Heerlijke Brabantse worstenbroodjes, maar dan nét even anders van smaak. Deze worstenbroodjes zijn gekruid naar Indisch familierecept, met onder andere verse knoflook en ketjap manis!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Het gehakt marineer je het liefst een dag van tevoren, zodat het Indische kruidenmengsel goed in het vlees trekt. Meng het gehakt (250 g) in een kom met de nootmuskaat (1 el), geperste knoflook (2 teentjes), peper (1 tl), ei (1 stuks), ketjap (2 el), Maggi (1 el), paneermeel (2-3 el), verkruimeld bouillonblokje (0,5 stuks), melk (scheutje) en wat zout (snufje).
Maak een bol van het gekruid gehakt, wikkel deze in plastic folie en plaats tot gebruik (de volgende dag) in de koeling om goed te marineren.
Meng in de mengkom eerst de Koopmans Witbrood broodmix (1 pak) met de kurkuma (1 tl) voor een mooi exotisch geel deeg. Voeg hierna het handwarme water (275 ml) en een beetje boter (25 g) aan de mix toe. Kneed met een mixer met deeghaken en/of met je handen tot één geheel.
Laat het brooddeeg vervolgens, afgedekt met een schone theedoek, 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel dan in 15 gelijke bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met een schone theedoek. Laat deze bolletjes bij kamertemperatuur nogmaals 20 minuten rijzen.
Zorg ervoor dat het water echt goed handwarm is, oftewel een aangename douchetemperatuur: 38-40°C. Hiermee activeer je de gist.
Haal het gehakt uit de koeling. Bestuif een aanrecht of werkblad met wat bloem. Verdeel het Indisch gekruid gehakt in 15 gelijke bolletjes.
Pak een bolletje gekruid gehakt en rol dit tot een worstje. Rol het worstje vervolgens door de bloem. Doe dit met ieder bolletje en leg de worstjes ondertussen op een koele plek.
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor (elektrisch 200°C / hetelucht 180°C).
Pak het eerste bolletje, druk deze met duim en wijsvinger van beide handen in de vorm van een schuitje waar een gekruid worstje precies inpast. Pak een worstje, leg dit in het deegschuitje.
Rek nu de korte zijden open en vouw deze aan beide kanten ongeveer een halve cm over het worstje. Vouw nu de lange zijden van het deeg naar elkaar toe, zodat het worstje mooi ingesloten in het deeg komt te liggen. Knijp tussen duim en wijsvinger de lange zijde dicht.
Let het worstenbroodje met de naad naar beneden op de bakplaat. Herhaal deze stappen met alle volgende deegbolletjes totdat er uiteindelijk 15 worstenbroodjes op de bakplaat liggen.
Laat de broodjes 10 minuten narijzen. Bestrijk ze hierna met een half losgeklopt ei (0,5 stuks).
Plaats de Indisch gekruide worstenbroodjes in de oven en bak ze mooi geel-goudbruin in ongeveer 20 minuten.