Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Paddenstoelen van eiwitschuim

Opzoek naar een hapje bij de thee of koffie? Dan zijn deze paddestoeltjes een prachtige eyecatcher. Deze paddestoeltjes zijn gevuld met chocoladebotercrème. Het hoedje en steeltje zijn lang van te voren te maken, zodat ze op het laatste moment in elkaar gezet kunnen worden.

Bereiden

15 min

Baktijd

60 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

20 stuks

Voorbereiden

Elektrisch 100°C / Hetelucht 100°C

 1. Stap 1

  Verwarm de oven voor op 100 graden.

Eiwit

 1. Stap 2

  • 2 eiwitten

  • 75 g kristalsuiker

  • 75 g poedersuiker

  • Snufje zout

  Maak je kom en garde vetvrij. Doe dit bijvoorbeeld door een schijfje citroen door de kom en langs de garde te halen.

 2. Stap 3

  Splits de eieren. Zorg dat er geen eigeel in het eiwit terecht komt. Hierdoor zal het eiwit niet stijf worden. Het eigeel wordt niet gebruikt in dit recept.

 3. Stap 4

  Start met het kloppen van de eiwitten. Zodra de eiwitten wit worden kan de kristalsuiker lepel voor lepel toegevoegd worden. Voeg het merg van de vanillestokje en het zout toe. Blijf kloppen tot het eiwit gaat glanzen. Test als laatste of er mooie pieken zijn als de garde uit het eiwitschuim wordt getrokken. Klop verder als dit nog niet kan.

 4. Stap 5

  Spatel de poedersuiker voorzichtig door het eiwitschuim.

Paddenstoelen spuiten

 1. Stap 6

  • 1 el cacao

  Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit de paddenstoeltjes op het bakpapier. Spuit toefjes voor het hoedje en hoge toefjes voor de steeltjes. Doe de cacao in een zeefje en doe wat cacao op de hoedjes van de paddenstoeltjes.

 2. Stap 7

  Bak de paddenstoeltjes af in een uur. Laat de paddenstoeltjes volledig afkoelen in een gesloten oven.

Botercrème maken

 1. Stap 8

  • 100 g roomboter

  Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad, smeuïg en zonder klontjes.

 2. Stap 9

  • 1 pakje Dr. Oetker Mix voor Luchtige Botercrème

  • 25 g cacao

  • 125 ml melk

  Voeg de melk en de mix voor de botercrème toe. Roer het geheel in ca. 1/2 minuut op de laagste stand door elkaar totdat de massa iets dikker wordt. Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom zodat alle boter goed loskomt en door de botercrème gemengd kan worden. Voeg de twee eetlepels cacaopoeder toe.

 3. Stap 10

  Klop de massa in ca. 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème. Doe de botercrème in een spuitzak met evt. een kartelspuitmondje. Leg de botercrème in de koelkast om wat steviger te worden.

 4. Stap 11

  Neem de hoedjes van de paddenstoel. Snijd met een scherp mesje voorzichtig een gaatje aan de onderkant van het hoedje. Vul deze met botercrème. Druk het steeltje in het hoedje en zet het paddenstoeltje neer. Zijn ze niet schattig? Leuk voor bij de thee of voor op een taart.

  Botercrème over?

  Houd je botercrème over? Je kunt het gewoon invriezen. Langzaam laten ontdooien en nog een keer stevig doormixen.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.