Chocolade, speculaas, kruidnoten en lief zijn voor elkaar is de natuurlijk de ultieme mix voor 't heerlijk avondje van Sinterklaas! Met deze tartelettes heb je alles voorhanden.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor (elektrisch 180°C / hetelucht 170°C). Vet de bakvormpjes in.
Doe de roomboter (115 g), poedersuiker (75 g), amandelmeel (30 g), bloem (175 g), speculaaskruiden (15 g) en zout (0,5 tl) in een kom. Kneed hier een kruimelig deeg van. Voeg als laatste het losgeklopte ei (1 stuks) toe en maak een samenhangend deeg.
Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
Bekleed de vormpjes met het deeg. De tartelette deeg vormpjes worden gebakken zonder blindbakvulling. Zet daarom de vormpjes in de diepvries en laat bevriezen. Verwarm de oven in de tussentijd voor en bak de vormpjes direct uit de diepvriezer af op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat de tartelette bodempjes afkoelen op een rooster. De tartelettes zijn nu klaar om gevuld te worden met de karamel en de chocoladevulling.
Doe de roomboter (60 g) en de suiker (110 g) in een pan met een dikke bodem.
Laat de boter met de suiker karameliseren totdat deze bruin is. Roer niet in de pan maar schud de pan af en toe heen en weer.
Voeg de slagroom (110 ml) en het zout (0,5 tl) toe. Let op! Wees voorzichtig want dit spettert. Laat de karamel nog 5 minuten doorkoken op laag vuur. Zet de karamel apart.
Roer nooit tijdens het karameliseren omdat de karamel dan kristalliseert en niet glad wordt.
Smelt de chocolade (2x75 g) au bain-marie. Voeg de slagroom (100 ml) toe. Roer dit tot een geheel. Voeg als laatste de boter (20 g) toe. Roer tot de roomboter goed gemixt is.
Vul de tartelettes eerst met de karamel. Laat deze iets opstijven.
Maak ze af door in iedere tartelettes chocoladevulling te gieten. Versier de kleine taartjes met wat sinterklaassnoepjes zoals kruidnoten, hartjes en chocolaatjes. Strooi vlak voor serveren nog een paar korreltjes grof zeezout op de speculaas tartelettes voor extra versiering.