Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Mini-nonnevotten

Een echt Limburgs recept: mini-nonnevotten! Traditioneel worden nonnevotten strikt gegeten met carnaval. De herkomst van het gebakje voert terug tot 1600. Vroeger bakte men nonnevotten in reuzel. Deze mini-nonnevotten zijn gebakken in zonnebloemolie. Alaaf!

Bereiden

90 min

Baktijd

3 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

14 traktaties

Voorbereiden

Elektrisch °C / Hetelucht °C

 1. Stap 1

  • 160 ml volle melk (lauw)

  • 100 g boter (kamertemperatuur)

  • 1 ei (maat S, losgeklopt)

  • 0,5 tl zout

  • 6 zakjes Dr. Oetker Vanillesuiker

  • 2 zakjes Dr. Oetker Gist

  • 2 tl Dr. Oetker Citroenrasp

  • 240 g bloem

  Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Kneed minimaal 15 minuten. Het deeg is goed wanneer er een vliesje van het deeg getrokken kan worden.

  Nat of droog deeg

  Is het deeg te nat is, dan kan er wat bloem bij. Is het deeg te droog, voeg dan wat melk toe. Doe dit met hele kleine hoeveelheden. Wacht tot de bloem of de melk helemaal is opgenomen, voeg dan eventueel nog meer bloem of melk toe.

 2. Stap 2

  Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram deeg. Maak mooie ronde bolletjes van de deeg stukjes. Laat de bolletjes 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

Mini-nonnevotten maken

 1. Stap 3

  Neem de deegbolletjes en rol ze uit tot lange strengen van 35 centimeter. Doe dit eventueel in meerdere fases om te voorkomen dat het deeg scheurt.

 2. Stap 4

  Knoop de nonnevotten. Doe dit door een knoop te maken met één lange streng. Draai deze lange streng nogmaals naast de eerste knoop.

 3. Stap 5

  Leg de nonnevotten, met voldoende tussenruimte, op bakpapier. Laat de nonnevotten minimaal 45 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

Nonnevotjes bakken

 1. Stap 6

  • 150 g suiker (of kaneelsuiker)

  Verwarm de frituurpan of friteuse naar 175° C. Doen ondertussen de suiker of kaneelsuiker in een diep bord.

 2. Stap 7

  Knip het bakpapier met de nonnevotten los van elkaar. Neem een stukje bakpapier met een nonnenvot en laat deze langzaam van het bakpapier in de hete olie zakken.

 3. Stap 8

  Frituur de nonnevotten aan beide kanten goudbruin. Dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten.

 4. Stap 9

  Leg de nonnevotten op een stukje keukenpapier. Laat ze iets afkoelen.

 5. Stap 10

  Haal de mini-nonnevotten door de suiker. Laat je zelfgemaakte Limburge lekkernij hierna verder afkoelen op een rooster. Alaaf!

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.