Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Frambozen macarons

Macarons… wie houdt er niet van? Ze zijn best heel lastig te maken! Maar oefening baart kunst. Volg de aanwijzingen goed op. En denk maar zo… er is bijna niemand die het in een keer lukt om perfecte macarons te bakken. De meeste mensen hebben daar wel minimaal 5 tot 10 keer voor nodig!

Bereiden

30 min

Baktijd

15 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

35-40 koekjes

Maak een frambozenvulling

 1. Stap 1

  • 100 g frambozen (mag uit diepvries)

  Breng de frambozen met het water aan de kook. Kook de frambozen gaar en maak er in de blender - of met een staafmixer - een puree van.

 2. Stap 2

  • 2 blaadjes Dr. Oetker Gelatine

  • 1 ei

  Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water en klop het ei los in een mengkom.

 3. Stap 3

  • 60 g suiker

  Breng in een pan de frambozenpuree en de suiker samen aan de kook. Haal het mengsel van de warmtebron.

 4. Stap 4

  Voeg al roerend een deel van het warme mengsel bij het losgeklopte ei. Roer dit voldoende en giet het eiermengsel terug in de pan van de frambozenpuree.

 5. Stap 5

  • 150 g roomboter (in blokjes)

  Verwarm het mengsel opnieuw. Let op: blijf voortdurend roeren! Wacht tot het mengsel indikt. Neem nu de pan van de warmtebron en voeg de roomboter toe. Voeg als laatste de gelatine met aanhangend vocht toe en roer deze door het mengsel. Laat de vulling opstijven en afkoelen afgedekt met folie.

Macarons bereiden

 1. Stap 6

  • 150 g kristalsuiker

  • 40 g water

  Doe het water met de kristalsuiker in een pan. Laat dit staan zodat de suiker op kan lossen in het water.

 2. Stap 7

  • 100 g poedersuiker

  • 150 g amandelmeel

  Doe de poedersuiker en de amandelmeel in de blender. Zeef het mengsel vervolgens en herhaal deze stap nogmaals: blenden, zeven.

 3. Stap 8

  • 110 g eiwit (3 á 4 gesplitste eieren op kamertemperatuur)

  • Kleurstof (eetbare rode poeder)

  Weeg 55 gram eiwitten af en voeg deze toe aan het amandelmengsel en maak er een dikke pasta van. Voeg als laatste naar keuze wat rode kleurstof toe.

  Eieren splitsen?

  Zorg dat erbij het splitsten van de eieren absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Zet de eierdooier apart, deze heb je niet meer nodig.

 4. Stap 9

  Weeg nogmaals 55 gram eiwitten af en doe deze in een vetvrije kom. Plaats de pan met het suikerwater op een warmtebron en breng aan de kook tot 118 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Roer niet in de suiker, anders ontstaan er suikerkristallen.

  Vetvrij materiaal

  Zorg dat je mixer en je kom brandschoon zijn. Als er iets vet in de kom zit zal je eiwit niet stijf worden.

 5. Stap 10

  Begin met het kloppen van de eiwitten zodra de suiker 118 graden is. Zet de mixer op halve snelheid zodra de suikertemperatuur 121 graden is. Giet de suikersiroop in een dun straaltje bij de stijf geslagen eiwitten. Verhoog de snelheid van mixen weer tot maximaal. Blijf het eiwit kloppen tot het afgekoeld is. Dit kan 5 tot 8 minuten duren.

 6. Stap 11

  Voeg nu 1/3 van het eiwit toe aan de amandelpasta. Vouw het beslag voorzichtig om. Voeg vervolgens het overgebleven eiwit in twee delen toe. Zodra je een aaneengesloten 8 kunt ‘schrijven’ op je beslag waarbij je de spatel gebruikt als ‘pen’, is het klaar. Stop dat met vouwen.

Macarons bakken

Elektrisch 150°C / Hetelucht 150°C

 1. Stap 12

  Verwarm de oven voor. Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.

 2. Stap 13

  Neem een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmat. Spuit kleine hoopjes op de bakplaat van ongeveer 3 centimeter doorsnede. Houdt voldoende ruimte tussen de hoopjes. De hoopjes lopen nog iets uit. Tik de bakplaat een aantal keren op je werkblad zodat de luchtbelletjes kunnen ontsnappen.

  Siliconenmat

  Bakpapier kan rimpelen waardoor de macarons niet mooi rond worden. Gebruik dus liefst een siliconenmat.

 3. Stap 14

  Bak de macarons in ongeveer 15 tot 18 minuten gaar. Laat de macarons afkoelen op het bakpapier.

Vul je macarons

 1. Stap 15

  Spuit op de helft van de macarons de afgekoelde frambozenvulling. Doe de niet gevulde schelpen op de gevulde schelpen. En…. je macarons zijn klaar.

  Serveren?

  Macarons zijn de volgende dag het lekkerst. Zorg bij het serveren dat de macarons op kamertemperatuur zijn.

 2. Stap 16

  Blijft er frambozenvulling over? Vries het in voor de volgende keer!

  Milsukt?

  En zijn er macarons mislukt? Verwerk dan je mislukte macarons in een lekker bakje yoghurt met frambozen en stukjes macarons.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.