Saakje

Bakmeisje bij bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Appelmonsters

Het is altijd weer een uitdaging om iets tofs te verzinnen voor de traktaties op school. Ga voor deze coole appelmonsters. Bak ze in oude kopjes, die je gewoon bij een tweedehands winkel scoort. Door de kruidcake roer je lekker stukjes appel en rozijnen en je hebt een toffe traktatie!

Bereiden

30 min

Baktijd

30 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

15-17 traktaties

Voorbereiden

Elektrisch 160°C / Hetelucht 150°C

 1. Stap 1

  Vet alle kopjes in met een bakspray en zet ze op een bakplaat klaar.

  Vind je oude kopjes wat te tuttig, kies dan voor nieuwe kopjes en versier ze met een serviesstift.

 2. Stap 2

  • 1 appel

  Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Verwarm ondertussen de oven voor.

Een kruidcakebeslag maken

 1. Stap 3

  • 75 g boter (kamertemperatuur)

  Mix de boter zacht en romig in een beslagkom.

 2. Stap 4

  • 1 bak Koopmans Oud-Hollandse Kruidcake

  • 100 ml water

  • 3 eieren

  Voeg de kruidcakemix, het water en de eieren in één keer toe. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in 1 minuut glad en daarna op de hoogste stand in 2 minuten tot een luchtig geheel.

  Liever geen kruidcake?

  Varieer ook eens met een fijne cake of bijv. een kwarkcakemix. Maak het beslag en bereiding volgens de aanwijzing op de verpakking.

 3. Stap 5

  • 40 g rozijnen

  Spatel als laatste de stukjes appel en rozijnen door het beslag.

Bak je kruidcakejes

 1. Stap 6

  Verdeel het beslag over de kopjes. Het is handig om hiervoor een ijslepel te gebruiken. Uit 1 portie beslag haal je ongeveer 15 kleine kopjes.

 2. Stap 7

  Bak de kruidcakejes net onder het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten gaar.

  Gaar?

  Prik met een satéprikker in het midden van een kopje. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cakejes nog 5 minuten langer.

 3. Stap 8

  Laat ze afkoelen op de bakplaat. Zodra je de kopjes kunt vasthouden, kun je even checken of ze goed loszitten, dan eten ze straks makkelijker.

Zo maak je vrolijke kruidcakemonstertjes

 1. Stap 9

  • 1 appel

  Kies een mooie rode appel voor de appelmondjes. Snijd de appel in tenminste 15 partjes. Haal met behulp van een ronde uitsteker of appelboor uit elk partje het klokhuis. Bewaar de appelmondjes zo lang in citroensap, dan verkleuren ze niet.

 2. Stap 10

  • Citroensap (van 1 citroen)

  • 5 el poedersuiker

  • 30 tum tum snoepjes

  • 1 zakje Dr. Oetker Suikeroogjes

  Roer een stevig glazuur van het citroensap en de poedersuiker. Voeg steeds beetje bij beetje meer poedersuiker toe, totdat je een echt dik glazuur krijgt. Schep dit over in een spuitzak. Spuit op elk snoepje een klein dotje glazuur en plak hierop een suikeroogje. Laat het hard worden, zodat de oogjes vastzitten.

 3. Stap 11

  Prik elk snoepje op een cocktailprikker en prik in elk appelpartje 2 oogjes. Zorg ervoor dat de cocktailprikker aan de onderkant er een beetje uitkomt. Hiermee zet je ze straks vast in de kruidcakejes.

  Fris en fruitig

  Bewaar de appelpartjes zolang mogelijk in wat citroensap, dan blijven ze mooi fris van kleur. Prik ze in de ochtend van de traktatie in de kruidcakejes.

 4. Stap 12

  Prik in elk kruidcakeje een appelmondje met de twee oogjes. Doe de kopjes in een handig kratje, dan kun je ze makkelijk meenemen naar school.

  Vervoeren?

  Gebruik tijdens het vervoeren wat bakpapier tegen het stoten en rammelen.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.