Danna

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Stokbrood

Bak je eigen verse stokbrood. Heerlijk zo'n thuisgebakken Franse baguette voor bij de BBQ of bij een heerlijke salade!

Bereiden

30 min

Baktijd

30 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

3 broodjes

Voorbereiden

  1. Stap 1

    Begin op tijd met de voorbereidingen. Een goed stokbrooddeeg moet vaak en lang rijzen. Als je een vers warm gebakken stokbrood op tafel wilt zetten, begin dan zeker 4 uur van te voren met het gistmengsel.

Maak een gistmengsel

  1. Stap 2

    • ¼ tl suiker

    • 30 ml water (handwarm)

    • 1 tl Dr. Oetker Gist

    Doe de suiker bij 30 ml water in een schaaltje en roer tot deze bijna is opgelost. Voeg dan een theelepel droge gist toe en roer goed.

    Handwarm is op een temperatuur van ongeveer 38ºC - 40ºC, of ook: een aangename douchetemperatuur.

  2. Stap 3

    Zet 10 minuten weg zodat de gist zijn werk kan doen en het mengsel licht begint te schuimen.

Maak een luchtig stokbrooddeeg

  1. Stap 4

    • 300 ml water

    • 450 g Koopmans Patentbloem Kristal

    Doe het handwarme water, de bloem en het gistmengsel in een kom en roer met een vork door elkaar, tot alle bloem is opgenomen en laat afgedekt met een schone theedoek 20 minuten rusten.

  2. Stap 5

    Roer een paar minuten door op het vuur totdat de bloem een beetje plakt aan de bodem en het geheel een glanzende bal wordt.

  3. Stap 6

    • 1 tl zout

    Voeg het zout toe aan het deeg en kneed 10 minuten goed door. Laat, wederom, afgedekt met een theedoek 45 minuten rijzen in een kom op een tochtvrije plek.

  4. Stap 7

    Duw het deeg in een rechthoek en vouw het in drieën. Draai het deeg en vouw weer in drieën. Doe het deeg terug in de kom en laat nog 1 uur rijzen onder een theedoek.

Rol het deeg

Elektrisch 240°C / Hetelucht 220°C

  1. Stap 8

    Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en maak er een rol van, ieder van ongeveer 30 cm.

  2. Stap 9

    Leg de rollen op het bakpapier op de bakplaat en trek het papier tussen de rollen een stukje omhoog, zo rijst het deeg niet tegen elkaar. Laat weer 1 uur rijzen.

  3. Stap 10

    Verwarm minimaal 15 minuten voor het einde van de rijstijd de oven alvast voor op 240 graden (boven- en onderwarmte). Bak je op een pizzasteen? Plaats deze dan op een rooster net onder het midden van de oven.

Bak je eigen stokbrood

  1. Stap 11

    Zet onder in de oven een braadslede met water.

    In plaats van een braadslede kun je ook een flinke ovenschaal gebruiken.

  2. Stap 12

    Snijd de stokbroden in en besprenkel ze met water. Bestuif de broden eventueel met een handje bloem voor een ambachtelijk effect.

  3. Stap 13

    Bak de stokbroden af in ongeveer 30 minuten tot ze knapperig en donker goudbruin zijn.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.