Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Citroen paasei

Op zoek naar een echt spektakelstuk voor op de paastafel? Die vind je hier! Een taart met twee biscuitlagen gevuld met meringue en citroenvulling. Lekker fris voor het voorjaar!

Bereiden

60 min

Baktijd

10 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

16 porties

Voorbereiden

Elektrisch 220°C / Hetelucht 200°C

 1. Stap 1

  Verwarm de oven voor op de aangegeven temperatuur.

 2. Stap 2

  Teken op een bakplaat met bakpapier bekleed, twee vormen van een ei, ongeveer 16 x 22 centimeter groot. Maak eenzelfde mal van karton van dit formaat. Leg apart.

Maak twee biscuitlaagjes

 1. Stap 3

  • 5 eieren (M)

  • 100 g suiker

  • 100 g Koopmans Patentbloem Kristal

  • 8 g Koopmans Maizena

  Splits de eieren voor de biscuitbodem. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Anders zal het eiwit niet stijf worden. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf en voeg de suiker langzaam toe. Zet de mixer uit. Voeg met een spatel de eierdooiers toe. Zeef de bloem en maïzena boven de kom en spatel deze door het mengsel.

  Brandschone kom?

  Maak je kom vetvrij door bijvoorbeeld een keukenpapiertje met wat citroensap of azijn door de kom te halen. Omspoelen met afwasmiddel werkt ook. Een glazen (beslag)kom is het makkelijkst vetvrij te maken.

 2. Stap 4

  Neem de bakplaat. Verdeel het beslag over de uitgetekende eieren. Dit hoeft niet binnen de lijntje maar ongeveer. Later is de mal van karton een hulpmiddel om ze strak uit te snijden. Probeer het beslag zo min mogelijk te bestrijken. Dit voorkomt dat de luchtigheid van het beslag verloren gaat.

 3. Stap 5

  Bak de bakplaat met de 2 eivormige biscuitbodems in 9 á 10 minuten in het midden van de oven gaar.

 4. Stap 6

  Leg een vel bakpapier op een (taart)rooster. Draai direct uit de oven de biscuitbodems om op het rooster met bakpapier. Verwijder hierna het meegebakken bakpapier. Leg het zojuist verwijderde bakpapier hierna weer op de biscuit om uitdrogen te voorkomen. Laat de biscuit volledig afkoelen.

Maak een citroenvulling

 1. Stap 7

  • 1,5 blaadje Dr. Oetker Gelatine

  • 75 g roomboter

  Laat de gelatine weken in een bakje met koud water. Snijd de boter in kleine blokjes. Zet beiden apart.

 2. Stap 8

  • 45 g suiker

  • 50 g citroen (sap en rasp)

  • 1 ei (klein formaat, ca. 50 g)

  Breng de suiker en de citroensap met rasp in een steelpan aan de kook. Neem de pan van de warmtebron. Voeg het losgeklopt ei al roerend toe.

 3. Stap 9

  Zet de pan terug op de warmtebron. Blijf roeren totdat het mengsel gaat binden. Neem de pan van de warmtebron en voeg al roerend de boter toe. Voeg als laatste de gelatine, met aanhangend water, toe. Laat de vulling afkoelen totdat het dik genoeg is om te spuiten.

Klop eiwitten voor meringue

 1. Stap 10

  • 3 eiwitten

  • 25 g poedersuiker

  Klop de eiwitten los in een brandschone kom. Voeg voorzichtig de poedersuiker toe.

 2. Stap 11

  • 65 ml water

  • 200 g kristalsuiker (fijn)

  Kook in een pan de suikersiroop. Doe dit door de kristalsuiker met het water te koken tot 120 graden. Gebruik hiervoor de kookthermometer.

 3. Stap 12

  Zet vervolgens de mixer in het eiwitmengsel op een lage stand en voeg deze suikersiroop toe. Let op! Dit is kokend heet! Klop de meringue net zolang totdat deze is afgekoeld. Gebruik de meringue meteen voor het vullen en versieren van de taart in de volgende stap.

Vul en versier je citroen paasei

 1. Stap 13

  Neem de afgekoelde biscuit en snijd langs de mal van karton de twee eivormen netjes af. Leg één van de ei biscuitbodems op een bord of schaal.

 2. Stap 14

  Doe de meringue (kartelmondje) en de citroenvulling (rond mondje) in de beide spuitzakken. Vul de binnenzijde van de taart door dotjes van de citroenvulling en de meringue rij om rij op de onderste biscuitbodem te spuiten.

 3. Stap 15

  Plaats het tweede ei op de vulling. Versier de bovenkant van de taart opnieuw rij om rij met dotjes van de meringue en de citroenvulling.

 4. Stap 16

  Neem een crème brûlée brander. Geef de meringue een mooi bruin laagje. Doe dit voorzichtig om verbranden te voorkomen.

 5. Stap 17

  • Paaseitjes (en andere versiering zoals fondantkipjes of haasjes)

  Versier de taart als laatste met de paassnoepjes zoals paaseitjes, fondantkipjes en/of haasjes.

  Heb je merengue over? Spuit er schuimpjes van een met bakpapier beklede bakplaat en bak zo'n 2 uur op 100ºC in de oven. Zet dan de oven uit en laat ze volledig drogen en afkoelen in de afgesloten oven. De schuimpjes zijn dan bijvoorbeeld ook verder te verwerken tot Etan Mess.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.