Appeltaart met speculaas, dat moet je echt eens proberen! Met dit recept bak je een heerlijke appeltaart van bloem met lekkere speculaaskruiden.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Klop de zachte boter (200 g), bruine basterdsuiker (155 g), citroenrasp (1 tl) en het zout (1 snufje) romig.
Meng de bloem (300 g) en speculaaskruiden (3 el) door elkaar.
Voeg het speculaasmengsel toe aan het botermengsel. Voeg tenslotte melk (2 à 3 el) toe. Meng kort tot een samenhangend appeltaartdeeg.
Laat het speculaas-appeltaartdeeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de appels (1,5 kg) en snij deze in partjes van 3 à 4 millimeter dik.
Voeg de Koopmans custardpoeder (35 g), suiker (35 g) en kaneel (naar smaak) toe en schud de appels goed om.
Verwarm de oven voor (elektrisch 175°C / hetelucht 160°C).
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de zijkanten in met bakspray en bestrooi de springvorm met bloem.
Bekleed de springvorm met het speculaas-appeltaartdeeg.
Kneed de amandelspijs met de eierdooier (1 stuks) en de roomboter (10 g) tot een samenhangend geheel. Rol de amandelspijs (200 g) uit tot een ronde plak. Leg deze plak op de bodem van de springvorm.
Houd 1/3 van de appelpartjes apart. Vul met de andere appelpartjes de taartvorm. Leg een bord op de appelpartjes en duw de appelpartjes aan door op het bord te leunen.
Leg tenslotte de overige appelpartjes in een cirkel in de taartvorm (zie foto).
Bak de speculaasappeltaart 50 tot 55 minuten gaar.
Laat de speculaasappeltaart afkoelen op een rooster en bestrijk deze daarna met de abrikozenjam (3 el).