Dr. Oetker

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Sinterklaas cupcakes

Een vrolijke Sinterklaascupcake met cadeautjes van fondant op een grote toef botercrème versierd met gekleurde chocoladesnoepjes.

Bereiden

60 min

Baktijd

22 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

10 Cupcakes

Voorbereiden

Elektrisch 175°C / Hetelucht 170°C

 1. Stap 1

  • 100 g boter (kamertemperatuur)

  • 2 eieren (kamertemperatuur)

  Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en de boter zacht is. Haal de bakplaat uit de oven en plaats de cupcakevormpjes hierop. Verwarm de oven voor.

Kruidige cupcakes bereiden

 1. Stap 2

  • 2 eieren

  • 1 el koekkruiden

  • 100 ml melk

  • 1 pak Dr. Oetker Basismix voor CupCakes Naturel

  Doe de mix, de eieren, de melk, een eetlepel koekkruiden en de boter in een beslagkom en roer het geheel met de mixer op de laagste stand door elkaar.

 2. Stap 3

  Klop het met de mixer gedurende 1 minuut op de hoogste stand tot een glad beslag. Verdeel het beslag met 2 eetlepels of een ijsbolletjestang over de cupcakevormpjes.

 3. Stap 4

  Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cupcakes in ca. 22 minuten gaar. De cupcakes zijn gaar als je met je vinger lucht op de cupcake drukt en deze terugveert. Laat de cupcakes afkoelen.

Maak de botercrème

 1. Stap 5

  • 100 g roomboter (zachte)

  Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad, smeuig en zonder klontjes.

  Dr. Oetker Topping

  Als alternatief voor zelfgemaakte botercreme kun je ook 2 zakjes Dr. Oetker Topping Wit gebruiken.

 2. Stap 6

  • 125 ml melk (koud)

  • 1 zakje Dr. Oetker Mix voor Luchtige Botercrème

  Voeg de melk en de mix voor botercrème toe. Mix in ongeveer 30 seconden met de mixer met garden op de laagste stand door elkaar.

 3. Stap 7

  Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom, zodat alle boter goed los komt en door de crème gemengd kan worden. Klop de massa in 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème. Vul een spuitzak met de botercreme. Leg tot gebruik in de koeling.

Sinterklaascadeautjes van fondant

 1. Stap 8

  • 300 g fondant (in verschillende kleuren)

  Snijd van alle kleuren fondant, met een scherp mesje, blokjes van ongeveer 1 x 2 centimeter en duw de hoekjes iets terug tot ze minder scherp zijn. Dit zijn de pakjes.

 2. Stap 9

  • Poedersuiker

  Kneed van iedere kleur fondant een stukje tot het soepel is. Bestuif een werkblad met wat poedersuiker en rol iedere kleur fondant met de roller uit tot een dunne plak. Snijd met het mesje dunne rechte reepjes van de plakjes fondant. Bevochtig de pakjes licht met wat water en plak er kruislings een reepje fondant van een andere kleur op. Dit is het lintje om het pakje.

 3. Stap 10

  Snijd een stukje reep af van 3 centimeter en vouw beide uiteinden terug naar het midden en plak daar vast. Pak dan een stukje reep van 1 centimeter en rol dit over het midden van het eerste stukje. Dit is de basisstrik. Snijd tot slot twee stukjes van 1 centimeter af en plak die schuin vast onder de strik. Plak nu de hele strik op de kruising van de twee linten op het pakje.

Versieren

 1. Stap 11

  • 1 flesje chocolade (gekleurde snoepjes)

  Spuit met de botercrème of witte topping een flinke toef op iedere cupcake. Versier met de sinterklaascadeautjes van fondant en mini gekleurde chocoladesnoepjes.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.