🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Staat er in een bakrecept dat je chocolade moet smelten? Gebruik dan altijd de au bain-marie methode. Met deze handige methode smelt de chocolade gelijkmatig en weet je zeker dat deze niet aanbrand. Wij leggen je uit hoe het werkt!
De naam klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar de au bain-marie methode is eigenlijk heel eenvoudig. Volg de volgende stappen en het kan eigenlijk niet misgaan:
Vul een pan met water
Breng het water aan de kook
Snijd ondertussen je chocoladerepen in blokjes of gebruik chocoladedruppels
Doe de chocolade in een kom en zet deze boven het pannetje met kokend water
Zorg dat de kom het water niet raakt, zodat de inhoud gelijkmatig verwarmd wordt
Roer tijdens het smelten af en toe door de kom en haal de pan van het vuur als de inhoud is gesmolten
De au bain-marie methode wordt vooral gebruikt voor het smelten van chocolade. Met deze methode worden je ingrediënten nooit warmer dan 100 graden. Naast het smelten van chocolade kun je deze techniek ook gebruiken voor het opwarmen van producten die snel schiften of verbranden. Een goed voorbeeld hiervan is lemon curd en sauzen met room of ei zoals Zwitserse meringue botercrème.
Naast een pan werkt de au bain-marie methode ook in de oven. Plaats in dat geval een speciale au bain-marieschaal in de oven en zet hierin je bakvorm met ingrediënten. Vul de schaal met kokend water tot ongeveer halverwege de hoogte van de bakvorm. Deze techniek is bijvoorbeeld handig voor het maken van flans.
Au bain-marie betekent letterlijk ‘in het bad van marie’. Naast de methode met een pannetje op het vuur of een schaal in de oven, kun je deze baktechniek ook gebruiken om ingrediënten geleidelijk af te koelen. Heb je een siroop of saus gemaakt die een beetje moet afkoelen? Doe dat dan met een bak koud water. Op deze manier wordt de saus niet per ongeluk zuur en koelt hij rustig af.