Sommige streekgerechten zijn waanzinnig lekker, zoals deze Groningse poffert. Officieel bak je een poffert in een speciale pan op het vuur, maar voor dit recept heb je deze niet nodig. Deze poffert bak je in een pan, in de oven. Serveer de poffert warm of koud in plakken gesneden, met stroop of boter en suiker.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Doe de Koopmans Witbrood broodmix (275 g), lauwwarme melk (225 ml), suiker (1 el), en het losgeklopte ei (0,5 stuks) in een kom. Eventueel kun je ook een scheutje (olijf)olie toevoegen.
Kneed het met een mixer met deeghaken tot een soepel en elastisch deeg ontstaat. Let op, het poffertdeeg is dunner dan een normaal brooddeeg.
Voeg de gewelde rozijnen (125 g) en gember (25 g) of sukade toe.
In plaats van gember kun je ook sukade toevoegen.
Vet een gietijzeren pan of een springvorm in met boter.
Doe het poffertdeeg over in de pan en sluit deze of verpak de springvorm in huishoudfolie.
Zet het poffertdeeg op een tochtvrije warme plaats en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch 175°C / hetelucht 160°C).
Plaats de pan (zonder deksel) of springvorm op het rooster iets onder het midden in de oven.
Bak de poffert in ongeveer een uur gaar en bruin.
Als de poffert te bruin wordt, leg er dan aluminiumfolie over.
Al sinds 1846 maakt Koopmans het Nederlandse gezinnen gemakkelijk om zelf iets lekkers te bakken. We horen regelmatig: ‘ik bak met Koopmans, want dan weet ik zeker dat het lukt’. En daar zijn we best trots op. Jaren geleden begon het met een boekweitmolen in Holwerd en inmiddels staan onze producten in alle supermarkten.