Staat er in een bakrecept dat je chocolade moet smelten? Gebruik dan altijd de au bain marie methode. Met deze handige methode smelt de chocolade gelijkmatig boven warm water in plaats van direct in de pan. Daardoor weet je zeker dat de chocolade niet aanbrandt. Wij leggen je uit hoe au bain marie chocolade smelten werkt!
De naam 'au bain marie' klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar de au bain-marie methode is eigenlijk juist heel eenvoudig. Volg de volgende stappen om de au bain marie methode te gebruiken en het kan eigenlijk niet misgaan:
Vul een pan met water
Breng het water aan de kook
Snijd ondertussen je chocoladerepen in blokjes of gebruik chocoladedruppels
Doe de chocolade in een kom en zet deze boven het pannetje met kokend water
Zorg dat de kom het water niet raakt, zodat de inhoud gelijkmatig verwarmd wordt
Roer tijdens het smelten af en toe door de kom en haal de pan van het vuur als de inhoud (de chocolade) is gesmolten
De au bain-marie methode wordt vooral gebruikt voor het smelten van chocolade. Met deze methode worden je ingrediënten nooit warmer dan 100 graden. Witte chocolade is bijvoorbeeld lastiger om mee te werken dan pure chocolade, doordat witte chocolade eerder schift. De au bain marie methode is dan dus perfect om de chocolade langzaam en gecontroleerd te laten smelten, zonder dat deze schift.
Naast het smelten van chocolade kun je de au bain marie techniek ook gebruiken voor het opwarmen van andere producten die snel schiften of verbranden. Een goed voorbeeld hiervan is lemon curd en sauzen met room of ei zoals Zwitserse meringue botercrème of custard.
Naast in een pan werkt de au bain-marie methode ook in de oven. Plaats in dat geval een speciale au bain-marieschaal in de oven en zet hier je bakvorm met ingrediënten in. Vul de schaal met kokend water tot ongeveer halverwege de hoogte van de bakvorm. Deze vorm van au bain marie verwarmen is bijvoorbeeld handig voor het maken van flans. Je stoomt je baksel als het ware langzaam gaar in de oven.
Au bain marie betekent letterlijk ‘in het bad van marie’. Naast de au bain marie methode met een pannetje op het vuur of een schaal in de oven, kun je deze baktechniek ook gebruiken om ingrediënten geleidelijk af te koelen. Heb je een siroop of saus gemaakt die een beetje moet afkoelen? Doe dat dan met een bak koud water op dezelfde manier als je iets au bain marie zou verwarmen. Op deze manier wordt de saus niet per ongeluk zuur en koelt hij rustig af.