Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Pandan spekkoek

Pandan spekkoek

Dit recept is van: Annet

  1. pandan spekkoek
Item 1 of 1
Pandan spekkoek
info
Benodigdheden
Stappen

Spekkoek is een echte Indonesische delicatesse. Je eet het met zorg en respect voor de bakker, want het kost even wat moeite om de spekkoek te maken. Maar het resultaat is heerlijk zoet en kruidig. Snijd het in dunne plakjes van 1 cm breed: dan geniet je het langst van je werk. Met dit originele Indonesische recept bak je relatief snel, in een oven met grillstand, een heerlijke pandan spekkoek!

20 min.Bereidingstijd
120 min.Baktijd
Moeilijkheid
16Porties
CakeKoekjesBrunch

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Boter (ongezouten roomboter)
    250 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Basterdsuiker
    155 g
    Basterdsuiker
  • Vanillestokje
    1 Stuk(s)
    Vanillestokje
  • Bloem
    150 g (gram)
    Bloem
  • Gecondenseerde melk
    70 ml
    Gecondenseerde melk
  • Ei
    17 Stuk(s)
    Ei

 

  • Kaneel
    2.5 tl (theelepels)
    Kaneel
  •  
    null snufje(s)
    Kruidnagel
  • Nootmuskaat
    1.5 tl (theelepels)
    Nootmuskaat
  • Anijspoeder
    1.5 tl (theelepels)
    Anijspoeder
  • Kardemom
    1.5 tl (theelepels)
    Kardemom
  •  
    1 tl (theelepels)
    Pandan extract

Keukenspullen

  • Springvorm (Ø20 cm)
    Springvorm (Ø20 cm)
    Bestel dit product online
  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Mengkom
    3 Stuk(s)
    Mengkom
    Bestel dit product online
  • Mixer met gardes
    Mixer met gardes
  •  
    1 Stuk(s)
    Satéprikker
  • IJslepel
    IJslepel
  • Spatel
    Spatel
    Bestel dit product online
  • Huishoudfolie
    Huishoudfolie

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Voorbereiden

Leg een vel bakpapier over de bodem van de springvorm. Plaats de ring op de bodem en sluit deze. Vet de randen van de springvorm in met wat boter.

Splits de eieren (17 stuks). Houd 2 eiwitten apart in een brandschone, vetvrije kom. Doe de 17 eierdooiers in een andere kom. De overige 15 eiwitten gebruiken we niet voor dit recept.

Met de 15 overgebleven eiwitten maak je bijvoorbeeld meringues, een pavlova, schuimpjes of zelfs een Chinese foe yong hai!

Verwarm de oven voor (elektrisch 140°C / hetelucht 140°C).

2. Basisbeslag spekkoek

Klop in een hoge beslagkom de boter (250 g) en de gecondenseerde melk (70 ml) wit en romig.

Snijd het vanillestokje (1 stuk) open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de boter en de gecondenseerde melk.

Voeg de eierdooiers en de basterdsuiker (155 g) toe aan het botermengsel. Klop tot de eierdooiers en basterdsuiker volledig zijn opgenomen.

Klop in de andere - vetvrije - kom de eiwitten op tot stijve pieken. Schep de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel van de eierdooiers. Roer tot een glad beslag. Zeef tot slot de bloem (150 g) erboven en meng het tot een beslag.

Een kom goed vetvrij maken? Besprenkel keukenpapier met citroenssap of azijn en haal deze door een schone kom voordat je de eiwitten gaat opkloppen.

3. Laagjes maken voor spekkoek

Meng de gemalen kaneel (2,5 tl), kruidnagel (2 tl), nootmuskaat (1,5 tl), anijspoeder (1,5 tl) en kardemom (1,5 tl) tot je eigen spekkoekkruiden.

Kant-en-klare spekkoekkruiden kan natuurlijk ook. Deze koop je bij een Indische toko.

Verdeel het beslag in gelijke delen over drie kommen. Voeg in een deel van het beslag de spekkoek kruiden toe. Voeg in het tweede deel van het beslag het pandan-extract (1 tl) toe. Een deel van het beslag blijft neutraal.

Pandan-extract haal je bij een toko. Voor een groenere pandanlaag mag je natuurlijk altijd wat meer pandan-extract toevoegen.

4. Spekkoeklaagjes bakken

Schakel de voorverwarmde oven over op de grillstand.

Doe een eerste (ijs)lepel beslag in het bakblik en strijk het beslag glad met een lepel of spatel. Zet het bakblik onder de grill. Grill het eerste laagje beslag in 2 à 3 minuten onder de grill goudbruin.

Neem het bakblik onder de grill vandaan. Prik een gaatje in de luchtbellen met een satéprikker. Druk vervolgens de laag voorzichtig aan met een glad voorwerp.

Pak een andere kleur beslag en doe hiervan een volgende lepel in het bakblik. Strijk het beslag glad met een lepel of spatel. Plaats onder de grill. Herhaal deze en voorgaande stappen totdat het beslag op is.

Laat de spekkoek volledig afkoelen. Verpak de spekkoek in huishoudfolie. Zo kunnen de smaken goed intrekken en droogt de spekkoek niet uit. De spekkoek is de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Geniet ervan!

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.