Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Kruidcake met abrikozen en pistache

Ei, ei, ei...we zijn zo blij: neem een oude springvorm en maak hiervan een eivorm, hier lees je hoe. Bak hierin een heerlijke kruidcake met abrikozen, pistache en wat cointreau of sinaasappelsap. Serveer en die brunch kan niet meer stuk.

Bereiden

15 min

Baktijd

50 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

16 porties

Maak een ei-vormige bakvorm

  1. Stap 1

    Neem een oude springvorm. Verbuig deze tot een eivorm. Doe dit voorzichtig zodat de vorm vlak blijft.

  2. Stap 2

    Knip een lange strook welke 3 a 4 centimeter breder is als de vorm. Knip tot de breedte van de springvorm flapjes, vet de springvorm in en plak de strook in de vorm. Zorg dat de flapjes op de bodem van de vorm komen.

  3. Stap 3

    Knip van bakpapier de vorm van het ei. Leg deze op de flapjes in de vorm. Zo ontstaat er een bakje van bakpapier in het ei. Zet de vorm op een vlakke bakplaat.

Verdere voorbereiding

Elektrisch 160°C / Hetelucht 150°C

  1. Stap 4

    • 100 g abrikozen (gedroogd)

    • 30 g Cointreau (of sinaasappelsap)

    Snij de abrikozen in kleine blokjes. Doe de abrikozen in een kom en giet hier de likeur bij. Zet de abrikozen voor minimaal twee uur weg. (anders onttrekken de abrikozen vocht uit de cake.)

  2. Stap 5

    • Handje bloem

    Laat de abrikozen uitlekken in een zeef. En bestuif ze rijk met bloem.

  3. Stap 6

    • 40 g pistachenoten

    Hak de pistache nootjes grof.

  4. Stap 7

    Verwarm de oven voor.

Maak de kruidcake

  1. Stap 8

    • 75 g boter (of margarine)

    Klop de 75 gram boter met de mixer zacht en romig in een beslagkom.

  2. Stap 9

    • 3 eieren

    • 1 pak Koopmans Oud-Hollandse Kruidcake

    • 100 ml water

    Voeg de cakemix, 100 ml water en de 3 eieren in een keer toe.

  3. Stap 10

    Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in 1 minuut glad en daarna op de hoogste stand in 2 minuten tot een luchtig beslag.

  4. Stap 11

    • 1 sinaasappel (biologisch)

    Raps de sinaasappel boven het beslag. Voeg vervolgens de pistachenoten en de abrikozen toe aan het beslag met behulp van een spatel.

  5. Stap 12

    Doe het gevulde beslag in de ei-vormige bakvorm op de bakplaat. en bak de cake iets onder het midden van de oven in ongeveer 50 tot 55 minuten gaar.

  6. Stap 13

    Zet de cake in de bakvorm op een rooster en laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal de cake uit de vorm en laat de cake een uur op een rooster verder afkoelen.

Versier de kruidcake

  1. Stap 14

    • 2 el sinaasappeljam (of abrikozen)

    Doe de marmelade in een pan en kook het kort door. Op deze manier zal de marmelade iets meer vloeibaar worden. Bestrijk de cake met de marmelade.

  2. Stap 15

    • 3 abrikozen (gedroogd)

    • 4 pistachenoten

    Hak nog wat pistachenoten en abrikozen en kleur en versier hiermee feestelijk de randen van de eivormige kruidcake.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.