Linda

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Worstenbroodje met Indisch gekruid gehakt

Die lekkere Brabantse worstenbroodjes heerlijk anders van smaak. Niet pittig gekruid naar Indisch familierecept met onder andere verse knoflook en ketjap manis.

Bereiden

65 min

Baktijd

20 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

15-20 stuks

Gehakt kruiden (dag ervoor)

  1. Stap 1

    • 250 g gehakt

    • 1 ei (m)

    • 2 el ketjap manis

    • 2 tenen knoflook (versgeperst)

    • 1 el maggi aroma

    • 1 el nootmuskaat

    • 2-3 paneermeel

    • 1 tl peper

    • 0,5 bouillonblokje (verkruimeld)

    • Scheutje melk

    • Snufje zout

    Het gehakt marineer je het liefst een dag ervoor; het Indische kruidenmengsel trekt dan goed in het vlees. Meng het gehakt in een kom met de nootmuskaat, de knoflook, peper, ei, ketjap, maggi, paneermeel, bouillonblokje, melk en wat zout.

  2. Stap 2

    Maak een bol van het gekruid gehakt, wikkel deze in plastic folie en plaats tot gebruik (de volgende dag) in de koeling om goed te marineren.

Brooddeeg bereiden

  1. Stap 3

    • 1 pak Koopmans Witbrood

    • 25 g boter

    • 275 ml water (handwarm 38°-40° C)

    • 1 tl kurkuma

    Meng in de beslagkom eerst de broodmix met de kurkuma voor een mooi exotisch geel deeg. Voeg hierna het handwarme water en een beetje boter aan de mix toe. Kneed met een mixer met deeghaken en/of met je handen tot één geheel.

    Zorg dat het water echt goed handwarm is, ofwel een aangename douchetemperatuur : 38-40° C. Hiermee activeer je de gist.

  2. Stap 4

    Laat het brooddeeg vervolgens, afgedekt met een schone theedoek, 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

  3. Stap 5

    Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel dan in 15 gelijke bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met een schone theedoek. Laat deze bolletjes bij kamertemperatuur nogmaals 20 minuten rijzen.

Worstjes maken

  1. Stap 6

    Haal het gehakt uit de koeling. Bestijf een aanrecht of werkblad met wat bloem. Verdeel het Indisch gekruid gehakt in 15 gelijke bolletjes.

  2. Stap 7

    Pak een bolletje gekruid gehakt en rol dit tot een worstje. Rol het worstje vervolgens door de bloem. Doe dit met ieder bolletje en leg de worstjes ondertussen op een koele plek.

Brabants worstenbroodje vullen

Elektrisch 200°C / Hetelucht 180°C

  1. Stap 8

    Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor.

  2. Stap 9

    Pak het eerste bolletje, druk deze met duim en wijsvinger van beide handen in de vorm van een schuitje waar een gekruid worstje precies inpast. Pak een worstje, leg dit in het deegschuitje.

  3. Stap 10

    Rek nu de korte zijden open vouw deze aan beide kanten ongeveer een halve cm over het worstje. Vouw nu de lange zijde van het deeg naar elkaar toe zodat het worstje mooi ingesloten in het deeg komt te liggen. Knijp tussen duim en wijsvinger de lange zijde dicht.

  4. Stap 11

    Let het worstjenbroodje met de naad naar beneden op de bakplaat. Herhaal deze stappen met alle volgende deegbolletjes totdat er uiteindelijk 15 worstenbroodjes op de bakplaat liggen.

Gekruide worstenbroodjes bakken

  1. Stap 12

    • 0,5 ei (m)

    Laat de broodjes 10 minuten narijzen. Bestrijk ze hierna met een half losgeklopt ei.

  2. Stap 13

    Plaats de Indisch gekruide worstenbroodjes in de oven en bak ze mooi geel-goudbruin in ongeveer 20 minuten.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.