🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Artikelen
Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat
Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat

Zelf oliebollen bakken, zo doe je dat

6 handige tips voor de perfecte oliebol

Oliebollen bak je meestal maar een of twee keer per jaar. Voor je het weet is het alweer Oudjaarsdag: vol goede moed ga je de schuur in om oliebollen te bakken. Maar hoe zat het ook alweer? We geven je 6 handige tips om zelf perfecte oliebollen te bakken!

Met deze praktische baktips moet het lukken om een schaal vol heerlijke oliebollen op tafel te zetten. Daarnaast hebben we de lekkerste oliebollenrecepten voor je op een rijtje gezet. Kortom: zelf de lekkerste oliebollen bakken? Dat komt dit jaar helemaal goed!

Hoe moet ik oliebollen beslag laten rijzen?

Wil je de echte traditionele oliebol bakken? Dan kies je een oliebollen recept met gist. Gist zorgt voor een mooi luchtig beslag en geeft de oliebol zijn karakteristieke smaak. Om het gist goed zijn werk te laten doen, geven we je een paar handige tips:

  • Gebruik je oliebollenmix? Maak dan max. 3 pakken oliebollenmix tegelijk

  • Bak je met bloem, gebruik dan maximaal 1,5 kilo bloem per keer

  • Voeg water toe van ongeveer 37°C: zo warm als een douche

  • Laat het oliebollen beslag op kamertemperatuur rijzen. Gewoon op het aanrecht of op keukentafel. Niet in de buurt van de verwarming, dat is echt te heet

  • Als het oliebollenbeslag te hard rijst, wordt het te luchtig. Je krijgt dan vette oliebollen met uitsteeksels

  • Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat

  • Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt

Hoe werkt de oven truc om oliebollen te laten rijzen?

Wil je echt niets aan het toeval overlaten als je jouw oliebollenbeslag laat rijzen? Gebruik de oven truc. Verwarm de oven voor op 50°C. Zet de oven daarna uit en laat het oliebollenbeslag in de gesloten oven rijzen.

Hoe bak je lekkere oliebollen?

Als je een mooi gerezen oliebollenbeslag hebt, dan is het tijd om te bakken. Doe dat zodra de rijstijd van de oliebollen voorbij is.

  • Kies voor een olie die neutraal is van smaak: arachide- of zonnebloemolie

  • Gebruik bij voorkeur een frituurpan om oliebollen te bakken. De frituurpan houdt een constante temperatuur

  • Verwarm de olie tot 190°C

  • Haal het mandje uit de frituurpan

  • Gebruik voor mooie ronde oliebollen een ijsbolletjestang, dip de ijsbolletjestang (of lepels) even in de olie, voordat je de oliebollen schept

  • Schep het oliebollen beslag altijd vanuit het midden van de mengkom

  • De oliebollen draaien vanzelf om. Doen ze dat niet, geef ze een klein tikje en de oliebollen draaien alsnog om

Oliebollen bewaren

Hoe lang kun je oliebollen bewaren?

Oliebollen kun je goed bewaren. Volg deze instructies en de oliebollen blijven ongeveer 2 dagen goed. Begin met het helemaal laten afkoelen van de oliebollen na het bakken. Verpak de koude oliebollen vervolgens luchtdicht in een plastic zak of voorraaddoos en bewaar ze op kamertemperatuur. Bewaar de oliebollen dus niet in de koelkast!

Oliebollen invriezen

Wil je de oliebollen langer bewaren? Dat kan. Oliebollen kun je bewaren in de vriezer. Leg de luchtdicht verpakte plastic zak of voorraaddoos met oliebollen in de vriezer. Ingevroren oliebollen blijven ongeveer 2 maanden goed.

Oliebollen opwarmen

Warm zijn oliebollen het allerlekkerst! Maar als je oliebollen langer wil bewaren kun je ze prima opwarmen. 

Oliebollen opwarmen in de oven

Wil je de oliebollen opwarmen? Verwarm de oven voor op 200°C. Warm de oliebollen in ongeveer 15 minuten op. Zo worden ze weer lekker knapperig. 

Oliebollen opwarmen in de magnetron

Wil je oliebollen opwarmen in de magnetron? Als je oliebollen sneller wilt opwarmen, gebruik dan de magnetron. Stel je magnetron in op 850 watt en verwarm ze 20 seconden per stuk. Let op: oliebollen verwarmen via de magnetron gaat stukken sneller, maar geeft als resultaat dat de oliebollen niet meer knapperig worden.

En nu lekker zelf bakken!

Glutenvrije oliebollen W

Met deze praktische tips lukt het je vast en zeker om zelf heerlijke oliebollen te bakken. Wil je eens iets anders dan de traditionele olliebollen? Er zijn tal van variaties op het traditionele oliebollenrecept. Vervang bijvoorbeeld de rozijnen door cranberries, voeg stukjes chocolade of appel toe. Of maak een hartige variant zoals deze oliebol met manchego en chorizo, super lekker voor bij de borrel. Bekijk ook zeker dit geweldige recept voor een glutenvrije oliebol of oliebol zonder melk.   

Welke oliebollen ga jij zelf bakken?

Glutenvrije oliebollen
Moeilijk
4
90 min.
Oliebollen met chorizo en manchego
Makkelijk
5
30 min.
Glutenvrije appelbeignets
Gemiddeld
-
30 min.
Oliebollen gevuld met chocolade
Moeilijk
-
80 min.
Oliebollen uit de oven met appel - Oviebollen
Makkelijk
-
10 min.
 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.