Hadewych

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Omgekeerde appelcake (glutenvrij)

Met een knipoog naar de tarte tartin. Deze omgekeerde appelcake bak je met zelfrijzend amandelbakmeel. Dit geeft de appelcake een heerlijke smaak en maakt de appelcake ook nog eens glutenvrij.

Bereiden

20 min

Baktijd

65 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

12 taartpunten

Voorbereiden

Elektrisch 160°C / Hetelucht 160°C

  1. Stap 1

    Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    Vet de vorm in met boter. Als je een springvorm gebruikt, bekleed dan de vorm (bodem en randen) met een stuk bakpapier

    Bakpapier

    Let er op dat het bakpapier uit een stuk bestaat, zodat je de bodem en de rand in een keer bekleedt. Zo voorkom je dat de karamel uit de springvorm loopt.

Appelvulling maken

  1. Stap 3

    • 2 appels (Elstar)

    Schil de appels beiden in vier stukjes. Snijd ieder partje in vier schijfjes.

  2. Stap 4

    Bekleed de bodem van de vorm met de appelschijfjes. Leg de appelschijfjes in de vorm van buiten naar binnen, begin bij de rand.

  3. Stap 5

    • 1 el roomboter

    • 50 g suiker

    Smelt in een pan met dikke bodem de suiker met de boter, tot er een gladde karamel ontstaat. Giet deze over de appelschijfjes.

Glutenvrij beslag bereiden

  1. Stap 6

    • 200 g roomboter (kamertemperatuur)

    • 200 g suiker

    Klop in een beslagkom met de mixer op de hoogste stand een gelijke hoeveelheid zachte boter en suiker in een minuut romig.

  2. Stap 7

    • 2 eieren (kamertemperatuur)

    Mix er met de mixer op de hoogste stand 1 ei door. Klop het geheel ½ minuut door. Voeg daarna het volgende ei toe en klop weer ½ minuut na.

  3. Stap 8

    • 3 eieren

    • 1 tl kaneel

    • 115 g pecannoten (gehakt, ongezouten)

    • 1 pak Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel

    Voeg het Zelfrijzend Amandelbakmeel, de resterende 3 eieren, de kaneel, en de pecannoten in één keer toe.

  4. Stap 9

    Mix het geheel op de hoogste stand in ca. 2 minuten tot een luchtig (glutenvrij) cakebeslag. Verdeel het cakebeslag over de appels met karamel.

Appelcake bakken

  1. Stap 10

    Bak de omgekeerde appelcake in 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.

  2. Stap 11

    Controleer of de appelcake gaar is door met een (saté)prikker in het midden van de cake te prikken. Als de prikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar.

  3. Stap 12

    Laat de omgekeerde appelcake ongeveer 15 minuten in de springvorm op een rooster afkoelen.

    Afkoelen

    Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen om te voorkomen dat deze bij het omkeren aan de vorm blijft plakken.

  4. Stap 13

    Na het afkoelen kun je appelcake met behulp van een bord of taartrooster daadwerkelijk omkeren. Hierna verwijder je voorzichtig de bak- of springvorm voor een heerlijke omgekeerde (glutenvrije) appelcake.

    Serveren

    Serveer de omgekeerde appelcake eventueel met opgeklopte room.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.