Heb je geen bloem of gist meer in huis? Dan is het de hoogste tijd om even achter in je keukenkastje te kijken of er nog een pak griesmeel of custard staat. Want wist je dat je ook een super lekkere cake kunt maken als je de helft van de bloem vervangt door custard? Ook verrassend is de smeuïge griesmeelcake met appelmoes. En wat dacht je van koekjes zónder bloem? Ja, je leest het goed, GEEN bloem en toch koekjes bakken! Je maakt ze heel eenvoudig met custard, boter, ei, suiker en wat jam.
Geen gist in huis, maar wel zin in een zelf gebakken broodje? Je moet wel even serieus kneden, maar van zelfrijzend bakmeel of baksoda kun je dus ook prima een brood bakken. Of je gaat voor de snelle naanbroodjes, ontzettend lekker. En je bakt ze gewoon in de koekenpan!
Let op dat als je baksoda gebruikt, je ook een zuur moet toevoegen. Aan bakpoeder is dit al toegevoegd, maar bij baksoda moet je zelf nog een zuur ingrediënt toevoegen om de baksoda te activeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld citroensap, azijn, bier of een andere koolzuurhoudende drank gebruiken.
We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
Echt verrassend lekker en smeuïg is deze griesmeelcake. Je hebt vast nog wel een pak griesmeel staan, waar je nog steeds een keer griesmeelpudding van zou maken. Maar deze griesmeelcake is ook hartstikke lekker!
Zonder al te veel bakgerei, maak je deze griesmeelcake. Even de boter smelten en dan is het vooral een kwestie van roeren. Als de griesmeelcake in de oven staat, maak je nog een siroop die je direct na het bakken over de cake giet, zodat deze lekker kan intrekken en je een heerlijke smeuïge cake krijgt.
Heb je nog een pak custard in je kast staan? Maak dan deze lekkere custardcake, ideaal als je net te weinig bloem (of zelfrijzend bakmeel) in huis hebt, maar wel een heerlijke luchtige cake wilt maken. En check die kleur, mooi he?
Balen, had je net bedacht koekjes te gaan bakken, is de bloem op! No worries: heb je nog wel custard in huis? Dan kun je mooi dit recept maken voor brosse custardkoekjes met jam. Door de jam, wordt het deeg lekker kneedbaar en perfect om kleine koekjes van te bakken. Superbros en ze smelten op je tong!
Wist je dat je prima broodjes kan bakken zonder gist? Deze naanbroodjes maak je supersnel, ze hoeven niet te rijzen en je hebt maar weinig ingrediënten nodig, waaronder yoghurt. Je bakt ze het mooiste in een grillpan, maar mocht je die niet hebben, dan voldoet een koekenpan ook prima!
Wist je trouwens dat 'naan' gewoon 'brood' betekent. In Nederland zeggen we vaak naanbrood, maar eigenlijk zeg je dan dus broodbrood. Gewoon 'naan' volstaat dus ook.
Even supersnel brood bakken zonder ‘m te laten rijzen? Neem gewoon bloem met bakpoeder of baksoda! Vooral sodabread is in bijvoorbeeld in Ierland heel erg populair en een integraal onderdeel van de Ierse keuken. Gebruik je baksoda of bakpoeder in plaats van gist dan moet je het deeg wel even flink doorkneden, maar na 5 minuten rusten kan je brood al in de oven! De structuur van brood zonder gist is een beetje steviger dan gewoon brood en het is lekker om er iets door heen te doen omdat de smaak van het deeg zich minder ontwikkelt zonder rijzen. Voeg bijvoorbeeld rozemarijn of andere (verse) kruiden toe. Serveer lekkere (extra virgin) olijfolie bij je versgebakken brood en wat grof zout, mjammie.