🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Artikelen
Au bain-marie
Au bain-marie

Au bain-marie

Staat er in een bakrecept dat je chocolade moet smelten? Gebruik dan altijd de au bain-marie methode. Met deze handige methode smelt de chocolade gelijkmatig en weet je zeker dat deze niet aanbrand. Wij leggen je uit hoe het werkt!

Hoe werkt het?

De naam klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar de au bain-marie methode is eigenlijk heel eenvoudig. Volg de volgende stappen en het kan eigenlijk niet misgaan:

  1. Vul een pan met water 

  2. Breng het water aan de kook

  3. Snijd ondertussen je chocoladerepen in blokjes of gebruik chocoladedruppels

  4. Doe de chocolade in een kom en zet deze boven het pannetje met kokend water

  5. Zorg dat de kom het water niet raakt, zodat de inhoud gelijkmatig verwarmd wordt

  6. Roer tijdens het smelten af en toe door de kom en haal de pan van het vuur als de inhoud is gesmolten

chocolade au bain marie

Botercreme

Wanneer gebruik je de au bain-marie methode?

De au bain-marie methode wordt vooral gebruikt voor het smelten van chocolade. Met deze methode worden je ingrediënten nooit warmer dan 100 graden. Naast het smelten van chocolade kun je deze techniek ook gebruiken voor het opwarmen van producten die snel schiften of verbranden. Een goed voorbeeld hiervan is lemon curd en sauzen met room of ei zoals Zwitserse meringue botercrème.

Au bain-marie in de oven

Naast een pan werkt de au bain-marie methode ook in de oven. Plaats in dat geval een speciale au bain-marieschaal in de oven en zet hierin je bakvorm met ingrediënten. Vul de schaal met kokend water tot ongeveer halverwege de hoogte van de bakvorm. Deze techniek is bijvoorbeeld handig voor het maken van flans.

Chocolade-smelten-teaser

Callebaut-chocolade

Een koud waterbad

Au bain-marie betekent letterlijk ‘in het bad van marie’. Naast de methode met een pannetje op het vuur of een schaal in de oven, kun je deze baktechniek ook gebruiken om ingrediënten geleidelijk af te koelen. Heb je een siroop of saus gemaakt die een beetje moet afkoelen? Doe dat dan met een bak koud water. Op deze manier wordt de saus niet per ongeluk zuur en koelt hij rustig af.

 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.