Heb je nog wat speculaasjes liggen in je keukenkast en zin in een winters taartje? Dan is deze sinaasappel-cheesecake met speculaas echt een lekkere om zelf te maken. Geen zorgen trouwens: er verdwijnen niet 6 pakjes roomkaas in, de cheesecake is namelijk op basis van lekkere volvette-yoghurt!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor (elektrisch 160°C / hetelucht 150°C).
Smelt de boter (125 g) in een steelpan. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter.
Maal ondertussen de speculaasjes (400 g) fijn. Dit kan handig in de keukenmachine en anders in een afsluitbaar zakje met een deegroller.
Roer de gesmolten boter door het speculaaskruimels en meng goed. Doe het speculaasbodemmengsel in de springvorm en druk het plat met de bolle kant van een lepel. Maak een rand van ongeveer 3 cm hoog.
Handig: je kunt een beetje van de gesmolten boter uit het pannetje gebruiken.
Smelt de boter (50 g) in een steelpan.
Meng ondertussen de volle yoghurt (500 ml), Dr. Oetker Backin bakpoeder (1 tl) en custardpoeder (45 g) tot een glad geheel, zonder klontjes.
Mix in een beslagkom de eieren (2 stuks) met de witte basterdsuiker (100 g) en voeg het yoghurt-custard mengsel toe. Het hoeft geen luchtig geheel te worden.
Mix dan kort de gesmolten boter mee. Pers dan 2 sinaasappels uit en spatel het sap van een halve sinaasappel erdoor. Zet de rest van het sinaasappelsap apart.
Giet de vulling op de speculaasbodem en bak de cheesecake ongeveer 60 minuten in het midden van de oven. De cheesecake zal in het midden nog beetje wiebelen, maar dat hoort zo. Laat de cheesecake afkoelen.
Week de gelatine (1,5 blaadje) in ruim koud water.
Verwarm de resterende sinaasappelsap (van 1,5 sinaasappel) tot tegen kookpunt aan. Knijp de gelatine uit en roer dit door het warme sinaasappelsap. Zet dit even apart.
Snijd ondertussen van de andere twee sinaasappels een plak van bovenkant en de onderkant. Snijd dan met een scherp mes de schil inclusief het wit van de sinaasappels. Vervolgens snijd je de sinaasappels in plakken.
Giet de gelei over de cheesecake en decoreer met de plakken sinaasappel. Laat de cheesecake helemaal afkoelen in de koelkast.
Een cheesecake smaakt de volgende dag eigenlijk nog lekkerder. Dus als je een beetje geduld hebt... ;-)