Oliebollen bak je meestal maar een of twee keer per jaar. Voor je het weet is het alweer Oudjaarsdag: vol goede moed ga je de schuur in om oliebollen te bakken. Maar hoe zat het ook alweer? We geven je 6 handige tips om zelf perfecte oliebollen te bakken!
Met deze praktische baktips moet het lukken om een schaal vol heerlijke oliebollen op tafel te zetten. Daarnaast hebben we de lekkerste oliebollenrecepten voor je op een rijtje gezet. Kortom: zelf de lekkerste oliebollen bakken? Dat komt dit jaar helemaal goed!
Wil je de echte traditionele oliebol bakken? Dan kies je een oliebollen recept met gist. Gist zorgt voor een mooi luchtig beslag en geeft de oliebol zijn karakteristieke smaak. Om het gist goed zijn werk te laten doen, geven we je een paar handige tips:
Gebruik je oliebollenmix? Maak dan max. 3 pakken oliebollenmix tegelijk
Bak je met bloem, gebruik dan maximaal 1,5 kilo bloem per keer
Voeg water toe van ongeveer 37°C: zo warm als een douche
Laat het oliebollen beslag op kamertemperatuur rijzen. Gewoon op het aanrecht of op keukentafel. Niet in de buurt van de verwarming, dat is echt te heet
Als het oliebollenbeslag te hard rijst, wordt het te luchtig. Je krijgt dan vette oliebollen met uitsteeksels. Laat het deeg dus niet te lang rijzen
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat
Wil je echt niets aan het toeval overlaten als je jouw oliebollenbeslag laat rijzen? Gebruik de oven truc. Verwarm de oven voor op 50°C. Zet de oven daarna uit en laat het oliebollenbeslag in de gesloten oven rijzen.
Als je een mooi gerezen oliebollenbeslag hebt, dan is het tijd om je oliebollen te bakken. Doe dat zodra de rijstijd van de oliebollen voorbij is.
Kies voor een olie die neutraal is van smaak, bijvoorbeeld: arachide- of zonnebloemolie
Gebruik bij voorkeur een frituurpan om oliebollen te bakken. De frituurpan houdt namelijk een constante temperatuur aan, dit is lastiger in een 'gewone' pan.
Verwarm de olie tot 190°C
Haal het mandje uit de frituurpan
Gebruik voor mooie ronde oliebollen een ijsbolletjestang, dip de ijsbolletjestang (of lepels) even in de olie, voordat je de oliebollen schept
Schep het oliebollen beslag altijd vanuit het midden van de mengkom
De oliebollen draaien vanzelf om. Doen ze dat niet, geef ze een klein tikje en de oliebollen draaien alsnog om
Oliebollen kun je goed bewaren. Volg deze instructies en de oliebollen blijven ongeveer 2 dagen goed. Begin met het helemaal laten afkoelen van de oliebollen na het bakken. Verpak de koude oliebollen vervolgens luchtdicht in een plastic zak of voorraaddoos en bewaar ze op kamertemperatuur. Bewaar de oliebollen dus niet in de koelkast!
Wil je de oliebollen langer bewaren? Dat kan. Oliebollen kun je bewaren in de vriezer. Leg de luchtdicht verpakte plastic zak of voorraaddoos met oliebollen in de vriezer. Ingevroren oliebollen blijven ongeveer 2 maanden goed.
Warm zijn oliebollen het allerlekkerst! Maar als je oliebollen langer wil bewaren kun je ze prima opwarmen.
Wil je de oliebollen opwarmen? Verwarm de oven voor op 200°C. Warm de oliebollen in ongeveer 15 minuten op. Zo worden ze weer lekker knapperig.
Wil je oliebollen opwarmen in de magnetron? Als je oliebollen sneller wilt opwarmen, gebruik dan de magnetron. Stel je magnetron in op 850 watt en verwarm ze 20 seconden per stuk. Let op: oliebollen verwarmen via de magnetron gaat stukken sneller, maar geeft als resultaat dat de oliebollen niet meer knapperig worden.
Het vervangen van ingrediënten bij het bakken van oliebollen kan soms nodig zijn vanwege allergieën of dieetvoorkeuren.
Voor oliebollen zonder ei kun je een eivervanger gebruiken, zoals appelmoes, banaan of een kant-en-klare eivervanger uit de supermarkt, die zowel binding als vocht toevoegen.
Als je geen melk wilt gebruiken, zijn er verschillende plantaardige melksoorten zoals amandel-, soja- of haverdrank die als een prima vervanging kunnen dienen voor gewone koemelk.
Voor het bakken zonder gist, hoewel niet traditioneel, kun je bakpoeder of baking soda gebruiken. Deze ingrediënten helpen om de oliebollen toch luchtig te krijgen, al kan de textuur iets anders zijn dan bij gebruik van gist.
Andere ingrediënten in oliebollen die je mogelijk wilt vervangen zijn suiker, bloem en olie.
Voor een gezondere variant kun je geraffineerde suiker vervangen door alternatieven zoals kokosbloesemsuiker of agavesiroop.
Voor een glutenvrije optie kan gewone bloem worden vervangen door een glutenvrije bloemmix.
Als het gaat om olie, kun je experimenteren met verschillende soorten zoals kokosolie of druivenpitolie, afhankelijk van je smaakvoorkeur en gezondheidsoverwegingen.
Deze vervangingen kunnen de smaak en textuur van de oliebollen enigszins veranderen, maar bieden interessante variaties op de gewone oliebol!
Heb je oliebollen over, maar heb je er al genoeg gegeten? Dan zijn er gelukkig nog verschillende creatieve manieren om de oliebollen te gebruiken in iets nieuws!
Oliebollenbroodpudding: Snijd de oliebollen in stukjes en meng ze met een custard voor een unieke broodpudding.
Oliebollentoast: Gebruik de oliebollen als basis voor een zoete of hartige toast. Beleg ze met ingrediënten zoals kaas, ham of chocoladepasta.
Oliebollen met ijs: Serveer een opgewarmde oliebol met een bolletje vanille-ijs en slagroom als een heerlijk dessert.
Oliebollenpannenkoekjes: Verkruimel de oliebollen en meng ze door een pannenkoekenbeslag voor een nieuwe draai aan pannenkoeken.
Oliebollen wentelteefjes: Maak eens wentelteefjes van overgebleven oliebollen, zo til je je wentelteefjes echt naar een hoger niveau.
Oliebollen Trifle: Laagjes van oliebollen, vers fruit, pudding of custard, en slagroom voor een feestelijk dessert.
Oliebollen met Chocoladefondue: Serveer stukjes oliebol met een warme chocoladefondue voor een lekkere traktatie.
Deze ideeën zijn niet alleen lekker maar zorgen ook voor minder voedselverspilling.
In Nederland is het moeilijk om iemand te vinden die niet weet wat oliebollen zijn, maar ook buiten Nederland zijn er lekkere traktaties die wel heel veel weg hebben van oliebollen!
In België staan oliebollen bekend als 'smoutebollen' of 'croustillons' en zijn vooral populair op kermissen en markten.
Maar ook wereldwijd vinden we variaties op de Nederlandse oliebol. Zo hebben we in Amerika de 'doughnut holes', kleine, ronde deegballetjes, vaak gezoet met glazuur of suiker. Leuk weetje, deze traktatie heet 'doughut holes' omdat dit het gefrituurde deeg is dat uit een donut (het gaatje) wordt gestoken.
In Italië zijn er de 'frittelle', zoete of hartige gefrituurde deegballetjes. Deze internationale variaties verschillen meestal in ingrediënten, toevoegingen zoals fruit of chocolade, en de manier van serveren, wat resulteert in een breed scala aan smaken en texturen. Net anders dan de Nederlandse oliebol dus, maar net zo lekker!
Met deze praktische tips lukt het je vast en zeker om zelf heerlijke oliebollen te bakken. Wil je eens iets anders dan de traditionele olliebollen? Er zijn tal van variaties op het traditionele oliebollenrecept. Vervang bijvoorbeeld de rozijnen door cranberries, voeg stukjes chocolade of appel toe. Of maak een hartige variant zoals deze oliebol met manchego en chorizo, super lekker voor bij de borrel. Bekijk ook zeker dit geweldige recept voor een glutenvrije oliebol of oliebol zonder melk.
Welke oliebollen ga jij zelf bakken?