Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Macarons

Klaar voor uitdaging? Maak zelf overheerlijke Franse Macarons. In dit recept laten we drie varianten zien: aardbeien, citroen of cappucino. Kies jouw favoriete smaak en bak overheerlijke macarons.

Bereiden

80 min

Baktijd

30 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

12 stuks

Voorbereiding

 1. Stap 1

  • 2 eieren (maat L, niet te vers)

  Splits de eieren de avond tevoren, dek de kom met eiwitten af en zet deze op het aanrecht.

Voor aardbeien macarons

 1. Stap 2

  • 200 g aardbeiensaus

  Doe de aardbeiensaus in een steelpannetje en laat het al roerend au bain-marie tot de helft indampen en laten het afkoelen.

 2. Stap 3

  • Dr. Oetker Kleurstoffen (rood)

  Extra toevoegen aan het dunne eiwit: 2 eetlepels ingekookte aardbeiensaus. Op het laatst toevoegen aan het stijfgeklopte eiwit: 1 el Dr. Oetker kleurstof Rood. Vulling: rest ingekookte aardbeiensaus.

Voor cappuccino macarons

 1. Stap 4

  • 2 zakjes oploskoffiepoeder

  • Speculoos (voor de vulling)

  Extra toevoegen aan het amandelmengsel: 2 staafjes à 1,8 gram oploskoffie 'espresso'. Vulling: kant-en-klare speculoosspread.

Voor citroen macarons

 1. Stap 5

  • 2 el Dr. Oetker Citroenrasp

  • Dr. Oetker Kleurstoffen (geel)

  • Lemoncurd (voor de vulling)

  Extra toevoegen aan het dunne eiwit: 2 eetlepels Dr. Oetker Citroenrasp. Op het laatst toevoegen aan het stijfgeklopte eiwit: 1 el Dr. Oetker kleurstof geel. Vulling: kant-en-klare lemoncurd.

Macarons bakken

Elektrisch 160°C / Hetelucht 140°C

 1. Stap 6

  Bekleed de bakplaat met bakpapier (teken eventueel ca. 26 kleine rondjes zo groot als een 2-euro muntstuk met potlood op de achterkant met een tussenruimtes van 2-3 cm). Bevestig het gladde spuitmondje aan de spuitzak. Leg een natgemaakte doek op een houten plank.

 2. Stap 7

  • 2 zakjes Dr. Oetker Amandelschaafsel

  • 80 g poedersuiker

  Maal het amandelschaafsel op de fijne rasp of in een speciale amandelmolen fijn. Voeg daarbij steeds een deel van het poedersuiker toe. Herhaal het malen, zodat het een fijn poeder wordt.

 3. Stap 8

  • 80 g kristalsuiker (fijn)

  Zeef het poedermengsel twee keer. Meng de eiwitten in een vetvrije (metalen) kom met de helft van de fijne kristalsuiker en klop het met de mixer met garden op de laagste stand 2 minuten. Verhoog de mixersnelheid tot de middelste stand en klop de eiwitten stijf. Voeg de rest van de suiker toe en klop, tot de suiker is opgelost en het eiwitschuim glanzend en stevig is.

 4. Stap 9

  Schep het amandelmengsel op de eiwitten en spatel het luchtig en langzaam met een grote spatel, van boven naar beneden. Schep het ca. 60 keer om, zodat een egaal luchtig mengsel ontstaat dat als een lint van de spatel loopt. Bij te weinig beweging blijft het eiwit te stijf en krijgen de macarons een tuutje, bij te veel beweging wordt het macarons beslag te dun. Het macarons beslag moet traag vloeibaar zijn: schep ter controle een theelepeltje beslag op een stukje bakpapier en kijk of het traag uitloopt tot glad. Blijft het 'pieken', spatel dan nog 4-5 keer om.

 5. Stap 10

  Schep het beslag in de spuitzak. Spuit, zacht duwend, verticaal rondjes van ca. 2 cm op het bakpapier. Tik de bakplaat even horizontaal op het aanrecht om lucht onder de macarons te laten verdwijnen. Zet de bakplaat ½ tot 1 uur op een droog plekje, zodat de macarons wat indrogen en er een soort korstje ontstaat: het schuim plakt dan niet meer als je er een vinger oplegt.

 6. Stap 11

  Verwarm de oven voor. Bak de macarons in het midden van de oven 10 minuten. Open de oven 5 seconden, sluit hem weer en bak dan nog 5 minuten. Controleer of de macarons gaar zijn: tik hiervoor met een vork tegen de rand van een macarons: de bovenkant mag er niet vanaf glijden. Bak anders nog 5 minuten.

 7. Stap 12

  Neem de bakplaat uit de oven en leg hem op de plank met natte doek. Laat de macarons 2-3 minuten afkoelen, steek ze daarna voorzichtig los en leg ze op een taartrooster.

 8. Stap 13

  Bestrijk de helft van de macarons voorzichtig met een theelepeltje vulling, druk er een tweede macaron tegenaan.

 9. Stap 14

  Serveer de macarons zo vers mogelijk, ze kunnen door vocht snel slap worden.

  Macarons invriezen

  Je kunt macarons ook invriezen: leg ze, met stukjes bakpapier ertussen, in een diepvriesdoosje. Als je de macarons weer wilt ontdooien duurt dit ca. 1,5 uur.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.