Witlof laat zich altijd uitstekend combineren met fruit. Probeer daarom vooral eens deze tarte tatin van bladerdeeg, witlof en peer!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg (5 stuks) en verwarm de oven voor (elektrisch 210°C / hetelucht 190°C).
Vet de taartpan in met gesmolten boter of olie.
In het artikel 'Zelf bladerdeeg maken' leggen wij je uit hoe je dit doet.
Karamelliseer de suiker (100 g) in een pan met dikke bodem en verwarm intussen de witte wijn (50 ml) in een andere pan. Voeg de witte wijn toe aan de karamel en laat wat vocht verdampen. Voeg ook de blaadjes tijm (van 3 takjes) toe.
Schenk de karamel in de taartpan en laat heel even wat afkoelen.
Schil ondertussen de peren (2 stuks), snijd in de breedte doormidden en doe dat ook met de witlof (6 kropjes). Verwijder even met een appel- of parissienneboor het klokhuis.
Zet de witlof en de peertjes in de karamel.
Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die de taartpan of -vorm mooi kan bedekken. Prik er vervolgens wat gaatjes in en bedek er de witlof mee. Stop de randen mooi in.
Bak de tarte tatin in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Wil je meer weten over het bewaren van bladerdeeg? In ons artikel 'Bladerdeeg opnieuw invriezen' vind je alles wat je moet weten.
Giet het vocht dat tijdens het bakken vrij is gekomen af in een pannetje en kook dat even in.
Leg een bord op de tarte tatin en draai deze dan om, wel ineens, om spetteren te voorkomen. Schep vervolgens nog wat van het ingekookte vocht over de witlof.