Hoe leuk zijn deze kerstboom schuimpjes met mascarponevulling? Ze zien eruit alsof ze zo uit een winterwonderland komen, maar je maakt ze supermakkelijk zelf! Luchtige meringue, een romige vulling en een vrolijke topping – perfect voor de kersttafel of om gewoon lekker mee te snoepen.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verzamel alle ingrediënten en verwarm de oven voor: 90 graden (hete lucht) 100 graden (elektrische oven) stand 1/2 (gasoven)
Teken op het bakpapier cirkels van ongeveer 5,4 en 3 centimeter. Dit helpt om gelijkmatige schuimkransjes op te spuiten. Maak je kom en garde vetvrij. Doe dit bijvoorbeeld door een schijfje citroen of een scheutje citroensap (1 schijfje citroen of 1 scheutje citroensap) door de kom en langs de garde te halen.
Splits de eieren (4 stuks). Zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt, anders wordt het eiwit niet stijf. Het eigeel wordt niet gebruikt in dit recept. Klop de eiwitten (4 eiwitten) met een mixer. Zodra de eiwitten wit worden, voeg je de kristalsuiker (150 gram) lepel voor lepel toe.
Voeg het zout (1 snufje) en de kleurstof (5 druppels of wanneer de kleur naar wens is) toe. Blijf kloppen tot het eiwit stevig glanst.
Test of er pieken ontstaan als je de garde uit het eiwit trekt. Blijf eventueel kloppen totdat dit lukt. Spatel voorzichtig de poedersuiker (150 gram) door het eiwitschuim, zodat de luchtigheid behouden blijft. Doe het eiwitschuim in een spuitzak.
Spuit de onderdelen van de kerstboompjes op het bakpapier. Bestrooi met Disco Mix (naar smaak).
Bak het schuim 60 minuten. Laat de schuimkransjes volledig afkoelen in een gesloten oven (laat de ovendeur dicht om te voorkomen dat de kransjes inzakken)
Klop met een mixer de mascarpone (125 gram) zacht. Voeg de melk (100 milliliter) en de botercrème-mix (1 zakje) toe. Mix alles ongeveer 1 minuut op de middelste stand tot een gladde massa.
Plaats de onderkanten van de kerstboompjes, spuit hierop de eerste vulling, plaats de tweede merengue, spuit hier bovenop de vulling en plaats als laatste de piek op het kerstboompje. Bestrooi evt. nog disco mix over de boompjes.
Zorg ervoor dat je kom en garde volledig vetvrij zijn voordat je begint. Dit doe je eenvoudig door ze in te wrijven met een schijfje citroen en vervolgens goed af te drogen met keukenpapier. Vet en vocht zijn namelijk de grootste vijanden van een stevige meringue. Begin met het kloppen van de eiwitten op lage snelheid en voeg de suiker pas toe zodra er zachte pieken ontstaan. Strooi de suiker er rustig, lepel voor lepel, bij en wacht steeds zo’n 10 seconden. Dit zorgt ervoor dat de suiker goed oplost en je een mooi egaal schuim krijgt. De meringue is perfect wanneer je stevige, glanzende pieken hebt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het mengsel eruit valt. Zo weet je zeker dat je een luchtige en stevige basis hebt voor je kerstboom schuimpjes!