Spekkoek is een echte Indonesische delicatesse. Je eet het met zorg en respect voor de bakker, want het kost even wat moeite om de spekkoek te maken. Maar het resultaat is heerlijk zoet en kruidig. Snijd het in dunne plakjes van 1 cm breed: dan geniet je het langst van je werk. Met dit originele Indonesische recept bak je relatief snel, in een oven met grillstand, een heerlijke pandan spekkoek!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Leg een vel bakpapier over de bodem van de springvorm. Plaats de ring op de bodem en sluit deze. Vet de randen van de springvorm in met wat boter.
Splits de eieren (17 stuks). Houd 2 eiwitten apart in een brandschone, vetvrije kom. Doe de 17 eierdooiers in een andere kom. De overige 15 eiwitten gebruiken we niet voor dit recept.
Met de 15 overgebleven eiwitten maak je bijvoorbeeld meringues, een pavlova, schuimpjes of zelfs een Chinese foe yong hai!
Verwarm de oven voor (elektrisch 140°C / hetelucht 140°C).
Klop in een hoge beslagkom de boter (250 g) en de gecondenseerde melk (70 ml) wit en romig.
Snijd het vanillestokje (1 stuk) open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de boter en de gecondenseerde melk.
Voeg de eierdooiers en de basterdsuiker (155 g) toe aan het botermengsel. Klop tot de eierdooiers en basterdsuiker volledig zijn opgenomen.
Klop in de andere - vetvrije - kom de eiwitten op tot stijve pieken. Schep de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel van de eierdooiers. Roer tot een glad beslag. Zeef tot slot de bloem (150 g) erboven en meng het tot een beslag.
Een kom goed vetvrij maken? Besprenkel keukenpapier met citroenssap of azijn en haal deze door een schone kom voordat je de eiwitten gaat opkloppen.
Meng de gemalen kaneel (2,5 tl), kruidnagel (2 tl), nootmuskaat (1,5 tl), anijspoeder (1,5 tl) en kardemom (1,5 tl) tot je eigen spekkoekkruiden.
Kant-en-klare spekkoekkruiden kan natuurlijk ook. Deze koop je bij een Indische toko.
Verdeel het beslag in gelijke delen over drie kommen. Voeg in een deel van het beslag de spekkoek kruiden toe. Voeg in het tweede deel van het beslag het pandan-extract (1 tl) toe. Een deel van het beslag blijft neutraal.
Pandan-extract haal je bij een toko. Voor een groenere pandanlaag mag je natuurlijk altijd wat meer pandan-extract toevoegen.
Schakel de voorverwarmde oven over op de grillstand.
Doe een eerste (ijs)lepel beslag in het bakblik en strijk het beslag glad met een lepel of spatel. Zet het bakblik onder de grill. Grill het eerste laagje beslag in 2 à 3 minuten onder de grill goudbruin.
Neem het bakblik onder de grill vandaan. Prik een gaatje in de luchtbellen met een satéprikker. Druk vervolgens de laag voorzichtig aan met een glad voorwerp.
Pak een andere kleur beslag en doe hiervan een volgende lepel in het bakblik. Strijk het beslag glad met een lepel of spatel. Plaats onder de grill. Herhaal deze en voorgaande stappen totdat het beslag op is.
Laat de spekkoek volledig afkoelen. Verpak de spekkoek in huishoudfolie. Zo kunnen de smaken goed intrekken en droogt de spekkoek niet uit. De spekkoek is de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Geniet ervan!