In de meeste kant-en-klare oliebollenmixen is melk of lactose verwerkt. Wil je oliebollen bakken zonder melk? Gebruik dan dit basisrecept voor oliebollen zonder melk!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Wel de rozijnen (250 g) in een kom met water.
Je kunt de rozijnen ook (deels) vervangen door krenten.
Doe het ei (1 stuk), de gedroogde gist (2 zakjes), de patentbloem (500 g) en de suiker (15 g) in een beslagkom.
Voeg het handwarme water (500 g) toe en roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad oliebollenbeslag.
Roer de rozijnen en/of krenten door het lactosevrije oliebollenbeslag.
Laat het oliebollenbeslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
Wil je zeker weten dat jouw oliebollenbeslag op de juiste plek rijst, dan kun je de oventruc gebruiken. Verwarm de oven voor op 50°C en zet de oven daarna uit. Schuif de beslagkom in de oven en laat het lactosevrije oliebollenbeslag 1 uur rijzen in de oven. Zo staat het gegarandeerd tochtvrij en op de juiste temperatuur.
Verhit de olie.
Vorm met twee lepels of een ijslepel bolletjes van het beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en bak de oliebollen in ca. 3-4 minuten rondom goudbruin. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken. Serveer de oliebollen met poedersuiker.
Dip de lepels of de ijstang bij elke 'schepbeurt' eerst even in de hete olie. Het beslag glijdt dan makkelijker van de lepel af.
De oliebollen draaien in principe zelf om. Doen ze dat bij jou niet? Geef ze dan een klein tikje, zodat de oliebol omdraait.
Al sinds 1846 maakt Koopmans het Nederlandse gezinnen gemakkelijk om zelf iets lekkers te bakken. We horen regelmatig: ‘ik bak met Koopmans, want dan weet ik zeker dat het lukt’. En daar zijn we best trots op. Jaren geleden begon het met een boekweitmolen in Holwerd en inmiddels staan onze producten in alle supermarkten.