Koopmans

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Oliebollen zonder melk

In de meeste kant-en-klare oliebollenmixen is melk of lactose verwerkt. Wil je oliebollen bakken zonder melk? Gebruik dan dit basis oliebollen recept zonder melk.

Bereiden

10 min

Baktijd

3 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

20-25 stuks

Voorbereiden

  1. Stap 1

    • 250 g rozijnen (en/of krenten)

    Wel de krenten en/of rozijnen.

Lactosevrij oliebollenbeslag maken

  1. Stap 2

    • 1 ei

    • 2 zakjes gedroogde gist

    • 500 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • 15 g suiker

    • 500 ml water (handwarm)

    • 10 g zout

    Doe de ingrediënten in een beslagkom.  Voeg het handwarme water toe en roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad oliebollenbeslag. 

  2. Stap 3

    Roer de krenten en/of rozijnen door het lactosevrije oliebollenbeslag.  Laat het oliebollenbeslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. 

    Oven truc

    Wil je zeker weten dat jouw oliebollen beslag op de juiste plek rijst, dan kun je de oven truc gebruiken. Verwarm de oven voor op 50°C, zet de oven daarna uit. Schuif de beslagkom in de oven en laat het lactosevrije oliebollen beslag 1 uur rijzen in de oven. Zo staat het gegarandeerd tochtvrij en op de juiste temperatuur.

Oliebollen zonder melk bakken

  1. Stap 4

    Vorm met twee lepels of een ijslepel bolletjes beslag.

    Olie

    Dip de lepels of de ijstang bij elke 'schepbuurt' eerst even in de hete olie. Het beslag glijdt makkelijker van de lepel af.

  2. Stap 5

    Laat de bolletjes in de hete olie glijden en bak de oliebollen in ca. 3-4 minuten rondom goudbruin.

    Omdraaien

    De oliebollen draaien in principe zelf om. Doen ze dat bij jou niet. Geef een klein tikje tegen de oliebol en de oliebol draait om.

  3. Stap 6

    Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

  4. Stap 7

    Serveer de oliebollen met poedersuiker.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.