Olijvenbrood is een heerlijk hartig brood dat perfect is voor een borrel, een gezellige lunch of als bijgerecht bij een diner. De combinatie van het zachte kruim en de volle smaak van olijven maakt dit olijvenbrood tot een favoriet bij veel thuisbakkers. Met de toevoeging van zongedroogde tomaten krijgt het brood een mediterrane smaak, wat het nog lekkerder maakt!
Het is helemaal niet moeilijk om olijfbrood te maken. Je hebt alleen wat tijd nodig om het deeg te laten rijzen. Tijdens dat proces ontwikkelen de smaken zich en krijgt het brood zijn luchtige structuur. Brood met olijven bakken vraagt maar om een paar simpele handelingen, zoals het drukken van kuiltjes in het deeg en het bestrijken van het deeg met olijfolie. Zo krijgt het die kenmerkende goudbruine korst en blijft het lekker luchtig.
Serveer olijvenbrood lauwwarm, zodat de smaak van de olijven optimaal naar voren komt. Breek het in stukken of snijd het in plakken en zet het midden op tafel. Lekker met extra olijfolie om in te dippen of naast een plank met kazen en charcuterie. Ook bij een feestelijk diner doet olijfbrood het altijd goed als smaakvol bijgerecht.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Kneed daarna verder tot een elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het deeg is goed wanneer je van een stukje van het deeg een vliesje kunt trekken.
Laat het deeg 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg langwerpig uit. Leg de deegplakken op een bakplaat en laat het deeg voor ongeveer 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven), 240 graden (elektrisch) of stand 5 (gasoven).
Bestrijk het deeg royaal met olijfolie, druk het deeg met vingertoppen in en decoreer het deeg met olijven, zongedroogde tomaten of andere dingen die je lekker vindt.
Zet de temperatuur van de oven terug naar 200 graden (heteluchtoven/elektrisch) of stand 4 (gasoven) en bak de broden af in 20-25 minuten.
Laat de broden afkoelen op een rooster.