Notenbrood: Snel, simpel en lekker. Dit smeuïge notenbrood met een knapperige korst en rijke, hartige smaak zit boordevol voedzame noten. Perfect voor ontbijt, lunch of voor op borrelplank. Met dit eenvoudige recept ook geschikt voor de beginnende bakker. Mix, bak en geniet!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven), 240 graden (elektrisch) of stand 7 (gasoven).
Doe alle ingrediënten (behalve de noten) in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Kneed daarna door tot een elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het deeg is goed wanneer je van een klein stukje deeg een vliesje kunt trekken. Voeg als laatste de noten toe aan het deeg.
Laat het deeg 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
Verdeel het deeg in twee of drie gelijke stukken. Bol de deegstukken op en vorm ze tot een langwerpig brood.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier en laat de broden minimaal 1 uur rijzen. Als de broden in volume zijn verdubbeld, is het tijd om de broden af te bakken.
Bestrooi de broden met wat bloem en maak een mooie insnede in de broden. Zet de oven terug naar 200 graden (heteluchtoven/elektrisch) of stand 4 (gasoven). Bak de broden in 25-35 minuten gaar en goudbruin.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Tarwemeel wordt gemaakt van de hele tarwekorrel, inclusief zemelen en kiemen. Het is donkerder, voedzamer en rijk aan vezels – ideaal voor robuuste baksels zoals volkorenbrood, desembrood, pannenkoeken en muffins.
Tarwebloem is fijngemalen en (gedeeltelijk) gezeefd, zodat grote delen van de zemelen en kiemen zijn verwijderd. Het resultaat is een licht, wit meel dat optimaal presteert in cakes, koekjes, sauzen en wit brood .
In het kort:
Gebruik tarwemeel voor stevige, vezelrijke broden en deegwaren.
Kies tarwebloem voor fijne, lichte bakresultaten waar structuur minder belangrijk is.