Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Artikelen
Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat
Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat

Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat

6 handige tips voor de perfecte oliebol

Oliebollen bak je meestal maar een of twee keer per jaar. Voor je het weet is het alweer Oudjaarsdag: vol goede moed ga je de schuur in om oliebollen te bakken. Maar hoe zat het ook alweer? We geven je 6 handige tips om zelf perfecte oliebollen te bakken!

Met deze praktische baktips moet het lukken om een schaal vol heerlijke oliebollen op tafel te zetten. Daarnaast hebben we de lekkerste oliebollenrecepten voor je op een rijtje gezet. Kortom: zelf de lekkerste oliebollen bakken? Dat komt dit jaar helemaal goed!

Hoe moet ik oliebollen beslag laten rijzen?

Wil je de echte traditionele oliebol bakken? Dan kies je een oliebollen recept met gist. Gist zorgt voor een mooi luchtig beslag en geeft de oliebol zijn karakteristieke smaak. Om het gist goed zijn werk te laten doen, geven we je een paar handige tips:

  • Gebruik je oliebollenmix? Maak dan max. 3 pakken oliebollenmix tegelijk

  • Bak je met bloem, gebruik dan maximaal 1,5 kilo bloem per keer

  • Voeg water toe van ongeveer 37°C: zo warm als een douche

  • Laat het oliebollen beslag op kamertemperatuur rijzen. Gewoon op het aanrecht of op keukentafel. Niet in de buurt van de verwarming, dat is echt te heet

  • Als het oliebollenbeslag te hard rijst, wordt het te luchtig. Je krijgt dan vette oliebollen met uitsteeksels. Laat het deeg dus niet te lang rijzen

  • Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat

Hoe werkt de oven truc om oliebollen te laten rijzen?

Wil je echt niets aan het toeval overlaten als je jouw oliebollenbeslag laat rijzen? Gebruik de oven truc. Verwarm de oven voor op 50°C. Zet de oven daarna uit en laat het oliebollenbeslag in de gesloten oven rijzen.

Hoe bak je lekkere oliebollen?

Als je een mooi gerezen oliebollenbeslag hebt, dan is het tijd om je oliebollen te bakken. Doe dat zodra de rijstijd van de oliebollen voorbij is.

  • Kies voor een olie die neutraal is van smaak, bijvoorbeeld: arachide- of zonnebloemolie

  • Gebruik bij voorkeur een frituurpan om oliebollen te bakken. De frituurpan houdt namelijk een constante temperatuur aan, dit is lastiger in een 'gewone' pan.

  • Verwarm de olie tot 190°C

  • Haal het mandje uit de frituurpan

  • Gebruik voor mooie ronde oliebollen een ijsbolletjestang, dip de ijsbolletjestang (of lepels) even in de olie, voordat je de oliebollen schept

  • Schep het oliebollen beslag altijd vanuit het midden van de mengkom

  • De oliebollen draaien vanzelf om. Doen ze dat niet, geef ze een klein tikje en de oliebollen draaien alsnog om

Oliebollen bewaren

Hoe lang kun je oliebollen bewaren?

Oliebollen kun je goed bewaren. Volg deze instructies en de oliebollen blijven ongeveer 2 dagen goed. Begin met het helemaal laten afkoelen van de oliebollen na het bakken. Verpak de koude oliebollen vervolgens luchtdicht in een plastic zak of voorraaddoos en bewaar ze op kamertemperatuur. Bewaar de oliebollen dus niet in de koelkast!

Oliebollen invriezen

Wil je de oliebollen langer bewaren? Dat kan. Oliebollen kun je bewaren in de vriezer. Leg de luchtdicht verpakte plastic zak of voorraaddoos met oliebollen in de vriezer. Ingevroren oliebollen blijven ongeveer 2 maanden goed.

Oliebollen opwarmen

Warm zijn oliebollen het allerlekkerst! Maar als je oliebollen langer wil bewaren kun je ze prima opwarmen. 

Oliebollen opwarmen in de oven

Wil je de oliebollen opwarmen? Verwarm de oven voor op 200°C. Warm de oliebollen in ongeveer 15 minuten op. Zo worden ze weer lekker knapperig. 

Oliebollen opwarmen in de magnetron

Wil je oliebollen opwarmen in de magnetron? Als je oliebollen sneller wilt opwarmen, gebruik dan de magnetron. Stel je magnetron in op 850 watt en verwarm ze 20 seconden per stuk. Let op: oliebollen verwarmen via de magnetron gaat stukken sneller, maar geeft als resultaat dat de oliebollen niet meer knapperig worden.

Ingrediënten vervangen bij het bakken van oliebollen

Het vervangen van ingrediënten bij het bakken van oliebollen kan soms nodig zijn vanwege allergieën of dieetvoorkeuren.

  • Voor oliebollen zonder ei kun je een eivervanger gebruiken, zoals appelmoes, banaan of een kant-en-klare eivervanger uit de supermarkt, die zowel binding als vocht toevoegen.

  • Als je geen melk wilt gebruiken, zijn er verschillende plantaardige melksoorten zoals amandel-, soja- of haverdrank die als een prima vervanging kunnen dienen voor gewone koemelk.

  • Voor het bakken zonder gist, hoewel niet traditioneel, kun je bakpoeder of baking soda gebruiken. Deze ingrediënten helpen om de oliebollen toch luchtig te krijgen, al kan de textuur iets anders zijn dan bij gebruik van gist.

Andere ingrediënten in oliebollen die je mogelijk wilt vervangen zijn suiker, bloem en olie.

  • Voor een gezondere variant kun je geraffineerde suiker vervangen door alternatieven zoals kokosbloesemsuiker of agavesiroop.

  • Voor een glutenvrije optie kan gewone bloem worden vervangen door een glutenvrije bloemmix.

  • Als het gaat om olie, kun je experimenteren met verschillende soorten zoals kokosolie of druivenpitolie, afhankelijk van je smaakvoorkeur en gezondheidsoverwegingen.

Deze vervangingen kunnen de smaak en textuur van de oliebollen enigszins veranderen, maar bieden interessante variaties op de gewone oliebol!

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

Heb je oliebollen over, maar heb je er al genoeg gegeten? Dan zijn er gelukkig nog verschillende creatieve manieren om de oliebollen te gebruiken in iets nieuws!

  • Oliebollenbroodpudding: Snijd de oliebollen in stukjes en meng ze met een custard voor een unieke broodpudding.

  • Oliebollentoast: Gebruik de oliebollen als basis voor een zoete of hartige toast. Beleg ze met ingrediënten zoals kaas, ham of chocoladepasta.

  • Oliebollen met ijs: Serveer een opgewarmde oliebol met een bolletje vanille-ijs en slagroom als een heerlijk dessert.

  • Oliebollenpannenkoekjes: Verkruimel de oliebollen en meng ze door een pannenkoekenbeslag voor een nieuwe draai aan pannenkoeken.

  • Oliebollen wentelteefjes: Maak eens wentelteefjes van overgebleven oliebollen, zo til je je wentelteefjes echt naar een hoger niveau.

  • Oliebollen Trifle: Laagjes van oliebollen, vers fruit, pudding of custard, en slagroom voor een feestelijk dessert.

  • Oliebollen met Chocoladefondue: Serveer stukjes oliebol met een warme chocoladefondue voor een lekkere traktatie.

Deze ideeën zijn niet alleen lekker maar zorgen ook voor minder voedselverspilling.

Oliebollen buiten Nederland

In Nederland is het moeilijk om iemand te vinden die niet weet wat oliebollen zijn, maar ook buiten Nederland zijn er lekkere traktaties die wel heel veel weg hebben van oliebollen!

In België staan oliebollen bekend als 'smoutebollen' of 'croustillons' en zijn vooral populair op kermissen en markten.

Maar ook wereldwijd vinden we variaties op de Nederlandse oliebol. Zo hebben we in Amerika de 'doughnut holes', kleine, ronde deegballetjes, vaak gezoet met glazuur of suiker. Leuk weetje, deze traktatie heet 'doughut holes' omdat dit het gefrituurde deeg is dat uit een donut (het gaatje) wordt gestoken.

In Italië zijn er de 'frittelle', zoete of hartige gefrituurde deegballetjes. Deze internationale variaties verschillen meestal in ingrediënten, toevoegingen zoals fruit of chocolade, en de manier van serveren, wat resulteert in een breed scala aan smaken en texturen. Net anders dan de Nederlandse oliebol dus, maar net zo lekker!

En nu lekker zelf bakken!

Glutenvrije oliebollen W

Met deze praktische tips lukt het je vast en zeker om zelf heerlijke oliebollen te bakken. Wil je eens iets anders dan de traditionele olliebollen? Er zijn tal van variaties op het traditionele oliebollenrecept. Vervang bijvoorbeeld de rozijnen door cranberries, voeg stukjes chocolade of appel toe. Of maak een hartige variant zoals deze oliebol met manchego en chorizo, super lekker voor bij de borrel. Bekijk ook zeker dit geweldige recept voor een glutenvrije oliebol of oliebol zonder melk.   

Welke oliebollen ga jij zelf bakken?

  1. Glutenvrije oliebollen
    Moeilijk
    4
    90 min.
  2. Oliebollen met chorizo en manchego
    Makkelijk
    5
    30 min.
  3. Glutenvrije appelbeignets
    Gemiddeld
    1
    30 min.
  4. Oliebollen gevuld met chocolade
    Moeilijk
    2
    80 min.
  5. Oliebollen uit de oven met appel - Oviebollen
    Makkelijk
    0
    10 min.
Item 1 of 5

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.