Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Koffiebroodjes

Soms heb je gewoon zin in een traditionele lekkernij. Bijvoorbeeld in een zelfgemaakt koffiebroodje met abrikozenjam en banketbakkersroom...

Bereiden

35 min

Baktijd

14 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

16 stuks

Een deeg maken

Elektrisch 220°C / Hetelucht 220°C

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    • 1 ei

    • 10 g gist (instant)

    • 200 ml volle melk (lauw)

    • 40 g roomboter

    • 500 g tarwebloem

    • 25 g witte basterdsuiker

    • 7 g zout

    Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Kneed minimaal 15 minuten. Het deeg is goed wanneer er een vliesje van het deeg getrokken kan worden. Maak van het deeg een mooie gladde bol. Laat deze bol een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Banketbakkersroom maken

  1. Stap 3

    • 500 ml melk

    • 1 vanillestokje

    Doe de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

  2. Stap 4

    • 4 eidooiers

    • 35 g Koopmans Maizena

    • 80 g suiker

    Doe in een ruime kom de eierdooiers, suiker en de maïzena bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa.

  3. Stap 5

    Haal de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij het eierdooiermengsel. Giet het terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 á 3 minuten.

  4. Stap 6

    Stort de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen.

Rozijnen wellen

  1. Stap 7

    • 100 g rozijnen

    • 2 el rum

    Wel de rozijnen een half uur in lauw water. Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze iets droog. Doe de rozijnen in een kom en voeg de rum toe.

Koffiebroodjes maken

  1. Stap 8

    Rol de deegbol uit tot een plak van 55 x 40 centimeter. Verdeel de banketbakkersroom over de plak deeg. (laat een randje deeg aan de zijkant van de lange kant vrij; dit wordt de plakrand) Verdeel de rozijnen over de deegplak. Rol de deegplak voorzichtig op. Doe dit niet te strak, anders kan het deeg niet rijzen. Snijd de deegrol in plakjes van 3 centimeter breed. Snijd voorzichtig zodat de deegrol niet indeukt. Zo ontstaat het koffiebroodje. Leg het broodje op de bakplaat met voldoende ruimte tussen de koffiebroodjes. Dek de bakplaat af met folie. Doe hierover een vochtige theedoek. Laat de broodjes nog een uur rijzen of tot ze zijn verdubbeld in omvang.

  2. Stap 9

    Bak de broodjes in 12-14 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

  3. Stap 10

    • 50 g abrikozenjam

    Verwarm de abrikozenjam in een pan. Bestrijk de koffiebroodjes met de abrikozenjam.

  4. Stap 11

    • 10 g limoensap

    • 60 g poedersuiker

    Meng de limoensap en de poedersuiker tot een dikke pasta. Neem een lepel en sprenkel de koffiebroodjes met de glazuur.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.