Om de een of andere reden kies ik toch altijd voor de oatmeal cookie (havermoutkoekje). Ik hou er vooral van als er iets anders in zit dan alleen die saaie rozijnen. Dit is een van mijn favoriete recepten, omdat het vooral ook een makkelijk recept is (gewoon alles door elkaar doen)!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor (elektrisch 200°C / hetelucht 180°C).
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Doe de boter (175 g) en de basterdsuiker (200 g) in de kom en klopt dit goed romig en luchtig. Voeg dan het ei (1 stuk) en het vanille-aroma (1 el) toe.
Weeg in een andere kom de bloem (100 g) af en voeg het zout (0,5 tl), kaneel (1 tl) en de baking soda (1 tl) toe. Mix dit vervolgens door het suiker-boter-eimengsel.
Als alles goed gemengd is, voeg je de havermout (250 g) in etappes toe. Dit kan wat zwaar worden voor je mixer. De vulling - zoals cranberries (100 g), chocolate chips (1-2 zakjes) en gemengde noten (75 g) - van je oatmeal cookies zou ik er zelf met de hand of een houten lepel doorheen kneden.
Je hebt nu genoeg deeg voor zo'n 40 kleinere koekjes of ongeveer 20 grotere koeken. Vorm van het havermoutdeeg bollen van ongeveer gelijke grootte. Leg de bollen met een beetje afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze, als je wat grotere oatmeal cookies maakt, ze een beetje plat.
Een ijsschep is handig om dit secuur te doen, maar als je niet zo’n perfectionist bent, doe je het gewoon lekker op het oog. Zo zien de oatmeal cookies er lekker ambachtelijk uit.
Bak ze, afhankelijk van de grootte, in ongeveer 20 minuten goudbruin. Als je wat kleinere koekjes maakt, zou ik na een minuut of 10 al controleren hoe bruin ze zijn, waarschijnlijk hebben ze 12 minuten nodig om lekker goudbruin te worden. Maak je echt van die grote units zoals ze in die koffietentjes verkopen, dan heb je die 20 minuten zeker nodig.
De recepten van Bakken.nl zijn gemaakt voor de enthousiaste thuisbakker. Lekkere baksels die ook voor beginnende bakkers haalbaar zijn. Bij onze recepten staat plezier in het bakken centraal: niet overdreven moeilijk, maar wel met een tof resultaat. We maken zoveel mogelijk recepten kidsproof, want bakken met je kids is het allerleukste. Op het opruimen na dan.