Britt

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Oatmeal cookies

Om de één of andere reden kies ik toch altijd voor de oatmeal cookie (havermout koekje). Ik houd er vooral van als er iets anders in zit dan alleen die saaie rozijnen. Dit is één van mijn favoriete recepten, omdat het vooral ook een makkelijk recept is (gewoon alles door elkaar doen).

Bereiden

15 min

Baktijd

12 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

20-40 koeken

Voorbereiden

Elektrisch 175°C / Hetelucht 175°C

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Koekjesdeeg maken

  1. Stap 3

    • 175 g boter (kamertemperatuur)

    • 200 g lichtbruine basterdsuiker

    • 1 ei

    • 1 el Dr. Oetker Vanille Aroma

    Doe de boter en de suiker in de kom en klopt dit goed romig en luchtig. Voeg dan het ei en het vanille aroma toe.

  2. Stap 4

    • 100 g bloem

    • 0,5 tl zout

    • 1 tl kaneel

    • 1 tl Dr. Oetker Baksoda

    Weeg in een andere kom de bloem af en voeg het zout, kaneel en de baking soda toe. Mix dit vervolgens door het suiker-boter-ei mengsel.

  3. Stap 5

    • 250 g havermout

    • 100 g cranberries (of rozijnen)

    • 1-2 zakjes Dr. Oetker Chocolate Chips

    • 75 g gemengde noten (grof gehakt)

    Als alles goed gemengd is, voeg je de havermout in etappes toe. Dit kan wat zwaar worden voor je mixer. De vulling - zoals cranberries, chocolate chips en stukjes noot - van je oatmeal cookies zou ik er zelf met de hand of een houten lepel door kneden.

Oatmeal cookies bakken

  1. Stap 6

    Je hebt nu genoeg deeg voor zo'n 40 kleinere koekjes of ongeveer 20 grotere koeken. Vorm van het havermoutdeeg bollen van ongeveer gelijke grootte. Leg de bollen met een beetje afstand van elkaar op de met bakpapier bekleede bakplaat. Druk ze,als je wat grotere oatmeal koekjes maakt, ze een beetje plat.

    Porties verdelen

    Een ijsschep is handig om dit secuur te doen, maar als je niet zo’n perfectionist bent, doe je het gewoon lekker op het oog. Zo zien de oatmeal cookies er lekker ambachtelijk uit.

  2. Stap 7

    Bak ze, afhankelijk van de grootte, in ongeveer 20 minuten goudbruin. Als je wat kleinere koekjes maakt, zou ik na een minuut of 10 al controleren hoe bruin ze zijn, waarschijnlijk hebben ze 12 minuten nodig om lekker goudbruin te worden. Maak je echt van die grote units zoals ze in die koffietentjes verkopen, dan heb je die 20 minuten zeker nodig.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.