Monsterlijk lekker! De vanille cupcakes zijn versierd met gekleurde swiss meringue botercrème. Lekker griezelig en ideaal als cupcake traktatie of voor een cupcake feestje!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Zet de cupcakevormpjes in de cupcake bakvorm. Je kunt ervoor kiezen 1 vorm te gebruiken en de 16 cupcakes in 2 keer te bakken, of gebruik 2 cupcake bakvormen.
Doe de boter (125 g) en de suiker (200 g) in de kom van een elektrische mixer en meng tot het licht en luchtig is.
Doe 1 voor 1 de eieren (2 stuks) en vervolgens de vanille extract (2 tl) erbij. Meng dit tot een glad mengsel.
Meng en zeef de bloem (180 g), zout (snufje) en bakpoeder (2 tl) en voeg deze bij het boter/ei mengsel. Mix op lage snelheid tot het net gemengd is. Voeg de melk (5 el) toe. Pas op dat je het beslag niet overmixt.
Roer het beslag nog even door met een spatel en verdeel het over de cupcakevormpjes.
Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar. Controleer of de cakejes gaar zijn door er met een sateprikker in te prikken. Kom deze er schoon uit, dan zijn ze gaar.
Laat de cakejes volledig afkoelen.
Doe de eiwitten (250 g), suiker (500 g) en het zout (snufje) in een hittebestendige kom en verwarm dit au bain marie tot de suiker volledig is opgelost (50 - 60 graden Celcius). Let op dat de onderkant van de schaal het water niet raakt.
Mix de verwarmde eiwitten in een keukenmixer tot de eiwitten stijf zijn geworden.
Voeg de (koude) boter (500 g) klontje voor klontje toe.
Laat het mengsel ongeveer 10 minuten mixen tot het een romige massa wordt.
Kleur de botercrème in de gewenste kleuren (per monster is ongeveer 150 gram meringue botercrème nodig).
Zet een cupcake op een kartonnetje en ‘plak’ deze vast met wat swiss meringue botercrème. Breng bovenop een laagje botercreme aan en zet een tweede cupcake bovenop.
Steek een sateprikker van boven naar beneden door de twee cupcakes, zodat ze goed op elkaar blijven tijdens het afsmeren.
Breng een dun laagje swiss meringue botercrème aan rondom de cupcakes en zet deze vervolgens een kwartiertje in de koelkast.
Doe de overgebleven swiss meringue botercrème in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
Spuit het gewenste patroon rondom de cupcakes, zodat er een ‘monstervacht’ ontstaat. Haal vervolgens de sateprikker uit de cupcakes of knip deze af, zodat het niet meer zichtbaar is (maar wel voor stevigheid zorgt)
Gebruik de suikeroogjes of maak ogen, mond, tanden, hoorntjes e.d van fondant en maak daarmee het monster helemaal af!
Gebruik je creativiteit en fantasie om superleuke monsters te creëren!
Het is ook mogelijk om 3 cupcakes op elkaar te zetten voor een hoger monster, of juist maar 1 cupcake te gebruiken voor een klein monster.