Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Artikelen
Help, de bloem (of gist) is op!
Help, de bloem (of gist) is op!

Help, de bloem (of gist) is op!

En nu? Zo kun je toch nog aan de bak

Heb je geen bloem of gist meer in huis? Dan is het de hoogste tijd om even achter in je keukenkastje te kijken of er nog een pak griesmeel of custard staat. Want wist je dat je ook een super lekkere cake kunt maken als je de helft van de bloem vervangt door custard? Ook verrassend is de smeuïge griesmeelcake met appelmoes. En wat dacht je van koekjes zónder bloem? Ja, je leest het goed, GEEN bloem en toch koekjes bakken! Je maakt ze heel eenvoudig met custard, boter, ei, suiker en wat jam. 

Kan ik bakken zonder gist?

Geen gist in huis, maar wel zin in een zelf gebakken broodje? Je moet wel even serieus kneden, maar van zelfrijzend bakmeel of baksoda kun je dus ook prima een brood bakken. Of je gaat voor de snelle naanbroodjes, ontzettend lekker. En je bakt ze gewoon in de koekenpan!

Let op dat als je baksoda gebruikt, je ook een zuur moet toevoegen. Aan bakpoeder is dit al toegevoegd, maar bij baksoda moet je zelf nog een zuur ingrediënt toevoegen om de baksoda te activeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld citroensap, azijn, bier of een andere koolzuurhoudende drank gebruiken.

Kan ik bakken zonder bloem?

We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.

Griesmeelcake

Echt verrassend lekker en smeuïg is deze griesmeelcake. Je hebt vast nog wel een pak griesmeel staan, waar je nog steeds een keer griesmeelpudding van zou maken. Maar deze griesmeelcake is ook hartstikke lekker!

Zonder al te veel bakgerei, maak je deze griesmeelcake. Even de boter smelten en dan is het vooral een kwestie van roeren. Als de griesmeelcake in de oven staat, maak je nog een siroop die je direct na het bakken over de cake giet, zodat deze lekker kan intrekken en je een heerlijke smeuïge cake krijgt.

Zo maak je deze griesmeelcake

griesmeelcake

custardcake

Custardcake

Heb je nog een pak custard in je kast staan? Maak dan deze lekkere custardcake, ideaal als je net te weinig bloem (of zelfrijzend bakmeel) in huis hebt, maar wel een heerlijke luchtige cake wilt maken. En check die kleur, mooi he?

Custardcake? Dat klinkt goed!

Custardkoekjes met jam

Balen, had je net bedacht koekjes te gaan bakken, is de bloem op! No worries: heb je nog wel custard in huis? Dan kun je mooi dit recept maken voor brosse custardkoekjes met jam. Door de jam, wordt het deeg lekker kneedbaar en perfect om kleine koekjes van te bakken. Superbros en ze smelten op je tong!

Aan de bak met deze custardkoekjes!

custardkoekjes

naanbrood

Naanbrood

Wist je dat je prima broodjes kan bakken zonder gist? Deze naanbroodjes maak je supersnel, ze hoeven niet te rijzen en je hebt maar weinig ingrediënten nodig, waaronder yoghurt. Je bakt ze het mooiste in een grillpan, maar mocht je die niet hebben, dan voldoet een koekenpan ook prima!

Wist je trouwens dat 'naan' gewoon 'brood' betekent. In Nederland zeggen we vaak naanbrood, maar eigenlijk zeg je dan dus broodbrood. Gewoon 'naan' volstaat dus ook.

Doe mij maar naan!

rozemarijnbrood

Rozemarijnbrood zonder gist

Even supersnel brood bakken zonder ‘m te laten rijzen? Neem gewoon bloem met bakpoeder of baksoda! Vooral sodabread is in bijvoorbeeld in Ierland heel erg populair en een integraal onderdeel van de Ierse keuken. Gebruik je baksoda of bakpoeder in plaats van gist dan moet je het deeg wel even flink doorkneden, maar na 5 minuten rusten kan je brood al in de oven! De structuur van brood zonder gist is een beetje steviger dan gewoon brood en het is lekker om er iets door heen te doen omdat de smaak van het deeg zich minder ontwikkelt zonder rijzen. Voeg bijvoorbeeld rozemarijn of andere (verse) kruiden toe. Serveer lekkere (extra virgin) olijfolie bij je versgebakken brood en wat grof zout, mjammie.

Rozemarijnbrood zonder gist


Deze recepten worden nog gebakken.

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.