geboorte
      • Verjaardag
      • Reisje door Europa
      • Brunch
      • Halloween
      • Sinterklaas
      • Kerst
      • Oud & Nieuw
      • Valentijn
      • Pasen
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Cake Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Moederdag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Regenboog
Seizoen bakken
Lente Zomer Herfst Winter
Geboorte Verjaardag Reisje door Europa Brunch Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw Valentijn Pasen
Baktips
Recepten
Speculaas letterkoek

Speculaas letterkoek

Dit recept is van: Annet

speculaas letterkoek recept
Speculaas letterkoek
Info Benodigdheden Stappen

Ken jij de letterkoek al? De letterkoek is een kruidige koek die je uitbundig versiert. Speciaal voor Sinterklaas extra lekker gemaakt met speculaaskruiden en sinterklaas snoep.

90 min. Bereidingstijd
50 min. Baktijd
 
 
 
 
 
Moeilijkheid
20 Porties
Speculaas Sinterklaas Thema recepten Koekjes

Nog geen beoordelingen. ${ totalRatings } beoordeling. ${ totalRatings } beoordelingen.

Bedankt voor je beoordeling! Wat vind je van dit recept?
${ message.value }
${ message.value }

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Lichtbruine basterdsuiker
    160 g
    Lichtbruine basterdsuiker
  • Citroenrasp (Dr. Oetker)
    2 tl (theelepels)
    Citroenrasp (Dr. Oetker)
  • Boter (ongezouten roomboter)
    220 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Zout
    0.5 tl (theelepels)
    Zout
  • Ei (losgeklopt)
    1 stuk(s)
    Ei (losgeklopt)
  • Koopmans Patentbloem Kristal
    380 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Speculaaskruiden
    20 g
    Speculaaskruiden
  • Melk
    250 ml
    Melk

 

  • Suiker (kristalsuiker)
    40 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Vanillestokje
    1
    Vanillestokje
  • Eidooier
    2 stuk(s)
    Eidooier
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    20 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Poedersuiker
    50 g
    Poedersuiker
  • Boter (ongezouten roomboter)
    250 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
    1 tl (theelepels)
    Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
  • Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)
    Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)

Keukenspullen

  • Garde
    Garde
  • Mixer met deeghaken
    Mixer met deeghaken
    Productdetails
  • Papier
    Papier
  •  
    Plasticfolie
  • Schaal
    Schaal
  • Spuitzak
    2 stuk(s)
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Spuitmondjes gevarieerd
    2
    Spuitmondjes gevarieerd
    Bestel dit product online
  • Steelpan
    Steelpan

Stappen

1. Speculaasdeeg maken

Doe de roomboter (220 g), basterdsuiker (160 g), citroenrasp (2 tl) en zout (0,5 tl) in een kom en klop het luchtig. Voeg het losgeklopte ei, de Koopmans Patentbloem Kristal (380 g) en de speculaaskruiden (20 g) toe. Meng dit alles snel tot een samenhangend speculaasdeeg.

Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Snijd twee keer de letter uit.

Dek de letters af met huishoudfolie en leg ze minimaal 1 uur in de koelkast.

Deeg over?

Heb je deeg over? Maak van het restant kruidnootjes. Dit doe je door kleine bolletjes te maken. Leg deze bolletjes op een bakplaat en bak deze op 180 graden in 25 minuten gaar.

2. Speculaas letterkoeken bakken

Verwarm de oven voor (elektrisch 180°C/ hetelucht 160°C).

Bak de speculaas letterkoeken direct vanuit de koelkast in 20 tot 25 minuten gaar.

3. Banketbakkersroom maken

Doe de melk (250 ml) en de suiker (20 g) in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

Doe in een ruime kom de eierdooiers (2 stuks), de suiker (20 g) en maïzena (20 g) bij elkaar. Klop dit op tot een schuimig massa.

Haal de pan van de warmtebron en schenk één-derde van de kokende melk bij het eierdooiermengsel (dit heet familie maken). Schenk het eierdooiermengsel terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom, al roerend, door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.

Doe de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten). Dek het af met huishoudfolie en laat banketbakkersroom helemaal afkoelen.

4. Botercreme maken

Doe de ongezouten roomboter (250 g, op kamertemperatuur) en de poedersuiker (50 g) in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille aroma (1 tl) toe en mix tot het is opgenomen door de botercrème.

Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is, anders zal de botercrème schiften. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom.

Klop de botercrème met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen. De botercrème met banketbakkersroom is nu klaar.

5. Letterkoek versieren

Neem twee verschillende spuitmondjes b.v. een rozetspuitmondje en een gladspuitmondje. Vul de twee spuitzakken met botercrème . Neem een van de letters en versier de letterkoek met de botercrème. Dit wordt de bodem van de letterkoek.

Leg de tweede letterkoek als bovenkant op de onderste koek. Versier de bovenkant van de letterkoek verder met de botercrème. Leg daarna alle versieringen (Sinterklaassnoep) op de letterkoek.

Zorg dat de letterkoek op kamertemperatuur is wanneer je hem serveert.

Meer bakken?

Kijk voor het maken van een sint cookie cake op DeLeuksteTaartenShop.

Meer speculaas recepten

Arretjescake met speculaasjes
Speculaas tiramisu
Speculaas tartelettes
Speculaas letterkoek
Sinterklaas speculaas cakejes
 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2022 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.