🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Recepten
Lotus speculoos kersttaart

Lotus speculoos kersttaart

Dit recept is van: Karin

Speculoos Lotustaart recept
Lotus speculoos kersttaart
Info Benodigdheden Stappen

Knapperige koekjes en heerlijke Zwitserse meringue botercrème: Er is eigenlijk geen reden om deze fantastische kersttaart niet op tafel te zetten deze feestdagen! Maak hem van tevoren en geniet van deze geweldige afsluiting van het kerstdiner.

90 min. Bereidingstijd
25 min. Baktijd
 
 
 
 
 
Moeilijkheid
16-20 Porties
Kerst Thema recepten Speculaas Speculoos Feestdagen
4
6 beoordelingen Geef jouw mening
Dit recept al eens gemaakt? Beoordeel het recept.

Nog geen beoordelingen. ${ totalRatings } beoordeling. ${ totalRatings } beoordelingen.

Bedankt voor je beoordeling!
${ message.value }
${ message.value }

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Bloem
    325 g (gram)
    Bloem
  • Bakpoeder
    2.5 tl (theelepels)
    Bakpoeder
  • Zout
    0.5 tl (theelepels)
    Zout
  • Boter (ongezouten roomboter)
    670 g (gram)
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Donkere basterdsuiker
    310 g (gram)
    Donkere basterdsuiker
  • Zonnebloemolie
    3 el (eetlepels)
    Zonnebloemolie
  • Vanille extract
    1 el (eetlepels)
    Vanille extract
  • Ei
    4 grote
    Ei
  • Melk
    300 ml
    Melk

 

  • Eiwit (liefst gepasteuriseerd)
    250 g (gram)
    Eiwit (liefst gepasteuriseerd)
  • Suiker (kristalsuiker)
    500 g (gram)
    Suiker (kristalsuiker)
  • Boter (ongezouten roomboter)
    500 g (gram)
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Speculoospasta
    250 g (gram)
    Speculoospasta
  • Speculooskoekjes
    1 Pak
    Speculooskoekjes
  • Gouden sprinkles
    Gouden sprinkles
  • Eetbare glanspoeder (goud)
    Eetbare glanspoeder (goud)
  •  
    Heldere alcohol (voor het maken van eetbare verf)

Keukenspullen

  • Bakvormen laagjestaart Ø15 (bijv. Wilton)
    4 Stuk(s)
    Bakvormen laagjestaart Ø15 (bijv. Wilton)
    Bestel dit product online
  • Keukenmachine (of handmixer)
    Keukenmachine (of handmixer)
  • Pan met hittebestendige schaal  (au bain-marie)
    Pan met hittebestendige schaal (au bain-marie)
  • Taartkarton
    Taartkarton
  • Paletmes
    Paletmes
  • Spuitzak
    2 Stuk(s)
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Spuitmondje 6B
    Spuitmondje 6B
    Bestel dit product online
  • Spuitmondje 8B
    Spuitmondje 8B
    Bestel dit product online
  • Boter of bakspray om mee in te vetten
    Boter of bakspray om mee in te vetten
    Bestel dit product online

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Cakes bakken

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.

Spray de 4 bakvormen in met bakspray.

Zeef de bloem (325 g), bakpoeder (2.5 tl) en het zout (0.5 tl) boven een kom en zet opzij.

Doe de boter (170 g), donkere basterdsuiker (310 g), zonnebloemolie (3 el) en het vanille extract (1 el) in een kom en mix dit ca. 10 minuten.

Voeg één voor één de eieren (4 stuks) toe en mix tot alles goed vermengd is. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe en mix tot het net is opgenomen.

Voeg langzaam de melk (300 ml) toe. Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en mix tot alles goed vermengd is. Pas op dat je het beslag niet te lang mixt.

Verdeel het beslag over de 4 bakvormen. Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake om te kijken of de cake daadwerkelijk gaar is. Deze moet er schoon uitkomen.

Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de bakvormen. Los de cakes uit de bakvormen en laat verder afkoelen op een taartrooster. Begin pas met vullen en afsmeren van de taart als de cakes helemaal afgekoeld zijn.

2. Zwitserse meringue botercrème bereiden

Doe de eiwitten (250 g) en de suiker (500 g) in een hittebestendige kom en verwarm dit au bain-marie tot de suiker volledig is opgelost (50 - 60 graden Celcius).

Mix de verwarmde eiwitten in een keukenmixer tot de eiwitten stijf zijn geworden.

Voeg de (koude) boter (500 g) klontje voor klontje toe. Mix het mengsel ongeveer 10 minuten tot het een romige massa wordt.

Haal de helft van de meringue botercrème uit de kom en doe in een andere kom. Voeg de speculoos (250 g) toe aan de overgebleven helft en mix tot alles goed vermengd is.

3. Lotus taart opbouwen en decoreren

Plaats één van de cakes op een taartkarton. Smeer een laagje speculoosbotercrème op de cake en verdeel daar bovenop een laagje verkruimelde speculooskoekjes.

Herhaal bovenstaande stap met de tweede en derde cakelaag. Sluit af met de vierde cakelaag.

Smeer de speculoos botercrème dun aan de bovenkant en zijkant van de taart. Strijk dit glad met behulp van een paletmes.

Breek wat speculooskoekjes in grote stukken en plak deze aan de zijkant van de taart zodat er in het midden een 'ring' ontstaat.

Breng aan de boven- en onderzijde van de ring een laagje van de witte botercrème aan zodat een 'fault line' van speculooskoekjes ontstaat. Strijk dit glad met behulp van een paletmes. Breng vervolgens witte botercrème aan op de bovenzijde van de taart en strijk glad.

Leg op de bovenkant van de taart een laagje verkruimelde speculooskoekjes en spuit hierop kerstboompjes van de witte botercrème.

Versier naar wens met gouden parels, sterren etc.

Koel de taart goed! Meng een beetje eetbaar goudpoeder met een heldere alcohol en verf het randje van de 'fault line' goud.

 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.