Spakenburgs hart: een van de best bewaarde geheimen van Spakenburg en een echte streekklassieker! Nog nooit gehoord van Spakenburgs hart? Het doet denken aan niet helemaal gare boterkoek, met een glazuur van eiwit en poedersuiker. Het glazuur in dit recept is op smaak gebracht met frambozenaroma.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Doe de margarine (125 g), bloem (170 g), basterdsuiker (120 g), citroenrasp (1 tl) en een snufje zout in een mengkom. Kneed of meng hiermee zo snel mogelijk een samenhangend deeg. Voeg water (1 el) toe als het deeg te droog is.
Rol het deeg uit tot 7 millimeter dikte. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch 175°C / hetelucht 165°C).
Haal het deeg uit de koeling en steek of snijd de hartvormen uit. Leg deze op de bakplaat met bakpapier. Houd voldoende afstand tussen de harten vanwege het uitlopen van het deeg.
Bak de harten in 12 tot 15 minuten in de oven. De harten moeten niet helemaal gaar zijn. Laat de Spakenburgse harten afkoelen op een koude ondergrond.
Splits een ei en doe het eiwit in een vetvrije (brandschone) kom. Klop vervolgens het eiwit stijf. Voeg als laatste de poedersuiker (100 g) toe en meng tot een wit glazuur.
Wil je geen rauw eiwit gebruiken, bijvoorbeeld vanwege zwangerschap? In de koeling van de grotere supermarkt is gepasteuriseerd vloeibare ei-eiwitten verkrijgbaar; 1 ei (M) = ca. 30 gram ei-eiwitten.
Doe de helft van het glazuur in een kommetje en voeg een klein drupje roze of rode kleurstof en wat frambozenaroma toe.
Doe de glazuur in een spuitzak en versier de harten. Laat de glazuur drogen.