We krijgen vaak vragen over het vervangen van ingrediënten in onze bakrecepten. Daarom hebben we vervangers voor de meest gebruikte ingrediënten voor je op een rijtje gezet. Staat jouw te vervangen ingrediënt er niet tussen? Stuur ons een berichtje, dan denken we met je mee.
Bakken komt meestal erg precies. Hierdoor kan het vervangen van ingrediënten soms best ingewikkeld zijn. Je kunt niet zeggen dat je in alle recepten een banaan kunt gebruiken in plaats van een ei of boekweitmeel in plaats van bloem. Elk recept is anders en ingrediënten vervangen, vraagt om experimenteren: je kunt het in ieder geval proberen. Totdat je het geprobeerd hebt, weet niemand of het een succes wordt.
In veel taarten en koekjesrecepten gebruiken we bloem. Heb je liever een vervanger van bloem, omdat je geen tarwe eet of glutenvrij moet eten? Dan zijn er verschillende opties. Goede vervangers voor bloem met gluten zijn:
Tarwemeel
Speltmeel
Met deze melen maak je jouw baksels net wat voedzamer. Maar let op, hier zitten nog wel gluten in.
Wil je glutenvrij- en tarwevrij bakken? Kies dan voor een van de volgende opties:
Amandelmeel
Rijstmeel
Teffmeel
Maismais
Boekweitmeel
Havermeel
Kokosmeel
Kikkererwtenmeel
Bananenmeel
Glutenvrij en tarwevrij bakken, is erg lastig. Gluten zorgen er namelijk voor dat je taart of cake rijst en geven je baksel een luchtige textuur. Je kunt bloem daardoor ook niet 1 op 1 vervangen door een van deze melen.
Wil je niet zelf aan de slag met allemaal extra toevoegingen? En wil je zeker weten dat jouw glutenvrije of tarwevrije baksel lukt? Kies dan voor een glutenvrije basismix of een speciale koekjes of taart bakmix zonder tarwe en gluten. In zo'n bakmix zitten alle benodigde toevoegingen om ook zonder gluten iets lekkers en luchtigs te bakken.
Ook eieren vervangen tijdens het bakken is vrij ingewikkeld. Volg je een speciaal dieet of heb je een allergie voor eieren? Dan kun je helaas niet anders. Maar ook als je ervoor kiest om vegan te eten, passen eieren niet in je eetpatroon. Kies in dat geval voor een van de volgende ei-vervangers:
Een halve rijpe banaan
1 el gemalen Chiazaad met 3 el water (een zogenaamd chia egg)
50 gram Appelmoes
Extra plantaardige olie (bijv. zonnebloem)
Yoghurt
Kant-en-klare eivervanger
Welke ei-vervanger het best werkt is echt afhankelijk van het recept en type baksel. Het is dus even uitproberen welke ei-vervanger het beste werkt bij jouw favoriete recepten. Probeer het daarom vooral zelf eens uit of ga op zoek naar een kant-en-klaar vegan bakrecept.
Eieren zorgen voor binding van je beslag en helpen ook nog eens een handje bij het rijzen van je baksel. Voeg daarom altijd een beetje extra bakpoeder aan je beslag toe wanneer je ei vervangt door een ander ingrediënt. En om je bakpoeder extra te activeren, kun je op het laatst een beetje appelazijn toevoegen.
Wanneer we het op Bakken.nl hebben over boter, dan bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Wil je liever een plantaardig alternatief op roomboter of eet je geen boter in verband met een allergie? Kies dan een van de volgende vervangers:
Kokosolie
Ghee
Plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock)
Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
Welke vervanger je het beste kunt kiezen hangt af van het recept. Zo worden koekjes het mooiste met plantaardige roomboter en kun je voor cake bijvoorbeeld beter zonnebloemolie gebruiken.
Een vraag die wij erg vaak krijgen: kan ik bakpoeder gebruiken in plaats van baking soda of andersom?
Staat er in een recept baking soda? Dan kun je dit altijd 1-op-1 vervangen voor bakpoeder. Je mist hierdoor in sommige klassieke gerechten de specifieke smaak van baking soda, maar voor het rijzen maakt het geen verschil voor het eindresultaat.
Heb je alleen baking soda in huis en maak je een recept waar bakpoeder in moet? Zorg dan dat je altijd een beetje zuur (citroensap, azijn, chocolade, etc.) toevoegt. Hiermee activeer je de baking soda en zorg je dat jouw baksel lekker luchtig wordt.
Vegan bakken wordt steeds populairder. Heb je hier nog niet zo veel ervaring mee? Dan hebben wij een aantal handige tips om je baksel 100% plantaardig te maken.
Melk vervangen voor een plantaardige variant werkt erg goed. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk, havermelk of sojamelk en houd de hoeveelheid voor 'gewone' melk uit het recept aan
Er zijn verschillende soorten plantaardige boter, maar voor bakken is Vioblock de beste keuze. Deze vegan boter komt qua smaak erg in de buurt van roomboter en gedraagt zich in een baksel ook erg als roomboter.
Heb je een recept waar je room voor nodig hebt? Kijk dan in de winkel voor een plantaardig alternatief. Zo heb je vegan mascarpone en slagroom van verschillende merken. Perfect voor het maken van de lekkerste vegan traktaties!