Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Letterkoekjes

Letterkoekjes

Dit recept is van: Annet

  1. letterkoekjes
Item 1 of 1
Letterkoekjes
info
Benodigdheden
Stappen

Ga met de kinderen aan de bak met deze vrolijke letterkoekjes! Mocht je geen bloem kunnen vinden, dan kun je voor dit recept ook een pak Koopmans Zandkoekjes gebruiken. Gebruik dan alléén de ingrediënten zoals vermeld op de verpakking (zandkoekjesmix + 100 g boter + 1 ei = letterkoekjes) en ga verder bij stap 3.

10 min.Bereidingstijd
20 min.Baktijd
Moeilijkheid
40Porties
KoekjesDecorerenBakken met kinderenThema recepten

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Koopmans Patentbloem Kristal
    255 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Witte basterdsuiker
    110 g
    Witte basterdsuiker
  • Boter
    175 g
    Boter
  • Ei
    1 Stuk(s)
    Ei
  • Zout
    1 Mespuntje(s)
    Zout

 

  • Dr. Oetker Regenboogfantasie
    1 Strooibusje(s)
    Dr. Oetker Regenboogfantasie
  • Poedersuiker
    115 g
    Poedersuiker
  • Water
    2 el (eetlepels)
    Water
  • Dr. Oetker Kleurstoffen
    1 pak(ken)
    Dr. Oetker Kleurstoffen

Keukenspullen

  • Mixer met gardes
    Mixer met gardes
  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Deegroller
    Deegroller
    Bestel dit product online
  • Uitsteekvormpje
    Uitsteekvormpje

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

    Item 1 of 1

    1. Koekjesdeeg maken

    Was samen de handen grondig met koel water en zeep en droog af met keukenpapier. Dit is áltijd de beste voorbereiding voor het kneden van deeg.

    Weeg op een keukenweegschaal samen alle ingrediënten af: bloem (255 g), witte basterdsuiker (110 g), zout (mespuntje) en eventueel een beetje vanille extract, een snufje kaneel of cacao. Snijd de boter (175 g) met niet scherpe messen klein. Waag een poging om samen een eitje (1 stuks) te splitsen. Doe de ingrediënten in aparte bakjes en leg je overige bakgerei vast klaar: een mengkom en eventueel een mixer met deeghaken en een deegroller (of bijvoorbeeld een schone bus of fles, daar lukt het ook mee!).

    1. Letterkoekjes aan de bak deeg1>
    Item 1 of 1

    2. Samen koekjesdeeg maken

    Laat de kleine bakker alle ingrediënten in een mengkom doen. Kneed dit alles door met een mixer of met de hand tot een samenhangend deeg. Een beetje van beiden kan natuurlijk ook; eerst lekker alles met de handjes doorkneden en dan kort met de mixer. Kneed er een soepel koekjesdeeg van.

    Leg het deeg in een rol of bol verpakt in bijvoorbeeld wat plastic folie, daarna minimaal 1 uur in de koelkast. Was hierna weer goed de handen. Daarna is het tijd om de versieringen te bespreken!

    De kleine bakkers kunnen de koekjes straks op twee manieren extra leuk maken. Je kunt de koekjes laten versieren met strooisels en versiersels vóór het bakken en ná het bakken. Decoratiestrooisels zijn vaak van suikergoed, het kan tijdens het bakken wat smelten en een ander kleurtje krijgen. Je kunt daarom natuurlijk ook denken aan het meebakken van fijngesneden kleine stukjes gedroogd fruit als versiersels.

    Let op!

    Hoe meer gekneed, hoe zachter het deeg en hoe lastiger ermee te werken, dus kneed niet te lang.

    1. Letterkoek leerzaam bakken versieren2>
    Item 1 of 1

    3. Letterkoekjes uitsteken en versieren

    Rol het deeg uit op ongeveer een halve cm en steek de letters (cijfers mag natuurlijk ook!) uit het koekjesdeeg. Leg deze op bakpapier en eventueel al op de bakplaat.

    Kiezen jullie ervoor om voor het bakken te versieren, versier de koekjes dan met strooisels Regenboogfantasie (1 strooibusje) en versiersels naar keuze. Doe dit door de versieringen op de koekje te strooien of netjes te verdelen. Druk de versiering licht aan, zodat het blijft plakken aan het deeg.

    Plaats voor het afbakken de koekjes terug in de koelkast of een andere koele plaats in huis. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, hal of garage. Op deze manier behouden de koekjes straks beter hun vorm tijdens het bakken.

    Geen vormpjes in huis?

    Natuurlijk kun je letter- en cijferkoekjes ook zonder uitstekers maken. Rol slangetjes van deeg en vorm hiervan letters. Let op dat je deeg goed koel is en blijft, en houd rekening met het rijzen van het deeg.

    1. Bakkennl koekjes gebakken3>
    Item 1 of 1

    4. Letterkoekjes bakken

    Verwarm ondertussen de oven voor (elektrisch 175°C / hetelucht 160°C).

    Leg de koekjes met het bakpapier op de bakplaat als je dit nog niet hebt gedaan. Plaats de bakplaat met de letterkoekjes in het midden van de oven en bak ze gaar en goudbruin in 20 tot 25 minuten. Blijf er wel bij, en controleer samen vlak voor het einde van de baktijd of de koekjes klaar zijn. De kleur is de beste indicatie. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, dat hoort. Bak vooral niet te lang, dan smaken de koekjes lang niet zo lekker meer!

    Laat de koekjes op het bakpapier op een rooster afkoelen. De koekjes worden lekker knapperig als ze goed zijn afgekoeld. Ze harden dan pas echt uit.

      Item 1 of 1

      5. Koekjes versieren ná het bakken

      Wil je de koekjes na het bakken versieren? Maak dan ondertussen het glazuur en vertel de kinderen dat ze als het ware lijm aan het maken zijn om de strooisels goed te laten plakken.

      Je kunt het glazuur ook nog een kleurtje geven. Doe wat poedersuiker (ongeveer 115 g) in een klein kommetje. Voeg wat water (2 el) - beter eerst iets te weinig dan teveel! - en de eventuele kleurstof (pakje) toe. Voeg eventueel extra druppels water toe en roer tot het een glad geheel is. Neem een theelepeltje en verdeel de glazuur over de koekjes.

      Versier als laatste de koekjes over het glazuur heen met sprinkles, strooisels, gedroogd fruit of snoepjes.

      Maak nu (samen) je allermooiste woord, puzzel of rekensom en smullen maar! Stuur je ons een foto? :-)

      Meer bakken?

      Kijk voor love koekjes op DeLeuksteTaartenShop.

      Bakken.nl

      Over ons

      Algemene voorwaarden

      Privacybeleid

      Cookiebeleid

      Compliance

      Nieuwsbrief

      Klantenservice

      Contact

      Veelgestelde vragen

      Sociale media

      Instagram

      Facebook

      Pinterest

      © 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.