Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Kruidige broodknopen

Feestelijke broodknopen van volkorenbrood, gekruid met rozemarijn en oregano, gevuld met knoflook, Parmezaanse kaas en mozzarella. Leuk en vooral ook heel lekker bij een luxe brunch op zon- en feestdagen.

Bereiden

80 min

Baktijd

20 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

12 broodjes

Voorbereiden

Elektrisch 220°C / Hetelucht 200°C

  1. Stap 1

    Haal de bakplaat uit de oven.

  2. Stap 2

    Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Gekruid volkorendeeg maken

  1. Stap 3

    • 4 takjes rozemarijn

    Hak de verse rozemarijn fijn.

  2. Stap 4

    • 1 pak Koopmans Volkorenbrood

    • 20 g boter (of margarine)

    • 300 ml water (goed handwarm)

    Doe de volkoren mix en de boter in een beslagkom en voeg handwarm water toe. Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

  3. Stap 5

    • 1,5 tl oregano

    Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Voeg hierna de helft van de rozemarijn en wat oregano toe en kneed nogmaals goed door, eventueel met je handen.

  4. Stap 6

    Dek de kom af met een schone theedoek of wat huishoudfolie en laat nog eens 45 minuten narijzen.

Brooddeeg vullen en knopen

Elektrisch: 220°C / Hetelucht: 200°C

  1. Stap 7

    Verwarm de oven voor op de aangegeven temperatuur.

  2. Stap 8

    • 0,5 tl knoflookpoeder

    • 50 ml olijfolie

    • 1,5 tl oregano

    Meng een scheut olijfolie met nog wat gedroogde oregano, de resterende rozemarijn en knoflookpoeder.

  3. Stap 9

    • Handje bloem

    Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Rol met behulp van een deegroller het deeg uit tot een langwerpige plak.

  4. Stap 10

    • 100 g mozzarella

    • 50 g Parmezaanse kaas

    • Snufje zout

    Bestrijk de bovenste helft van het uitgerolde deeg met de kruidenolie, strooi de kazen erover, een snuf zout en vouw de onderste gedeelte van de plak deeg eroverheen en duw zachtjes aan.

  5. Stap 11

    Snijd met een mes of een pizzasnijder dunne reepjes over de breedte van de plak deeg van ongeveer 2 cm breed.

  6. Stap 12

    Pak één deegsliert op met de beide uiteinde tussen duimen en wijsvinger. Maak met een hand een draaiende beweging, zodat er een gedraaide sliert ontstaat. Leg vervolgens losjes een knoop in de gedraaide sliert. Duw de uiteindes zachtjes aan en leg op een bakplaat met bakpapier. Herhaal deze stap met de overige slierten.

Bak de broodknopen

  1. Stap 13

    • Snufje zeezout

    Strooi grof zeezout over de deegknopen en bak in de oven op de aangegeven temperatuur in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.