Chocolade, speculaas, kruidnoten en lief zijn voor elkaar is de natuurlijk de ultieme mix voor 't heerlijk avondje van Sinterklaas! Met deze tartelettes heb je alles voorhanden.
35 min
25 min
Gemiddeld
16 taartjes
115 g roomboter (in blokjes)
75 g poedersuiker
30 g amandelmeel
175 g bloem
15 g speculaas kruiden
½ tl zout
Doe de roomboter, poedersuiker, amandelmeel, bloem, speculaaskruiden en zout in een kom. Kneed hier een kruimelig deeg van. Voeg als laatste het losgeklopte ei toe en maak een samenhangend deeg.
Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
Bekleed de vormpjes met het deeg. De tartelette deeg vormpjes worden gebakken zonder blindbakvulling. Zet daarom de vormpjes in de diepvries en laat bevriezen. Verwarm de oven in de tussentijd voor en bak de vormpjes direct uit de diepvriezer af op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat de tartelette bodempjes afkoelen op een rooster. De tartelettes zijn nu klaar om gevuld te worden met de karamel en de chocoladevulling.
60 g roomboter
110 g kristalsuiker
Doe de roomboter en de suiker in een pan met een dikke bodem.
Laat de boter met de suiker karameliseren totdat deze bruin is. Roer niet in de pan maar schud de pan af en toe heen en weer.
Roer nooit tijdens het karameliseren omdat de karamel dan kristalliseert en niet glad wordt.
110 g slagroom
½ tl zout (of naar smaak)
Voeg de slagroom en het zout toe. Let op! Wees voorzichtig want dit bruist. Laat de karamel nog 5 minuten doorkoken op laag vuur. Zet de karamel apart.
75 g pure chocolade
75 g melkchocolade
100 ml slagroom
20 g roomboter
Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de slagroom doe. Roer dit tot een geheel. Voeg als laatste de boter toe. Roer tot de roomboter is opgenomen.
Vul de tartelettes eerst met de karamel. Laat deze iets opstijven.
Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)
Zeezout (grofkorrelig)
Maak ze af door in iedere tartelettes chocoladevulling te gieten. Versier de kleine taartjes met wat sinterklaassnoepjes zoals kruidnoten, hartjes en chocolaatjes. Strooi vlak voor serveren nog een paar korreltjes grof zeezout op de speculaas tartelettes voor extra versiering.