Kijk je in webshops of een kookwinkel dan kom je verschillende bakvormen tegen. Maar welke heb je nou echt nodig en waarom?
Er is super veel om uit te kiezen, maar wil je een complete collectie waar je bijna alle baksels mee kunt maken? Zorg dan dat je de volgende bakvormen in huis hebt:
Springvorm
Taartpan
Bakplaat
Cakevorm
Muffinvorm
Broodblik
Tulbandvorm
Quichevorm
Je hebt veel verschillende bakvormen, maar naast de soort is ook het materiaal belangrijk. Wil je wat meer investeren? Kies dan voor een emaille bakvorm of een van gietaluminium. Deze zijn duurder dan normale bakvormen en dat zie je terug in de kwaliteit en levensduur.
Heb je een wat kleiner budget? Koop dan een bakvorm van een gevestigd merk zoals Patisse of Zenker. Ga hierbij voor een vorm net boven de basis qua prijsklasse. Door net iets meer uit te geven dan het minimum krijg je al snel betere kwaliteit.
De springvorm gebruik je waarschijnlijk het meest van al je bakvormen. De meeste taartrecepten zijn voor een springvorm van 24 cm. Dit is de perfecte tussenmaat. Bak je vaak voor 2 of 3 mensen? Dan is een springvorm van 20 cm ook handig om aan te schaffen.
Taartpannen zijn eigenlijk springvormen met een vaste bodem. Deze vormen zijn er in zowel ronde als vierkante uitvoeringen. Doordat de taartpan niet zoals een springvorm makkelijk open gaat is het belangrijk een taartpan te kopen met een goede antiaanbaklaag. Alleen dan krijg je jouw baksels mooi uit de vorm.
Een bakplaat zit meestal bij je oven, maar wist je dat dit eigenlijk een hele handige bakvorm is? Wat dacht je bijvoorbeeld van koekjes. De meeste mensen bakken deze op een bakplaat met een bakpapiertje. De bakplaat die bij de oven zit is niet altijd van de beste kwaliteit. Investeer dus eens in een nieuwe en check dan van tevoren even goed welk formaat in jouw oven past.
Cakevormen zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest populaire is de rechthoekige. Hierin bak je een klassieke cake met vanillesmaak of een feestelijke cake met kleurstof en bijzondere ingrediënten. Een standaard cakevorm heeft een lengte van 25 cm, maar je hebt ook grotere en kleinere varianten.
Houd je van muffins en cupcakes? Zorg dan dat je een muffinvorm in huis haalt. Ook deze bakvorm is er in verschillende formaten. Zo heb je speciale bakblikken voor minicupcakes en bakvormen waar je 6 grote muffins mee bakt. Daarnaast is een muffinvorm ook perfect voor het bakken van bladerdeeghapjes en amuses voor bij de borrel. Kies het aantal vakjes dat het beste past bij jouw bakgedrag of zorg dat je er 2 in huis hebt waarmee je meerdere batches tegelijk bakt.
Brood bakken is een kunst op zich. Wil je van dat knapperige desembrood maken? Zorg dan dat je een gietijzeren braadpan in huis hebt. Deze stevige pannen zijn perfect voor het bakken van desembrood in de oven. Ga je brood bakken met gist? Kies dan voor een rechthoekig broodbakblik. Deze bakvormen lijken op cakevormen maar zijn net wat rechter aan de zijkanten. Kies een broodbakvorm met een goede antiaanbaklaag en bestuif hem voor het bakken met een handje meel.
Tulbandvormen zijn een categorie apart. Deze vormen heb je in verschillende unieke designs en maten. Met een tulbandvorm wordt een cakerecept in een keer een stuk feestelijker. Koop je een tulbandvorm, kies dan voor een uniek ontwerp van bijvoorbeeld Nordic Ware. Tulbandvormen zijn er van verschillende merken en materialen. Ga als het kan voor een vorm gemaakt van gietaluminium. Deze zijn van fantastische kwaliteit en gaan een leven lang mee.
Tot slot is er nog de quichevorm. Ben je een liefhebber van een lekkere hartige taart? Zorg dan dat je een quichevorm in huis hebt. Kies bij voorkeur voor een bakvorm met gaatjes in de bodem en bak een quiche met knapperige korst. Bepaal de grootte van je quichevorm aan de hand van het aantal eters dat je meestal hebt en kies er een uit met antiaanbaklaag.