Zo bak je van heerlijk soezendeeg vanaf de basis de lekkerste moorkop. Natuurlijk heerlijk met chocolade en gevuld met slagroom of Zwitserse room. Met extra chocolade kun je ook een Bossche bol maken!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor (elektrisch 210°C / hetelucht 200°C).
Doe de boter (60 g), het water (100 ml) en het zout (snufje) in een steelpan met een dikke bodem en breng dit aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem (75 g) er met een houten spatel goed doorheen.
Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat (na ca. 1 minuut). Haal de pan van het vuur.
Roer één voor één de eieren (3 stuks) door het beslag totdat ze goed zijn opgenomen.
Verdeel het beslag met twee lepels in 8 gelijke hoopjes op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte omdat de soezen rijzen tijdens het bakken.
Bak de soezen in ca. 25 minuten gaar en bruin. Laat de soezen afkoelen.
Smelt het chocoglazuur (1 zakje) volgens de aanwijzingen op de verpakking in heet water. Hak ondertussen de pure chocolade (85 g) in kleine stukjes.
Smelt en hak extra chocolade wanneer je Bosche bollen wilt maken.
Schenk het gesmolten glazuur in een kommetje, voeg de chocoladestukjes toe en plaats het kommetje op een pan met kokend heet water en laat (au bain-marie) al roerende de chocoladestukjes in het glazuur oplossen.
Dip de soezen in de gesmolten chocolade, laat het wat afdruipen en laat ze op bakpapier in ca. 20-30 minuten drogen.
Wil je Bossche Bollen maken, maak de soezen dan wat groter en dompel ze helemaal in de gesmolten chocolade. Hiervoor is wat meer chocolade nodig. Vul de soezen, nadat het glazuur hard is geworden, vanaf de onderkant. Maak hiervoor een gaatje in de soezenbodem en spuit de soezen voorzichtig vol met slagroom.
Klop ondertussen met de mixer met garden de slagroom (500 ml) met de suiker (60 g) en de vanillesuiker (2 zakjes) stijf.
Voor het sneller laten drogen van de chocolade kunnen de soezen met chocolade 10 minuten in de koelkast worden geplaatst.
Snijd of knip de soezen door en vul ze met de geklopte slagroom. Je kunt ook bovenop een klein toefje slagroom spuiten.
Vervang de slagroom door banketbakkersroom of Zwitserse room (half banketbakkersroom – half slagroom).
Al sinds 1846 maakt Koopmans het Nederlandse gezinnen gemakkelijk om zelf iets lekkers te bakken. We horen regelmatig: ‘ik bak met Koopmans, want dan weet ik zeker dat het lukt’. En daar zijn we best trots op. Jaren geleden begon het met een boekweitmolen in Holwerd en inmiddels staan onze producten in alle supermarkten.