Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Oliebollen met citroen-meringue

Oliebollen met citroen-meringue

Dit recept is van: Annet

  1. Oliebollen Citroen Merengue
Item 1 of 1
Oliebollen met citroen-meringue
info
Benodigdheden
Stappen

Dit recept voor oliebollen met citroen meringue is echt een feestje! Hoewel de klassieke oliebollen met krenten en rozijnen vaak favoriet zijn, zijn deze oliebollen met citroen meringue een heerlijke variatie. Een luchtige oliebol met frisse citroen en zoete meringue als topping. Mmm...!

55 min.Bereidingstijd
20 min.Baktijd
Moeilijkheid
25Porties
OliebollenOud & NieuwFeestdagenMeringueLemon Meringue

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Koopmans Oliebollenmix Origineel
    1 Pak
    Koopmans Oliebollenmix Origineel
  • Water (handwarm)
    450 ml
    Water (handwarm)
  • Citroen (biologisch)
    1 Stuk(s)
    Citroen (biologisch)
  • Suiker (fijne)
    125 g (gram)
    Suiker (fijne)
  • Water
    40 g (gram)
    Water
  • Eiwit (op kamertemperatuur)
    50 g (gram)
    Eiwit (op kamertemperatuur)

Keukenspullen

  • Mengkom
    2 Stuk(s)
    Mengkom
    Bestel dit product online
  • Mixer met deeghaken (en gardes)
    Mixer met deeghaken (en gardes)
  • Huishoudfolie
    Huishoudfolie
  •  
    (Frituur)pan met zonnebloem- of arachide olie
  • Thermometer
    Thermometer
  •  
    Crème Brûlée brander

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Maak een oliebollen beslag

Pers de citroen (1 stuk) uit. Vul het citroensap aan met handwarm water (ca. 450 ml op 38-40°C) tot 500 ml.

Doe de oliebollenmix origineel (1 pak) in een beslagkom. Voeg het citroen-water toe. Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.

Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur. Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.

2. Bak citroen-oliebollen

Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (ca. 190 °C).

Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie. Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

3. Meringue maken

Leg een (suiker)thermometer klaar. Doe de suiker (100 g) en water (40 g) in een pannetje. Zet de thermometer in het pannetje. Verwarm de massa tot een temperatuur van 120°C.

Splits ondertussen eventueel de eieren (zorg dat er daarbij geen eigeel in het eiwit terecht komt, hierdoor zal het eiwit niet stijf worden). Het eigeel wordt niet gebruikt in dit recept.

Doe het eiwit (50 g) in een kom. Zorg ervoor dat alles vetvrij is. Dit kun je gemakkelijk doen door de kom met wat azijn of citroensap schoon te maken.

Klop vervolgens de eiwitten op met een mixer met gardes. Begin met het opkloppen van het eiwit als het suikerwater 110°C is. Voeg nog wat suiker (10g) toe als het eiwit wit begint te worden.

Haal het suikerwater van de warmtebron zodra de temperatuur 120°C is. Zet de mixer zachter en giet vervolgens het hete suikerwater voorzichtig bij het opgeklopte eiwit. Mix op de hoogste stand. Blijf mixen tot het schuim is afgekoeld, de kom voelt dan nog wel wat warm aan.

4. Serveer je oliebollen met citroen en meringue

Doop de oliebollen in de merengue en trek er een mooie piek aan. Brand de oliebollen af met een crème brûlée brander.

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.