🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Versgebakken brood is het allerlekkerste brood dat er is! Zelf brood bakken is vrij eenvoudig en ook nog eens leuk om te doen. Je hebt alleen een flinke dosis geduld nodig! In deze blog geven we je handige tips, waarmee jij zelfgebakken brood op tafel zet.
In dit artikel geven we tips over brood bakken in de oven. Heb je een broodbakmachine? Volg dan de instructies in de handleiding of op een pak broodmix.
Brood bakken met een goede basis. Stel jezelf eerst de vraag: welk type brood ga ik bakken? Als je voor het eerst brood bakt, is het handig om met een broodmix te beginnen. Een broodmix bevat vaak meerdere graansoorten en hulpstoffen die ervoor zorgen dat het brood goed rijst en extra lekker wordt. Afhankelijk van de gekozen moet je zelf nog ingrediënten toevoegen. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf brood bakken met bloem. Kies dan altijd voor een bloem van een harde tarwesoort als basis.
Heb je een lekker broodrecept gevonden? Dan kun je aan de slag! Een van de belangrijkste ingrediënten van brood en broodmixen is gist. Gist zorgt ervoor dat brood mooi rijst. Dit hulpingrediënt houdt van warmte, dus voeg aan het brooddeeg altijd warm water toe. Moet je melk toevoegen aan het recept? Zorg er dan voor dat de melk op kamertemperatuur is of verwarm het een beetje. Melk en water moeten ongeveer 40°C zijn voor optimaal resultaat.
Wie brood wil bakken moet flink kneden, dus steek je handen uit de mouwen! Bestrooi het werkblad met wat bloem zodat het brooddeeg niet vastplakt en kneden maar. Kneed je met de hand? Kneed het brood dan 15 minuten flink door. Natuurlijk kun je ook kneden met een mixer met deeghaken of dit door de broodbakmachine laten doen. Met de hand voel je echter het beste of het brooddeeg goed is. Trek het voorzichtig uit elkaar: is het elastisch en soepel, dan is het goed. Scheurt het? Kneed dan nog even door.
Heb je een soepel brooddeeg? Dan is het tijd om het te laten rijzen. Laat het deeg tien minuten afgedekt rijzen en kneed het daarna nog eens intensief door. Maak van het brooddeeg een bol of vul een broodbakblik met het deeg. Laat het brooddeeg vervolgens op een warme plek rijzen onder een vochtige schone theedoek.
Gist houdt niet van tocht, dus zet brood altijd uit de tocht. Weet je niet zeker of je een geschikte plek hebt? Verwarm dan de oven voor op 50°C. Zet de oven uit en zet de mengkom in de oven. Laat het deeg in de oven de aangegeven tijd rijzen. De rijs is klaar wanneer het deeg in omvang verdubbeld is.
Na de rijs is het tijd om het brood te bakken. Zorg dat de oven op temperatuur is en bak het brood volgens de aanwijzingen van jouw recept of broodmix. Controleer na het bakken of het brood gaar is door er op te kloppen. Klinkt het hol, dan is jouw brood goed gebakken. Laat het zelfgebakken brood afkoelen op een rooster, dan blijft de onderkant ook knapperig, en geniet van een heerlijke snee zelfgebakken brood. Eet smakelijk!