Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Artikelen
Bakvormen keuzehulp
Bakvormen keuzehulp

Bakvormen keuzehulp

Kijk je in webshops of een kookwinkel dan kom je verschillende bakvormen tegen. Maar welke heb je nou echt nodig en waarom?

Alle bakvormen op een rijtje

Er is super veel om uit te kiezen, maar wil je een complete collectie waar je bijna alle baksels mee kunt maken? Zorg dan dat je de volgende bakvormen in huis hebt:

  • Springvorm

  • Taartpan

  • Bakplaat

  • Cakevorm

  • Muffinvorm

  • Broodblik 

  • Tulbandvorm

  • Quichevorm 

Bakvormen-Patisse

nordic-ware-heritage-bundlette-mini-6-stuks

Verschillende materialen

Je hebt veel verschillende bakvormen, maar naast de soort is ook het materiaal belangrijk. Wil je wat meer investeren? Kies dan voor een emaille bakvorm of een van gietaluminium. Deze zijn duurder dan normale bakvormen en dat zie je terug in de kwaliteit en levensduur.

Heb je een wat kleiner budget? Koop dan een bakvorm van een gevestigd merk zoals Patisse of Zenker. Ga hierbij voor een vorm net boven de basis qua prijsklasse. Door net iets meer uit te geven dan het minimum krijg je al snel betere kwaliteit.

Springvormen

De springvorm gebruik je waarschijnlijk het meest van al je bakvormen. De meeste taartrecepten zijn voor een springvorm van 24 cm. Dit is de perfecte tussenmaat. Bak je vaak voor 2 of 3 mensen? Dan is een springvorm van 20 cm ook handig om aan te schaffen.

springvorm-emaille

PME Taartpan Ø20

Taartpannen

Taartpannen zijn eigenlijk springvormen met een vaste bodem. Deze vormen zijn er in zowel ronde als vierkante uitvoeringen. Doordat de taartpan niet zoals een springvorm makkelijk open gaat is het belangrijk een taartpan te kopen met een goede antiaanbaklaag. Alleen dan krijg je jouw baksels mooi uit de vorm.

Bakplaat

Een bakplaat zit meestal bij je oven, maar wist je dat dit eigenlijk een hele handige bakvorm is? Wat dacht je bijvoorbeeld van koekjes. De meeste mensen bakken deze op een bakplaat met een bakpapiertje. De bakplaat die bij de oven zit is niet altijd van de beste kwaliteit. Investeer dus eens in een nieuwe en check dan van tevoren even goed welk formaat in jouw oven past.

Bakplaat

Cakevorm

Cakevorm

Cakevormen zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest populaire is de rechthoekige. Hierin bak je een klassieke cake met vanillesmaak of een feestelijke cake met kleurstof en bijzondere ingrediënten. Een standaard cakevorm heeft een lengte van 25 cm, maar je hebt ook grotere en kleinere varianten.

Muffinvorm

Houd je van muffins en cupcakes? Zorg dan dat je een muffinvorm in huis haalt. Ook deze bakvorm is er in verschillende formaten. Zo heb je speciale bakblikken voor minicupcakes en bakvormen waar je 6 grote muffins mee bakt. Daarnaast is een muffinvorm ook perfect voor het bakken van bladerdeeghapjes en amuses voor bij de borrel. Kies het aantal vakjes dat het beste past bij jouw bakgedrag of zorg dat je er 2 in huis hebt waarmee je meerdere batches tegelijk bakt.

muffin-bakvormen

CIMG1116

Broodblik

Brood bakken is een kunst op zich. Wil je van dat knapperige desembrood maken? Zorg dan dat je een gietijzeren braadpan in huis hebt. Deze stevige pannen zijn perfect voor het bakken van desembrood in de oven. Ga je brood bakken met gist? Kies dan voor een rechthoekig broodbakblik. Deze bakvormen lijken op cakevormen maar zijn net wat rechter aan de zijkanten. Kies een broodbakvorm met een goede antiaanbaklaag en bestuif hem voor het bakken met een handje meel.

Tulbandvorm

Tulbandvormen zijn een categorie apart. Deze vormen heb je in verschillende unieke designs en maten. Met een tulbandvorm wordt een cakerecept in een keer een stuk feestelijker. Koop je een tulbandvorm, kies dan voor een uniek ontwerp van bijvoorbeeld Nordic Ware. Tulbandvormen zijn er van verschillende merken en materialen. Ga als het kan voor een vorm gemaakt van gietaluminium. Deze zijn van fantastische kwaliteit en gaan een leven lang mee.

dr-oetker-tulband-bakvorm-twist

quiche-vormen

Quichevorm

Tot slot is er nog de quichevorm. Ben je een liefhebber van een lekkere hartige taart? Zorg dan dat je een quichevorm in huis hebt. Kies bij voorkeur voor een bakvorm met gaatjes in de bodem en bak een quiche met knapperige korst. Bepaal de grootte van je quichevorm aan de hand van het aantal eters dat je meestal hebt en kies er een uit met antiaanbaklaag.

Er bestaan zoveel bakvormen dat we ze moeilijk echt állemaal kunnen benoemen. De bovengenoemde bakvormen komen vaak voor, hieronder nog een aantal bijzondere bakvormen die je voor specifieke gebakjes nodig hebt.

Slof bakvorm

Een slof bakvorm of sloffenring gebruik je speciaal voor het bakken van een slof. Meestal zijn slof bakvormen ovale vormen zonder bodem. Omdat het deeg voor een slof vrij vast is, heb je ook niet per se een bodem in je bakvorm nodig. Wil je wel een slof bakvorm met bodem, kies dan voor een ovalen springvorm.

Boterkoek bakvorm

Je zou boterkoek gewoon in een ronde bakvorm kunnen bakken, maar het fijnste is wel om hier een speciale boterkoekvorm voor te hebben. Met een boterkoek bakvorm bak je de boterkoek precies in de juiste vorm en de juiste dikte, zo weet je ook zeker dat je met de baktijd in je recept helemaal goed zit. Ook fijn aan een boterkoek bakvorm; de meeste boterkoekvormen hebben een geïntegreerd mes waarmee je de boterkoek supermakkelijk van zijn vorm los snijdt.

Vlaaivorm

Met een vlaaivorm of vlaaipan heb je de beste basis om de lekkerste Limburgse vlaaien te maken! Bij de meeste verkopers vind je vlaaivormen met een golvende rand zoals de quichevorm, maar de zogenaamde vlaaipan is helemaal glad en zorgt dus voor een mooie gevormde Limburgse vlaai, zoals het hoort.

Madeleine bakvorm

Wil je Madeleines gaan bakken, dan moet je wel een speciale Madeleine bakvorm hebben. Dit is namelijk de enige manier waarop je deze mooie vorm in je cakejes krijgt. Een Madeleine bakvorm kun je in hard materiaal of in siliconen krijgen. Beiden werken prima, dit is meer een kwestie van voorkeur, wat je zelf fijn vindt dus.

Donut bakvorm

De echte donuts vorm je natuurlijk zelf en bak je in hete olie, maar tegenwoordig vind je ook verschillende ovengebakken donuts. Daarvoor is een donut bakvorm wél heel erg handig. Je vindt donut bakvorm gewoonlijk in siliconen of hard materiaal, allemaal wel non-stick uiteraard, zodat je de donuts er weer makkelijk uit krijgt! Wil je je donuts toch zelf vormen? Gebruik dan grote ronde uitstekers voor de buitenkant en een extra kleine om de binnenkant uit te steken.

Chiffon cakevorm

Een chiffon cakevorm ken je waarschijnlijk van de Indonesische chiffoncake. Een chiffoncake is een superluchtige zachte cake die vaak op smaak gebracht wordt met pandan of vanille. En wat nog meer heel kenmerkend voor de chiffoncake is, is de vorm! Een soort tulband-achtige vorm, maar dan wat rechter. Een fijne vorm om de chiffoncake zo luchtig mogelijk te krijgen!

Stokbrood bakvorm

Een stokbrood bakvorm is echt ideaal als je zelf stokbrood wil gaan bakken. In de vorm kan je deeg namelijk goed rijzen, terwijl de vorm je deeg in de juiste stokbrood vorm houdt. Een stokbrood vorm heeft een geperforeerde bodem zodat het vocht goed uit het deeg kan verdampen. Dit zorgt voor een heerlijk stokbrood met zachte binnenkant en lekker knapperige buitenkant.

Tartelette bakvormpjes

Ga je tartelettes bakken, dan heb je kleine tartelette bakvormpjes nodig. Tartelette bakvormpjes kun je eigenlijk vergelijken met een quichevorm, maar dan een stuk kleiner. Ook vind je tartelette vormpjes met een gladde rand of zelfs als soort van cupcake tray of bakring. Belangrijk voor een tartelette is, dat het een klein taartje is dat mooi krokant kan bakken. Gelukkig kan dit in alle soorten tartelette bakvormen!

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.