Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Gingerbread kerstboom met meringue

Gingerbread kerstboom met meringue

Dit recept is van: Annet

  1. Gingerbread Kerstboom maken
Item 1 of 1
Gingerbread kerstboom met meringue
info
Benodigdheden
Stappen

Wil je echt uitpakken deze feestdagen? Zet dan deze heerlijke gingerbread kerstboom met meringue op tafel. Dit feestelijke baksel met kruidige smaken is perfect voor een kerstbrunch of als dessert.

60 min.Bereidingstijd
30 min.Baktijd
Moeilijkheid
KoekjesKerstThema receptenBotercrèmeSpeculaasCitroenFeestdagen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Lichtbruine basterdsuiker
    75 g (gram)
    Lichtbruine basterdsuiker
  •  
    3 el (eetlepels)
    Golden syrup
  • Kaneel
    1 tl (theelepels)
    Kaneel
  • Gemberpoeder
    1 tl (theelepels)
    Gemberpoeder
  • Nootmuskaat
    null snufje(s)
    Nootmuskaat
  • Zout
    null snufje(s)
    Zout
  • Boter (ongezouten roomboter)
    95 g (gram)
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Patentbloem (bijv. Koopmans)
    225 g (gram)
    Patentbloem (bijv. Koopmans)
  • Baking soda
    0.5 tl (theelepels)
    Baking soda
  • Citroen
    1 Stuk(s)
    Citroen

 

  • Sinaasappel
    1 Stuk(s)
    Sinaasappel
  • Water
    250 ml
    Water
  • Suiker (kristalsuiker)
    330 g (gram)
    Suiker (kristalsuiker)
  • Ei
    3 Stuk(s)
    Ei
  • Melk
    350 ml
    Melk
  • Vanillestokje
    Vanillestokje
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    35 g (gram)
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Roomboter (op kamertemperatuur)
    350 g (gram)
    Roomboter (op kamertemperatuur)
  • Poedersuiker
    50 g (gram)
    Poedersuiker

Keukenspullen

  • Keukenmachine (of handmixer)
    Keukenmachine (of handmixer)
  • Spatel
    Spatel
    Bestel dit product online
  • Deegroller
    Deegroller
    Bestel dit product online
  • Kerstboom mal of dik papier (25 x 30 cm)
    Kerstboom mal of dik papier (25 x 30 cm)
  • Bakplaat
    Bakplaat
  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Spuitzak (met gekarteld spuitmondje)
    Spuitzak (met gekarteld spuitmondje)
    Bestel dit product online
  • Spuitzak (met glad spuitmondje)
    Spuitzak (met glad spuitmondje)
    Bestel dit product online

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Gingerbread maken

Doe de lichtbruine basterdsuiker (75 g), golden syrup (3 el), water (1 el), kaneel (1 tl), gemberpoeder (1 tl) en de nootmuskaat (snufje) in een pan en breng het al roerend tegen de kook. Haal de pan van het vuur en meng de boter (95 g) door het mengsel. Roer de bloem (225 g) en de baking soda (0.5 tl) in delen door het mengsel tot een samenhangend deeg.

Leg het deeg een half uur weg om af te laten koelen (niet langer!). Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol het deeg uit tot 5 millimeter dikte. Knip 2 kerstbomen uit het dikke papier en snij de kerstbomen vervolgens uit het deeg. Leg de kerstbomen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Steek uit het overgebleven deeg hartjes, sterretjes of poppertjes om later de kerstboom mee te versieren. Bak de koeken gaar in ongeveer 25-35 minuten.

2. Sinaasappel en citroenschijfjes confijten

Vul een pan met de suiker (100 g) en het water (200 ml) en breng dit aan de kook. Snij een sinaasappel en citroen in dunne schijfjes. Doe de schijfjes in de pan en kook deze nog 20 minuten. Draai de warmtebron uit en laat nog minimaal 1 uur afkoelen.

Verwarm de oven voor op 100 graden en giet de schijfjes af in een zeef of vergiet. Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier en droog ze gedurende 1 uur in de oven. Zijn ze nog niet voldoende droog? Laat ze dan langer in de oven zitten.

3. Meringue schuimpjes maken

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Maak je kom en garde vetvrij. Doe dit bijvoorbeeld door een schijfje citroen door de kom en langs de garde te halen.

Splits de eieren (3 stuks). Zorg dat er geen eigeel in het eiwit terecht komt, hierdoor zal het eiwit niet stijf worden. Het eigeel wordt niet gebruikt in dit recept, de eidooiers gebruiken we voor de citroenvulling.

Doe het water (40 g) en de kristalsuiker (160 g) in een pan en verhit deze tot 120 graden.

Start met het kloppen van de eiwitten (60 g) zodra het suikermengsel 117 graden is. Zodra de eiwitten wit worden kan de overige 20 gram kristalsuiker aan de eiwitten worden toegevoegd.

Wanneer het suikerwater 120 graden is kan deze bij de eiwitten worden gegoten. Zet de mixer niet uit maar giet het suikerwater voorzichtig in de kom. Klop totdat het eiwitschuim in afgekoeld tot lichaamstemperatuur.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het eiwitschuim in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie toefjes. Bak het schuim af in ca. 20 minuten.

Geen tijd om zelf schuim te maken?

In veel supermarkten zijn schuimkoekjes of pavlova te koop. Breek deze bijvoorbeeld in kleinere stukjes en versier hiermee je baksel.

4. Banketbakkersroom bereiden

Doe de melk (350 ml) in een pan. Snij het vanillestokje (1 stokje) in de lengte open en schraap hier met de achterkant van een mes het merg uit. Voeg het merg en het vanillestokje aan de melk toe en breng aan de kook.

Doe in een ruime kom de eierdooiers (3 stuks), suiker (50 g) en de maïzena (35 g) bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa.

Haal de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij het eierdooiermengsel. Giet het terug in de pan en breng de banketbakkersroom al roerend(!) aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is, dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten. Stort de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), dek het af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen.

5. Botercrème op basis van banketbakkersroom bereiden

Doe de roomboter (350 g, op kamertemperatuur) en de poedersuiker (50 g) in een kom. Klop dit tot het luchtig is en het wit ziet. Voeg het vanille extract toe en mix tot het is opgenomen.

Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is, anders zal de botercrème schiften. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en klop de room met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen. De botercrème met banketbakkersroom is nu klaar.

6. Gingerbread kerstboom decoreren

Doe de botercrème in een spuitzak. Plaats een kerstboom op een serveerplank of schaal en spuit de kerstboom in met toefjes botercrème. Begin langs de rand en werk naar binnen.

Spuit op de tweede kerstboom dezelfde toefjes botercrème. Decoreer deze koek met de meringue, koekjes, parels, sinaasappel- en citroenschijfjes.

Laat beide kerstbomen een half uur los opstijven in de koelkast. Plaats hierna de gedecoreerde kerstboom op de onderste kerstboom.

Meer recepten met gingerbread

  1. Gingerbread kerstboom met meringue
    Moeilijker
    0
    60 min.
  2. Gingerbread cookies
    Moeilijk
    4
    20 min.
  3. Cinnamon swirl MonChoutaart met gingerbread koekmannetjes
    Makkelijk
    4
    20 min.
  4. Gingerbread mannetjes en vrouwtjes
    Gemiddeld
    0
    45 min.
  5. Hartige gingerbread met kaas
    Moeilijk
    0
    10 min.
Item 1 of 5

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.