Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Speculaas letterkoek

Ken jij de letterkoek al? De letterkoek is een kruidige koek die je uitbundig versiert. Speciaal voor Sinterklaas extra lekker gemaakt met speculaaskruiden en sinterklaas snoep.

Bereiden

90 min

Baktijd

50 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

20 porties

Speculaasdeeg maken

  1. Stap 1

    • 160 g lichtbruine basterdsuiker

    • 2 tl Dr. Oetker Citroenrasp

    • 220 g roomboter

    • 0,5 tl zout

    Doe de roomboter, basterdsuiker, citroenrasp en zout in een kom en klop het luchtig.

  2. Stap 2

    • Ei (losgeklopt)

    • 380 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • 20 g speculaaskruiden

    Voeg het ei, de bloem en de speculaaskruiden toe. Meng dit alles snel tot een samenhangend speculaasdeeg.

  3. Stap 3

    Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Snijd twee keer de letter uit, Dek de letters af met huishoudfolie en leg ze minimaal 1 uur in de koelkast.

    Deeg over?

    Heb je deeg over? Maak van het restant kruidnootjes. Dit doe je door kleine bolletjes te maken. Leg deze bolletjes op een bakplaat en bak deze op 180 graden in 25 minuten gaar.

Speculaas letterkoeken bakken

Elektrisch 180°C/ Hetelucht 160°C

  1. Stap 4

    Bak de speculaas letterkoeken direct vanuit de koelkast in 20 tot 25 minuten gaar.

Banketbakkersroom maken

  1. Stap 5

    • 250 ml melk

    • 20 g suiker

    • 1 vanillestokje

    Doe de melk en de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

  2. Stap 6

    • 2 eidooiers

    • 20 g Koopmans Maizena

    • 20 g suiker

    Doe in een ruime kom de eierdooiers, de suiker en maïzena bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa.

  3. Stap 7

    Haal de pan van de warmtebron en schenk eenderde van de kokende melk bij het eierdooiermengsel. (dit heet familie maken) Schenk het eierdooiermengsel terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom, al roerend, door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.

  4. Stap 8

    Doe de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), Dek het af met huishoudfolie en laat banketbakkersroom helemaal afkoelen.

Botercreme maken

  1. Stap 9

    • 50 g poedersuiker

    • 250 g roomboter (ongezouten, 1 nacht van te voren uit de koelkast)

    • 1 tl Dr. Oetker Vanille Aroma

    Doe de roomboter en de poedersuiker in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille aroma toe en mix tot het is opgenomen door de botercrème .

  2. Stap 10

    Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is, anders zal de botercrème schiften. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom.

  3. Stap 11

    Klop de botercrème met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen. De botercrème met banketbakkersroom is nu klaar.

Letterkoek versieren

  1. Stap 12

    Neem twee verschillende spuitmondjes b.v. een rozetspuitmondje en een gladspuitmondje. Vul de twee spuitzakken met botercrème . Neem een van de letters en versier de letterkoek met de botercrème. Dit wordt de bodem van de letterkoek.

  2. Stap 13

    • Sinterklaassnoep (bijv. munten, kruidnootjes, schuimpjes etc.)

    Leg de tweede letterkoek als bovenkant op de onderste koek. Versier de bovenkant van de letterkoek verder met de botercrème . Leg daarna alle versieringen op de letterkoek.

  3. Stap 14

    Zorg dat de letterkoek op kamertemperatuur is wanneer je hem serveert.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.