We krijgen vaak vragen over het vervangen van ingrediënten in onze recepten. Daarom hebben we vervangers voor de meest gebruikte ingrediënten voor je op een rijtje gezet. Staat jouw ingrediënt er niet tussen? Stuur ons een berichtje, dan denken we met je mee.
Bakken komt meestal erg precies. Hierdoor is het vervangen van ingrediënten soms ingewikkeld. Je kunt niet zeggen dat je in alle recepten een banaan kunt gebruiken in plaats van een ei of boekweitmeel in plaats van bloem. Elk recept is anders en ingrediënten vervangen vraagt om experimenteren: je kunt het in ieder geval proberen. Totdat je het geprobeerd hebt, weet niemand of het een succes wordt.
In veel taarten en koekjesrecepten gebruiken we bloem. Heb je liever een vervanger omdat je geen tarwe eet of glutenvrij moet eten? Dan zijn er verschillende opties. Goede vervangers voor bloem met gluten zijn:
Tarwemeel
Speltmeel
Met deze melen maak je jouw baksels net wat voedzamer.
Wil je glutenvrij bakken? Kies dan voor een van de volgende opties:
Amandelmeel
Rijstmeel
Teffmeel
Maismais
Boekweitmeel
Glutenvrij bakken is erg lastig. Gluten zorgen ervoor dat meel rijst en geven koekjes en taarten een luchtige textuur. Je kunt deze melen daarom ook niet 1 op 1 vervangen met bloem. Wil je niet zelf aan de slag met allemaal extra toevoegingen? Kies dan voor een glutenvrije basismix of een speciale koekjes of taart bakmix. Hierin zitten alle benodigde toevoegingen om ook zonder gluten iets lekkers te bakken.
Ook eieren vervangen tijdens het bakken is vrij ingewikkeld. Volg je een speciaal dieet of heb je een allergie voor eieren? Kies dan voor een van de volgende vervangers:
Een halve rijpe banaan
Chiazaad met water (een zogenaamd chia egg)
Appelmoes
Extra plantaardige olie
Yoghurt
Welke vervanger het best werkt is echt afhankelijk van het recept. Het is dus even uitproberen wat het beste werkt bij jouw favoriete recepten.
Eieren zorgen voor binding en helpen ook nog eens een handje bij het rijzen. Voeg daarom altijd een beetje extra bakpoeder toe wanneer je ei vervangt door een ander ingrediënt.
Wanneer we het op Bakken.nl hebben over boter, dan bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Wil je liever een plantaardig alternatief of eet je geen boter in verband met een allergie? Kies dan een van de volgende vervangers:
Kokosolie
Ghee
Plantaardige margarine (bijvoorbeeld Flora)
Zonnebloemolie
Welke vervanger je het beste kunt kiezen hangt af van het recept. Zo worden koekjes het mooiste met margarine en kun je voor cake bijvoorbeeld beter zonnebloemolie gebruiken.
Een vraag die wij super vaak krijgen is: kan ik bakpoeder gebruiken in plaats van baking soda of andersom?
Wij helpen iedereen graag met het beantwoorden van al hun bakvragen dus bij deze:
Staat er in een recept baking soda? Dan kun je dit altijd vervangen voor bakpoeder. Je mist hierdoor in sommige klassieke gerechten de specifieke smaak van baking soda, maar voor het rijzen maakt het geen verschil.
Heb je alleen baking soda in huis en maak je een recept waar bakpoeder in moet? Zorg dan dat je altijd een beetje zuur (citroensap, azijn etc.) toevoegt. Hiermee activeer je de baking soda en zorg je dat jouw baksel lekker luchtig wordt.
Vegan bakken wordt steeds populairder. Heb je hier nog niet zo veel ervaring mee? Dan hebben wij een aantal handige tips.
Melk vervangen voor een plantaardige variant werkt erg goed. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk, havermelk of sojamelk en houdt de hoeveelheid uit het recept aan
Er zijn verschillende soorten plantaardige boter, maar voor bakken is Flora de beste keuze. Deze vegan boter komt qua smaak erg in de buurt van roomboter
Heb je een recept waar je room voor nodig hebt? Kijk dan in de winkel voor een plantaardig alternatief. Zo heb je vegan mascarpone en slagroom van verschillende merken. Perfect voor het maken van vegan traktaties!