Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Sinterklaastaart met speculaas

Maak zelf een speculaasdeeg met speculaaskruiden voor deze taart of slof en vul de speculaastaart met karamel, top af met chocolade en decoreer met sinterklaas snoep- en strooigoed.

Bereiden

35 min

Baktijd

30 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

16 taartpunten

Voorbereiden

Elektrisch 180°C / Hetelucht 165°C

  1. Stap 1

    • 115 g roomboter (in blokjes)

    • 75 g poedersuiker

    • 30 g amandelmeel

    • 175 g bloem

    • 15 g speculaas kruiden

    • ½ tl zout

    Doe de roomboter, poedersuiker, amandelmeel, bloem, speculaaskruiden en zout in een kom. Kneed hier een kruimelig deeg van. Voeg als laatste het losgeklopte ei toe en maak een samenhangend deeg.

  2. Stap 2

    Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

  3. Stap 3

    Vet de rechthoekige taartvorm licht in en bekleed hierna met het speculaas deeg. De taartbodem wordt gebakken zonder blindbakvulling. Zet daarom de taartvorm in de diepvries en laat bevriezen. Verwarm in de tussentijd de oven voor. Bak de speculaas taartbodem vervolgens direct uit de diepvriezer af op een bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin.

  4. Stap 4

    Laat de speculaas taartbodem afkoelen op een rooster. De sinterklaas taart is nu klaar om gevuld te worden met de karamel en de chocoladevulling.

Karamel maken

  1. Stap 5

    • 60 g roomboter

    • 110 g kristalsuiker

    Doe de roomboter en de suiker in een pan met een dikke bodem.

  2. Stap 6

    Laat de boter met de suiker karameliseren totdat deze bruin is. Roer niet in de pan maar schud de pan af en toe heen en weer.

    Roer nooit tijdens het karameliseren omdat de karamel dan kristalliseert en niet glad wordt.

  3. Stap 7

    • 110 g slagroom

    • ½ tl zout (of naar smaak)

    Voeg de slagroom en het zout toe. Let op! Wees voorzichtig want dit bruist. Laat de karamel nog 5 minuten doorkoken op laag vuur. Zet de karamel apart.

Sinterklaastaart vullen

  1. Stap 8

    • 75 g pure chocolade

    • 75 g melkchocolade

    • 100 ml slagroom

    • 20 g roomboter

    Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de slagroom doe. Roer dit tot een geheel. Voeg als laatste de boter toe. Roer tot de roomboter is opgenomen.

  2. Stap 9

    Vul de speculaastaart bodem eerst met de karamel. Laat deze iets opstijven.

  3. Stap 10

    • Sinterklaassnoep (zoals kruidnoten, chocolaatjes en hartjes)

    • Zeezout (grofkorrelig)

    Maak af door de chocoladevulling over de karamellaag te gieten. Versier met wat sinterklaassnoepjes zoals grofgehakte kruidnoten en ander strooigoed, suikerhartjes en sintchocolaatjes. Geniet van het avondje!

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.