Het is altijd weer een uitdaging om iets tofs te verzinnen voor de traktaties op school. Ga voor deze coole appelmonsters. Bak ze in oude kopjes, die je gewoon bij een tweedehands winkel scoort. Door de kruidcake roer je lekker stukjes appel en rozijnen en je hebt een toffe traktatie!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Vet alle kopjes in met een bakspray en zet ze op een bakplaat klaar.
Schil de appel (1 stuk) en snijd deze in kleine stukjes. Verwarm ondertussen de oven voor (elektrisch 160°C / hetelucht 150°C).
Mix de boter (75 g) zacht en romig in een beslagkom.
Voeg de kruidcakemix (1 pak Koopmans Oud-Hollandse Kruidcake), het water (100 ml) en 3 eieren in één keer toe. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in 1 minuut glad en daarna op de hoogste stand in 2 minuten tot een luchtig geheel.
Spatel als laatste de stukjes appel en rozijnen (40 g) door het beslag.
Verdeel het beslag over de kopjes. Het is handig om hiervoor een ijslepel te gebruiken. Uit 1 portie beslag haal je ongeveer 15 kleine kopjes.
Bak de kruidcakejes net onder het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten gaar.
Laat ze afkoelen op de bakplaat. Zodra je de kopjes kunt vasthouden, kun je even checken of ze goed loszitten, dan eten ze straks makkelijker.
Prik met een satéprikker in het midden van een kopje. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cakejes nog 5 minuten langer.
Kies een mooie rode appel voor de appelmondjes. Snijd de appel in tenminste 15 partjes.
Haal met behulp van een ronde uitsteker of appelboor uit elk partje het klokhuis. Bewaar de appelmondjes zo lang in citroensap, dan verkleuren ze niet.
Roer een stevig glazuur van het citroensap (van 1 citroen) en de poedersuiker (5 el). Voeg steeds beetje bij beetje meer poedersuiker toe, totdat je een echt dik glazuur krijgt.
Schep dit over in een spuitzak. Spuit op elk snoepje een klein dotje glazuur en plak hierop een suikeroogje. Laat het hard worden, zodat de oogjes vastzitten.
Prik elk snoepje op een cocktailprikker en prik in elk appelpartje 2 oogjes. Zorg ervoor dat de cocktailprikker aan de onderkant er een beetje uitkomt. Hiermee zet je ze straks vast in de kruidcakejes.
Prik in elk kruidcakeje een appelmondje met de twee oogjes. Doe de kopjes in een handig kratje, dan kun je ze makkelijk meenemen naar school.
Bewaar de appelpartjes zolang mogelijk in wat citroensap, dan blijven ze mooi fris van kleur. Prik ze in de ochtend van de traktatie in de kruidcakejes.
Gebruik tijdens het vervoeren wat bakpapier tegen het stoten en rammelen.