Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Zeeuwse bolussen met een vleugje speculaas

Zeeuwse bolussen met een vleugje speculaas

Dit recept is van: Annet

  1. zeeuwse bolussen
Item 1 of 1
Zeeuwse bolussen met een vleugje speculaas
info
Benodigdheden
Stappen

Bolussen zijn heel makkelijk zelf te maken. In dit recept laat Annet je zien hoe je deze Zeeuwse lekkernij helemaal zelf bakt. Deze bolussen hebben een kruidige touch: extra lekker dankzij speculaaskruiden.

60 min.Bereidingstijd
10 min.Baktijd
Moeilijkheid
8Porties
BrunchGebakSpeculaasZoet brood

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Boter (op kamertemperatuur)
    40 g
    Boter (op kamertemperatuur)
  • Eidooier
    1 Stuk(s)
    Eidooier
  • Dr. Oetker Gist
    1 Zakje(s)
    Dr. Oetker Gist
  • Melk (lauwwarm 40°C)
    200 ml
    Melk (lauwwarm 40°C)
  • Koopmans Patentbloem Kristal
    300 g
    Koopmans Patentbloem Kristal

 

  • Witte basterdsuiker
    10 g
    Witte basterdsuiker
  • Zout
    7 g
    Zout
  • Kaneel
    1.5 tl (theelepels)
    Kaneel
  • Speculaaskruiden
    0.5 tl (theelepels)
    Speculaaskruiden
  • Donkere basterdsuiker
    500 g
    Donkere basterdsuiker

Keukenspullen

  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Bakplaat
    Bakplaat
  •  
    Plasticfolie
  • Mixer met deeghaken
    Mixer met deeghaken
  •  
    Plantenspuit
  • Theedoek
    Theedoek

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Voorbereiden

Meng de boter (40 g), eierdooier (1 stuks), gist (1 zakje), melk (200 ml), bloem (300 g), witte suiker (10 g) en het zout (7 g) tot een samenhangend deeg. Kneed minimaal 15 minuten. Zorg dat je van het deeg een vliesje kunt trekken.

Verdeel het bolus deeg in 8 bolletjes van 70 gram per stuk. Laat deze bolletjes een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

2. Zeeuwse bolus maken

Meng de suiker (500 g), kaneel (1,5 tl) en de speculaaskruiden (0,5 tl) door elkaar en strooi het uit bovenaan je werkblad. Rol daarop de bolletjes uit tot een streng van 15 centimeter.

Gebruik de plantenspuit om het bolusdeeg te bevochtigen wanneer het suikermengsel niet wil blijven plakken.

Laat de strengen 15 minuten rijzen onder een stuk huishoudfolie afgedekt met een vochtige theedoek.

3. Zeeuwse bolus bakken

Verwarm de oven voor (elektrisch 240°C / hetelucht 220°C).

Rol de strengen nogmaals door het suikermengsel tot een streng van 35 centimeter. Leg vervolgens een losse knoop in de streng zodat er een bolus ontstaat. Leg deze bolus op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de uiteinden onder de bolussen liggen.

Doe de bakplaat met de bolussen in het midden van de oven Spuit de bolussen vochtig met een plantenspuit. Bak de bolussen in 10 minuten af.

Leg een tweede bakplaat en bakpapier klaar. Haal de bolussen uit de oven, bedek ze met het bakpapier, leg de tweede bakplaat erop en keer de beide bakplaten om. Leg een tweede bakplaat en bakpapier klaar. Haal de bolussen uit de oven, bedek ze met het bakpapier, leg de tweede bakplaat erop en keer de beide bakplaten om. Laat de bolussen afkoelen.

Meer zoete broodrecepten

  1. Nutella monkey bread
    Moeilijk
    3
    30 min.
  2. Wentelteefjes met citroen en kokosslagroom
    Makkelijk
    2
    10 min.
  3. Cinnamon Rolls (Kaneelbroodjes)
    Gemiddeld
    4
    55 min.
  4. Koffiebroodjes
    Moeilijk
    4
    35 min.
  5. Puddingbroodjes
    Moeilijk
    4
    45 min.
  6. Zeeuwse bolussen met een vleugje speculaas
    Erg moeilijk
    0
    60 min.
Item 1 of 6

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.