Koopmans

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Baklava van bladerdeeg

De makkelijke variant van baklava. Het originele recept is met filodeeg, maar deze met bladerdeeg is net zo lekker. Honing, walnoten en een knapperig deeg, heerlijk met een kopje verse munt thee.

Bereiden

30 min

Baktijd

45 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

12 stuks

Voorbereiden

Elektrisch 190°C / Hetelucht 180°C

  1. Stap 1

    • 0,5 citroen

    • 2 el honing (vloeibaar)

    • 2 kaneelstokjes

    • 180 g kristalsuiker

    • 125 ml water

    Pers een halve citroen uit en rasp de schil van een halve citroen. Doe het rasp, sap, honig, kaneelstokjes, kristalsuiker en water in een steelpan en zet het op het vuur. Verwarm het op een rustig vuur, zodat de suiker oplost en de kaneelsmaak in de siroop trekt. Laat dit tenminste 20 minuten op het vuur staan. Ondertussen kun je de baklava maken.

    Citroen raspen

    Zorg ervoor dat je echt alleen de schil raspt. Het witte van de citroen zorgt voor een bittere smaak.

  2. Stap 2

    Plaats het rooster iets onder het midden en verwarm de oven voor. Vet de vorm licht in, ook de zijkanten, en knip een stukje bakpapier ter grootte van de bodem, leg dit op de bodem.

  3. Stap 3

    • 6 plakjes Koopmans Bladerdeeg Roomboter

    Leg 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer, laat ze verspreid over het aanrecht ontdooien.

Baklava maken

  1. Stap 4

    • 75 g Dr. Oetker Garneeramandelen

    • 35 g pistachenoten (ongezout)

    • 2 el kristalsuiker

    • 35 g Dr. Oetker Walnoten

    • 2 tl kaneel

    Vermaal de amandelen, pistachenoten en walnoten in een hakmolen. Meng dit met de suiker en kaneel.

  2. Stap 5

    • 30 g boter (gesmolten)

    Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met gesmolten boter.

  3. Stap 6

    Rol een tweede plakje uit, ter grootte van het bakblik, leg dit op het andere plakje deeg, bestrijk weer met gesmolten boter.

  4. Stap 7

    Verdeel de helft van het notenmengsel over het bladerdeeg. Leg hierop weer een uitgerold plakje bladerdeeg en bestrijk weer met gesmolten boter, herhaal deze stap. Nu heb je 4 lagen bladerdeeg.

  5. Stap 8

    Verdeel hierop de rest van het notenmengsel. Leg hierop weer een uitgerold plakje bladerdeeg en bestrijk weer met gesmolten boter, herhaal deze stap. Nu heb je 6 lagen bladerdeeg.

  6. Stap 9

    Bestrijk de bovenkant ook weer met gesmolten boter. Snijd de baklava in 16 stukjes, helemaal tot aan de bodem. Bak de baklava in 30 minuten knapperig en lichtbruin.

  7. Stap 10

    Giet de helft van de suikersiroop over de baklava. Laat het intrekken. Giet na een half uur de rest van de suikersiroop over de baklava. Laat de baklava helemaal afkoelen en een tijdje rusten, tenminste 4 uur, dan zijn de smaken lekker ingetrokken. Snijd voor het presenteren nog een keer de blokjes baklava goed aan.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.