Knapperige koekjes en heerlijke Zwitserse meringue botercrème: Er is eigenlijk geen reden om deze fantastische kersttaart niet op tafel te zetten deze feestdagen! Maak hem van tevoren en geniet van deze geweldige afsluiting van het kerstdiner.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Spray de 4 bakvormen in met bakspray.
Zeef de bloem (325 g), bakpoeder (2.5 tl) en het zout (0.5 tl) boven een kom en zet opzij.
Doe de boter (170 g), donkere basterdsuiker (310 g), zonnebloemolie (3 el) en het vanille extract (1 el) in een kom en mix dit ca. 10 minuten.
Voeg één voor één de eieren (4 stuks) toe en mix tot alles goed vermengd is. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe en mix tot het net is opgenomen.
Voeg langzaam de melk (300 ml) toe. Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en mix tot alles goed vermengd is. Pas op dat je het beslag niet te lang mixt.
Verdeel het beslag over de 4 bakvormen. Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake om te kijken of de cake daadwerkelijk gaar is. Deze moet er schoon uitkomen.
Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de bakvormen. Los de cakes uit de bakvormen en laat verder afkoelen op een taartrooster. Begin pas met vullen en afsmeren van de taart als de cakes helemaal afgekoeld zijn.
Doe de eiwitten (250 g) en de suiker (500 g) in een hittebestendige kom en verwarm dit au bain-marie tot de suiker volledig is opgelost (50 - 60 graden Celcius).
Mix de verwarmde eiwitten in een keukenmixer tot de eiwitten stijf zijn geworden.
Voeg de (koude) boter (500 g) klontje voor klontje toe. Mix het mengsel ongeveer 10 minuten tot het een romige massa wordt.
Haal de helft van de meringue botercrème uit de kom en doe in een andere kom. Voeg de speculoos (250 g) toe aan de overgebleven helft en mix tot alles goed vermengd is.
Plaats één van de cakes op een taartkarton. Smeer een laagje speculoosbotercrème op de cake en verdeel daar bovenop een laagje verkruimelde speculooskoekjes.
Herhaal bovenstaande stap met de tweede en derde cakelaag. Sluit af met de vierde cakelaag.
Smeer de speculoos botercrème dun aan de bovenkant en zijkant van de taart. Strijk dit glad met behulp van een paletmes.
Breek wat speculooskoekjes in grote stukken en plak deze aan de zijkant van de taart zodat er in het midden een 'ring' ontstaat.
Breng aan de boven- en onderzijde van de ring een laagje van de witte botercrème aan zodat een 'fault line' van speculooskoekjes ontstaat. Strijk dit glad met behulp van een paletmes. Breng vervolgens witte botercrème aan op de bovenzijde van de taart en strijk glad.
Leg op de bovenkant van de taart een laagje verkruimelde speculooskoekjes en spuit hierop kerstboompjes van de witte botercrème.
Versier naar wens met gouden parels, sterren etc.
Koel de taart goed! Meng een beetje eetbaar goudpoeder met een heldere alcohol en verf het randje van de 'fault line' goud.